Whocopied.me protects this content
Et Skridt I Den Rigtige Retning

Et skridt i den rigtige retning

Textile Pioneers gør overskudsproduktion levende i en cirkulær proces

Textile Pioneers Billede 2

Textile Pioneers, udstiller på Circular Fashion Days et bud på, hvordan brands kan aktivere overskudsproduktion til en cirkulær produktion. Dermed kan virksomheder udnytte deres restlagre i stedet for at brænde dem, som ofte ellers er det eneste alternativ.

Textile Pioneers tilbyder at tage eksempelvis større mængder tekstiler fra et brand, få det gennem mekanisk opkradsning på en virksomhed i Portugal og derefter sy det i kundens design og kvalitet.

Redesign i stedet for destruktion

For brands er gevinsten, at de kan aktivere kollektioner, der ellers var dømt til destruktion. De færreste brands ønsker nemlig at se deres outdatede varer på hylderne i butikker – også selv om de har fået en nærmest symbolsk betaling for dem.

– De kan nemt ende i salgskanaler, som brandsene ikke ønsker, siger ægteparret Kim og Christine Rohde Mogensen, fra virksomheden, der ved årsskiftet 2020/21 tog navneforandring fra Kromtex til Textile Pioneers.

Virksomheden har været overrasket over, hvor meget tøj, der ligger på lager hos brands. Mange af dem har været tilbageholdende med at brænde af, fordi de hellere ville finde et alternativ – og det er dét, som Textile Pioneers nu tilbyder.

Det er parrets erfaring, at virksomheder rent faktisk også kan tage en højere pris for produkter, der på denne måde indgår i en cirkulær model.

Samtidig tæller en løsning som denne også godt i det grønne regnskab.

Produktion i større skala

Anlægget til opkradsning var egentligt beregnet til at servicere en anden del af den portugisiske virksomheds produktion, men Textile Pioneers har fået portugiserne til at omstille anlægget, så den danske virksomhed kan tilbyde løsningen til andre brands.

I udgangspunktet skal batches gerne være på 400 kg, for at starte en proces op, så der er tale om mængder, der kan blive til egentlige produktioner. Der kan produceres metervarer til fem t-shirts eller to sweatshirts per kilo, og anlægget forfines løbende, så der er absolut minimalt spild.

Store støvsugere samler fibre fra produktionen. De ryger retur i systemet, hvor fibre, der er for korte til tekstilproduktion, bruges til blandt andet karton, som igen kan bruges til hangtags, bæreposer, notesbøger og lignende.

I en traditionel bomuldsfremstilling kommer der kun 50 procent anvendelig metervare ud per ton bomulds-input. På anlægget i Portugal er det 90 procent, da en stor del af affaldet opsamles og kommer retur i systemet.

Input og output er på mange måder identisk, så de opkradsede bomuldsfibre har samme farve, som de stoffer, der kommer ind i anlægget. Der er således hverken vask eller kemi indblandet i recirkulationen.

Pioner-arbejde

Textile Pioneers er godt klar over, at de er ude i en pioner-gerning.

– Brands vil sikkert kunne købe bomuld billigere, men på klimaregnskabet er der langt mere balance i en mekanisk opkradsning end ny bomuldsproduktion, siger Christine Rohde Mogensen.

Det gælder også, selv om der er transport til og fra Portugal.

Virksomheden ønsker at finde flere brands at arbejde sammen med – men ikke for enhver pris.

– Vi vil kun arbejde sammen med nogen, der har samme værdier som os – for vi mener, at det vi gør, er et skridt i den rigtige retning, siger de.

FAKTA

Textile Pioneers har gennem en årrække arbejdet med en bæredygtig tekstilproduktion – herunder produkter af de metervarer og fibre, der skabes ved shreddingen.  Ud over egen produktion er det håbet at kunne skabe en udvikling for resten af branchen med de banebrydende processer.

Ud over den cirkulære produktion, som Textile Pioneers præsenterer på Circular Fashion Days, arbejder virksomheden også med at udvikle alternativer til den traditionelle bomuldsproduktion, som udgør en stor klima- og forurenings-belastning.

Denne del af virksomhedens aktiviteter foregår i Indien.

Virksomheden blev nomineret til Frederiksberg Kommunes grønne erhvervspris i 2020.

I forbindelse med Copenhagen Fashion Week, slår Lifestyle & Design Cluster dørene op til udstillingen “Circular Fashion Days”, der finder sted på CIFF d. 11. – 13. august 2021. Her er Textile Pioneers en af de i alt 25 udstillere, der er med til at sætte fokus på cirkularitet i modebranchen.

Læs mere om udstillingen HER

Circular Fashion Days

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: