Whocopied.me protects this content
BDOM Digital Pant Plastpalle Showcase 040417 DRAFT Page 001

Ambitiøst data-projekt vil revolutionere måden, vi sorterer vores affald

Vi taler ofte om genbrug, men vi gør for lidt ved det. Måske skyldes det, at det er svært at genbruge alle materialerne, vi omgiver os med. Det gør et nyt projekt nu noget ved.

Hvad sker der med de ting, vi omgiver os med, når vi er færdige med dem?

Måske bliver de genbrugt af andre, måske endda flere gange, men til sidst er produktet slidt op og bliver kasseret. Herefter starter en spændende proces.

I dag sorterer vi et produkt efter dets primære materiale – også selv om produktet givetvis indeholder langt flere forskellige materialer. Disse materialer kan sorteres, men det er kompliceret, manuelt arbejde. Data-koder indlejret i produkterne kan dog være løsningen, der gør, at vi kan sortere langt mere fokuseret og dermed forurene mindre.

Netop den problematik tager projektet ”Big Data om Materialestrømme” (BDOM) hånd om.

For hvad sker der med beholderne til dit flydende vaskemiddel, dine rengøringsartikler eller sågar loungemøblerne af plastik fra haven, når du ikke længere bruger dem? Og træmøblerne, der udover træ indeholder jern og plastik? De bliver ofte til affald. Men det behøver de ikke.

BDOM-projektet forsøger via indlejring af data i produkterne at sortere materialer, der kan bruges som en ressource frem for affald. Med tiden er det projektets vision, at disse materialer kan sorteres via RFID tags, QR-koder eller lignende og håndteres langt mere effektivt, end de bliver i dag.

– Det er projektets ambition, at sorteringen skal ske automatisk og ikke nødvendigvis udelukkende af forbrugerne. I fremtiden tænker vi, at vi har recylingcentre, hvor både adskillelse og sortering kan foregå industrielt. RFID eller QR læses i disse recyclingcentraler, hvorefter materialerne sorteres i rene fraktioner, og udbydes til salg i materialebørsen, siger Christian Aage Lundsgaard fra Lifestyle og Design Cluster, der deltager i BDOM-projektet.

Der er endvidere kommet et decideret produkt ud af projektet, nemlig den såkaldte plast-pant-palle.

En transportpalle lavet udelukkende af plastprodukter, der ikke umiddelbart kan genanvendes. Disse plastprodukter granuleres til et fint materiale, der så støbes om til hårdføre paller, der kan vaskes grundigt uden at gå i stykker. Når pallen er slidt op, kan den blot granuleres ned og støbes igen. Et cirkulært produkt med en meget lang levetid.

På længere sigt er det dog ikke meningen, at forskellige materialer skal granuleres sammen og smeltes om. BDOM skal i stedet anspore forbrugere, virksomheder og samfund til at fremstille produkter, der kan adskilles i rene materialer og genbruges og dermed understøtte den cirkulære økonomi, verden har brug for.

– Det er projektets ambition, at vi i fremtiden ikke opererer med begrebet affald. BDOM kan medvirke til at motivere producenter og forbrugere til at holde materialerne adskilt. Producenterne køber deres egne rene råvarer igen til en langt lavere pris end de ”jomfruelige” råvarer, og forbrugerne kan nyde et godt liv med spændende produkter uden at udtømme jordens ressourcer og skabe forurening og affald. Materialedata anvendes her aktivt til at sikre, at materialerne holdes rene og værdifulde og derved kan genanvendes i det uendelige, siger Christian Aage Lundsgaard.

Projektet eksemplificeres og demonstreres tirsdag den 25. april 2017 i Randers. Alle interesserede er velkomne til at deltage.

Projektet BDOM er et samarbejde mellem Randers Kommune, Region Midtjylland, EPEA Aarhus, ISCR, IT RELATION og Lifestyle & Design Cluster.BDOM_Digital_Pant-plastpalle_showcase_040417_DRAFT-page-001                                                                                                                                                                                    

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: