Whocopied.me protects this content
Heidi Svane Pedersen Byder Velkommen

Dansk detailhandel nægter at dø

Heidi Svane Pedersen byder velkommen

Heidi Svane Pedersen byder velkommen

På en stor konference i Aalborg forleden samlede vægtige spillere fra den danske detailbranche sig forleden for i samlet flok at skabe opmærksomhed om en branche, der bliver negligeret. For branchen har et stort vækstpotentiale, men politikerne skal råbes op, hvis detailbranchen ikke bare skal syne hen.

Regnskyerne hang ildevarslende og tungt over Nordkraft i Aalborg. Det grå og tungsindige vejr varslede regn. Efter regn kommer som bekendt sol, og heldigvis var det da også, hvad der skete, da konferencen i kulturhusets sjette sal tog sin begyndelse.

På stole i de rå lokaler sad 90 nysgerrige og debativrige mennesker klar, alle med afsæt i detailbranchen, til at diskutere fremtidsscenarier for den danske detailbranche. En branche, der beskæftiger hvert ottende menneske i dansk erhvervsliv, og derfor er af vital betydning for det samlede danske samfund.

En pointe, der blev understreget af Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), da han som første oplægsholder tog mikrofonen og fortalte om Aalborg og detailhandlens betydning for den nordjyske hovedstad.

– Aalborg har altid været en handelsby. Det skal den blive ved at være. Men det er vigtigt, at vi holder os for øje, at kunderne ikke længere vil have handel. De vil have oplevelser, der inspirerer dem til at handle. Oplevelserne genereres af bymidtens liv med cafeer, restauranter, butikker og andre tilbud til borgerne. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at vi udvikler byen og driver den fremad. Aalborgs DNA er en livlig by, og skal detailhandlen trives, er det vigtigt, at vi holder kulturen levende, sagde borgmesteren.

Se interview med Thomas Kastrup-Larsen her

Ønsker en revideret lejelov
Det blev i høj grad understøttet af Finn Sture Madsen, afdelingsdirektør hos DEAS, der er firmaet bag flere store shoppingcentre i Danmark.

– Vi går fra shoppingdestination til oplevelsesdestination. Den tendens bliver for eksempel også bekræftet i planerne for det for det nye Amagercenter, der ligger i et område med meget lidt natur og plads til udeliv. Her er det ikke butikkerne, men et stort, udendørs gårdrum, der er i centrum.

– Folk kommer ikke for at handle. De kommer for at få en oplevelse. Vil de handle, kan de gøre det hjemmefra via adskillige platforme. Shopping er ikke længere shopping, det er oplevelser, det er mad, det er arrangementer, det er nye koncepter.

Finn Sture Madsen er slet ikke i tvivl om, hvilke ændringer der skal til. Hvis vi vil holde detailhandlen i live, tilføre den flere kræfter og gøre det mere attraktivt at komme i de fysiske butikker for forbrugeren, så er der brug for, at aktører som DEAS kan tilbyde de nye og spændende koncepter, som kunderne efterspørger.

– Vi ønsker en ændring af lejeloven, så den ikke længere er tidsmæssigt ubegrænset. Når vi udlejer et butikslokale i dag, så er det permanent, det er lejerens, til de opsiger lejemålet. Det hæmmer os i forhold til at trække nye koncepter til diverse shoppingsteder, da vi ikke kan tilbyde store brands den placering, de ønsker. Samtidig kan vi ikke sige noget om, hvornår en sådan placering bliver ledig. Vi er det eneste land i norden, der har sådan en lejelov. Måske i hele Europa, sagde han.

Kampen mod udlandet og en håndsrækning fra internettet
Dansk detailhandel er stadig presset i bund.

Det lod Tine Marie Andersen, politisk konsulent hos Dansk Erhverv, forstå. I hendes optik er der brug for politisk handling, hvis vi som samfund skal drage nytte af det vækstpotentiale, der unægtelig er at hente i en så stor sektor som detailbranchen.

– Vi skal gøre det nemmere, billigere og ikke mindst bedre at drive forretning i Danmark. Det er en nødvendighed, at vi giver danske virksomheder den hjælp, de har brug for i konkurrencen mod store, internationale virksomheder som Amazon og andre, sagde hun.

For det er ingen hemmelighed, at de fysiske butikker i Danmark blive færre og færre.

– Flere sadler om og fokuserer på E-handel. Det er forståeligt, for det er både billigere og nemmere, og vi søger fra politisk side at give disse virksomheder bedre rammebetingelser. Der er absolut ingen grund til, at vi ikke søger det samme med de fysiske butikker. I en verden, hvor omnichannel dominerer, er det nødvendigt, at vi tænker på detailbranchen som én samlet enhed og ikke skelner mellem online og offline, lød det fra Tine Marie Andersen.

Se interview med Tine Marie Andersen her

Hun fik, måske lidt overraskende for nogen, opbakning af Henrik Theil, der sidder med ansvaret for public affairs og kommunikation hos FDIH.

– Glem alt om B2B og B2C. Alt er i dag ”human to human”, H2H. Vinduesshopping på gader og stræder går ned, men vi ser tendenser gå mod, at rigtig, rigtig mange kunder starter deres vinduesshopping på nettet. Derfor er det også ufatteligt vigtigt, at man er til stede begge steder. Kunderne foretrækker stadig at købe rigtig mange varer i fysiske butikker, men vi er så digitale i dag, at vi ofte bestiller varen online og henter den offline. Derfor giver en dag som denne så umådeligt god mening, for der er ikke længere forskel på E-handlere og fysiske forretningsdrivende. E-handel er detailhandel. Det er bare en anden salgskanal. Det hele er smeltet sammen, så det skal rammebetingelserne også, mener vi, sagde Henrik Theil.

Han fortsatte herefter sit oplæg med at skue mod udlandet og ikke mindst de aktører, der dominerer internettet hårdt.

– Amazon har vokset sig så store, at de dikterer markedet. De sætter nærmest selv spillereglerne. De er en af årsagerne til, at 32 milliarder kroner fra danske forbrugere sidste år bevægede sig mod udlandet efter varer fremfor at blive her i landet. Hvis vi ikke gør noget for at forbedre de danske butikkers vilkår, så vil vi kun se udlandet stjæle større og større andel af de penge, der i stedet kunne lægges i det danske samfund, proklamerede Henrik Theil.

Fremtidens forbrugere har afgørende betydning
En anden vigtig læring at tage med fra detailhandelskonferencen handler om folk, der endnu er for unge til overhovedet at shoppe. Nogen af dem er ikke engang født.

Det bliver de, og de bliver født i en digital tidsalder, hvor de fysiske butikker virkelig skal konkurrere hårdt på service og koncept, hvis de skal trække de helt unge forbrugere ind i deres fysiske butiksunivers.

– 32 milliarder kroner brugt af danskere i udenlandske webshops lyder af mange penge. Det er mange penge. Det er bare vigtigt at understrege, at det beløb kommer til at stige voldsomt, hvis ikke vi gør noget for at udvikle byrummet i handelsbyerne, hvis vi skal tiltrække de unge forbrugere. De skal lære, at det giver en merværdi at komme i byen, på cafeerne, i de fysiske butikker, sagde Henrik Theil.

Den lærdom har de også gjort sig i Slagelse, hvor borgmester Stén Knuth og næstformand i Business Slagelse, Micael Duncan, forsøger at udvikle byen i samråd mellem alle de forskellige aktører, der bruger byrummet.

– Vi har gjort det, at vi simpelthen har nedsat et vækst- og strategiudvalg, der via strategisk arbejde forsøger at binde byens bedst muligt sammen. Her er handelsdrivende, kommunen og andre aktører sammen med til at bygge en handelsby, der både er levende og pulserende. Alle skal bidrage til hinandens vækst, og her er modige medarbejdere essentielt. Det forsøger vi at inspirere alle medarbejdere i Slagelse til, så vi sammen kan drive væksten fremad. Derfor udvikler vi også hele tiden byrummet og derigennem de oplevelser, vi tilbyder de handlende, sagde Micael Duncan.

Se interview med Stén Knuth her

Fra webshop til fysisk butik
Dagen bød også på flere succeshistorier, og en af dem er Ann-Louise Aasted, der står bag Luksusbaby.dk, der sælger børnetøj og som startede hjemme på stuegulvet sammen med sin kæreste for to og et halvt år siden. I dag har hun omkring 30 ansatte og en fysisk butik i centrum af Aalborg og er dermed et eksempel på, at man kan starte som netbutik og derefter åbne en fysisk butik.

– Det startede som en idé, mens jeg var på barsel, og da vi åbnede, så foregik det uden kendskab til e-handel. Den dag vi åbnede så tikkede 77 ordre ind, og efter 3-4 måneder flyttede vi fra stuen til et lager ude i byen. Noget må vi have gjort rigtig, fordi rigtig mange af de netbutikker, der handler med børnetøj, de lukker igen. Vi har haft en idé om at det skulle være nøje udvalgt børnetøj og så skulle det være en brugervenlig webshop. Samtidig har vi også haft fokus på sociale medier. Vi havde f.eks. en konkurrence, der nåede over én million mennesker og som kostede lidt over 800 kroner. Det siger lidt om, hvad man kan med sociale medier, forklarede hun.

Se interview med Ann-Louise Christine Aasted her

Nødvendigt med webbutik
Birgitte Bruun, ejer af Bruun-Bruun i Skanderborg, gik den modsatte vej og startede med to fysiske butikker og har siden udvidet med en webshop. Det har været en vigtig erkendelse, fordi webbutikken fungerer i dag som et katalog for de fysiske butikker.

– Vi er i dag en del af det digitaliserede miljø og ved godt, at hvis vi skal have kunderne ned i vores fysiske butik, så er vi nødt til at have en webshop. Kunderne i nærområdet bruger webbutikken som et katalog, hvilket skaber et behov for kunder, som holder øje med vores webshop. Samtidig når vi også bredere ud og når kunder i både Skandinavien og på det engelske marked. Det giver også mulighed for at have et bredere sortiment, hvilket igen betyder, at vores kunder kan få de varer, som de ellers skulle til København for at få, fortalte hun.

Se interview med Birgitte Bruun her

Alle for alle
Syv timers konference kulminerede med diverse oplæg med afsæt i workshops, deltagerne havde undervejs i konferencen.

Svaret var entydigt: en national detailstrategi med opbakning fra politikere på Christiansborg, i kommunerne, vækstråd, cityforeninger og andre aktører på detailscenen er nødvendig.

Således rundede Service Platforms projektleder på digital detail Heidi Svane Pedersen konferencen af med at konkludere, at det er skønt, når så mange forskelligartede kræfter slår sig sammen og enstemmigt proklamerer, at der er behov for handling.

– Jeg bliver simpelthen fyldt med glæde og gåpåmod, når jeg kan høre, at alle er interesserede i at løfte på den opgave, det er at gøre den danske detailhandel til et vigtigt fokusområde på den politiske arena. Alle de input, der er kommet fra jer i dag, vil vi notere og publicere i et idekatalog, som bliver overbragt til beslutningstagere på Christiansborg, når vi i november holder endnu en konference med detailhandlen i fokus, sagde Heidi Svane Pedersen henvendt til de 90 fremmødte deltagere til det udsolgte arrangement.

For hende er der i hvert fald ingen tvivl.

– Detailhandlen er en overset vækstfaktor i det danske samfund, som vi skal have i omdrejninger, hvis den også skal være relevant og givende i fremtiden. Det er jeg sikker på, vi kan lykkes med.

Efter konferencen var Heidi Svane Pedersen gæst i DR P4 Nordjyllands eftermiddagsradio, hvor hun forklarede, hvorfor detailhandlen er så umådeligt vigtig. Du kan høre interviewet med hende fra cirka 1.18 inde i programmet, som du finder her.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: