Whocopied.me protects this content
Ldclusterlogo

Ny rapport: Livsstilserhvervene har for alvor vind i sejlene igen

De kreative erhverv rører på sig med fremgang på flere fronter. Aktivitetsniveauet er igen i år øget, iværksætteriet boomer i de kreative brancher, og akademikerne bliver i tiltagende grad efterspurgt af firmaer i livsstilserhvervene.

Livsstilserhvervene er ved at have rystet virussen i form af finanskrisen af sig.

Det konkluderer en frisk rapport fra Lifestyle & Design Cluster, der både kan melde om beskæftigelsesfremgang for femte år i streg, flere akademikere i brancher tidligere præget af primært faglærte, stigninger i eksporten og produktiviteten og ikke mindst en større iværksætteraktivitet.

De danske livsstilserhverv har gennem en længere årrække manifesteret sig som en magtfaktor på den internationale scene, både hvad angår møbler, mode og design. Den høje internationale konkurrenceevne bør naturligvis fastholdes.

Livsstilserhvervene eksporterer som aldrig før
Livsstilserhvervene ligger generelt højt på listen over virksomheder, der eksporterer, hvis man kigger på de samlede erhverv i Danmark.

Især firmaer i beklædningsbranchen har godt fat i eksporten, og det er især de store virksomheder med hovedsæde i Midtjylland, der gør det fremragende. 59 procent af eksportomsætningen findes således i de store, midtjyske virksomheder, der bl.a. tæller Bestseller, Hummel og DK Company.

Samtidig er specialiseringsgraden høj.

Livsstilsbranchen er en af de to mest specialiserede erhvervsklynger i Region Midtjylland på 136 %, hvilket betyder, at der i 2016 relativt er 36 procent flere beskæftigede i ressourceområdet end på landsplan. Region Hovedstad er meget specialiseret indenfor designerhverv (ofte med produktion i andre lande) eller benytter danske underleverandører.

Iværksætteri tager fart i livsstilserhvervene
De seneste tal på området viser, at der i 2016 blev etableret rekordmange nye virksomheder inden for livsstilserhvervene. Især designbranchen tilføjede mange nye CVR-numre. Den høje fornyelsesgrad i designbranchen betyder, at de seneste fem iværksætterårgange bidrager med hele 20 procent af branchens beskæftigelse i 2016. Til sammenligning ligger møbelbranchen og beklædningsbranchen på syv procent, hvilket matcher det generelle tal på alle brancher på landsplan.

Flere akademikere finder jobs i livsstilserhvervene
Finanskrisen vendte op og ned på mange ting, bl.a. andelene af universitetsuddannede i livsstilserhvervene. Antallet af beskæftigede i brancherne med en universitetsuddannelse er således steget med 79 procent fra november 2008 til november 2016, hvilket er en markant større stigning sammenlignet med andre brancher i Danmark. Det skal dog tages med i ligningen, at især brancherne beklædning og møbler tidligere har været domineret af personale med erhvervsuddannelser, hvorfor disse brancher stadig har en lavere andel af universitetsuddannede, hvis man sammenligner med alle brancher i Danmark.

I designbranchen er mere end halvdelen af de beskæftigede dog folk, der har en universitetsuddannelse bag sig.

Hele rapporten kan downloades her

 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: