Whocopied.me protects this content

Årskavalkade 2022

2022 i tilbageblilk

Mellem krig og corona

Mellem krig og corona

2022 blev endnu et år, som kommer til at fylde i historiebøgerne – og ikke kun for det gode.

Knapt var vi sluppet for at tænke på mundbind og vacciner, før den 24. februar væltede vores verdensbillede med Ruslands invasion af Ukraine.

Her, et lille år senere, må vi erkende, at de færreste af os kunne forudse, hvilke konsekvenser en krig i Europa ville have, først og fremmest for ukrainerne, og i anden, tredje og fjerde række for verdensøkonomien, danske virksomheder og hver enkelt af os.

En del af virksomhederne i både møbel- og modeindustrien blev ramt på forskellig vis, da de enten havde produktion og salg i Ukraine eller Rusland, hvor flere brands også måtte trække sig ud fra.

Midt i de store udfordringer har danske virksomheder vist sig endnu engang at være gode til at omstille sig, finde løsninger og tænke fremad.

På vores cirkulære udstillinger Circular Furniture Days og Circular Fashion & Textile Days i år blev det understreget, at fokus på klimaet stadig er i fokus. Det samme er tilfældet med etableringen af det sektorsamarbejde, som 60 danske modebrands er gået med i for at gøre branchen mere klima-bevidst og for at producere mere klimavenligt ved at gå sammen om at nå cirkulære målsætninger. Det var derfor en glæde, at vi med daværende miljøminister Lea Vermelin i spidsen i august officielt kunne starte samarbejdet.

Netop netværk på tværs af traditionelle skel er en vigtig faktor for at kunne finde løsninger på komplekse problemstillinger. Når innovative kræfter udfordrer hinanden og spiller sammen, får vi kastet lys ud i hjørnerne og finder overraskende muligheder.

I vores helt egen verden kan vi desuden glæde os over, at vi for 4. gang har opnået en EU- guldcertificering, som dokumenterer, at klyngens arbejde er professionelt og giver adgang til europæiske samarbejder og projekter.

Med indgangen til 2023 ser vi frem til et fortsat samarbejde med jer alle.

Betina Simonsen, direktør, Lifestyle & Design Cluster

Betina Simonsen, direktør, Lifestyle & Design Cluster

Nye vigtige strategiske indsatser i 2022 

Sektorsamarbejde

Daværende miljøminister Lea Wermelin præsenterede d. 8. august det samarbejde, som ministeriet er gået ind i sammen med mode-og tekstilbranchen.  Målet er, at branchen får fælles cirkulære målsætninger og i 2030 lever op til tre mål, der er funderet i internationale principper: 

  • Inden 2030 består alt tøj og tekstil fra danske virksomheder af mindst 40 pct. genanvendt materiale, herunder mindst 10 pct. genanvendt direkte fra tekstilfibre.  
  • Fælles cirkulære designkrav så tøj designes til at have flere liv og indgå i optimale cirkulære kredsløb.  
  • En større del af omsætningen på tøj i Danmark kommer fra gensalg, og tøj holdes i brug så længe som muligt.  

Lifestyle & Design Cluster fungerer som sekretariat for sektorsamarbejdet, der ved årsskiftet omfattede 60 virksomheder og tre organisationer.

LÆS MERE HER

Tekstilsymbiose Herning skaber værdi i tekstilaffald

Projektet Tekstilsymbiose Herning – tekstilrester og affald som ressource’ gjorde ved en afslutningskonference d. 9. november 2022 status over halvandet års erfaringer med genanvendelse og bedst mulig udnyttelse af tekstiler- hvor langt man er nået – og hvad næste skridt kan være.

Tekstilsymbiose Herning har kørt som et projekt med Lifestyle & Design Cluster og Herning Kommune som motor, og er sat i verden sammen med en række virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner. Formålet har været at finde nogle af løsningerne på indsamling, forarbejdning og brug af den form for tekstilaffald, som danskerne fra sommeren 2023 skal samle ind.

Et midtjysk kraftcenter

Ud fra de erfaringer, som de deltagende virksomheder, videninstitutioner, myndigheder og organisationer har gjort, turde direktør i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen godt give et bud på det potentiale, som projektet har for området. Hun ser nemlig store muligheder i, at Herning og Ikast-Brande kommuner igen kan få status som kraftcenter for tekstilindustrien – nu bare som det område, hvor viden om genanvendelse af tekstiler kan gå hånd i hånd med virksomheder, der kan stå for det.

– Ved at have et meget stærkt partnerskab har vi potentialet til at gøre det gamle tekstilområde til et nyt kraftcenter, sagde hun.  Vi kan se, at vi har virksomhederne, der kan træde ind i den værdikæde, der skal til, for at vi kan lykkes med genanvendelse. Og det har vist sig ikke kun at være inden for tekstilindustrien men også andre industrier, hvor tekstiler kan bruges som ny ressource.

Herning Kommunes borgmester, Dorte West ser også et stort potentiale for området som et kraftcenter for genanvendelse af tekstilaffald:

– Hvis vi vil den grønne omstilling, og det skal ske nu, er vi nødt til at se på partnerskaber. Vi skal have de centrale aktører på banen. Vi skal både have de ”gamle” virksomheder og de nye iværksættere med ideerne med, siger hun.

Se billeder fra dagen nedenfor, herunder fra modeshowet, hvor styles af tekstiler fra genanvendelse og overskudsproduktion var blevet redesignet.

Se billeder og videoer fra arrangementet og læs mere om projektet her

Innomission 4 blev kickstartet

Vi indgik i juni i partnerskabet Innomission 4  med 90 partnere bestående af universiteter, videninstitutioner, GTS-organisationer og offentlige og private virksomheder samt den nationale erhvervsklynge for plast, Clean. Vi er gået sammen om at kickstarte en række projekter med fokus på cirkulær økonomi for at sikre, at plast og tekstiler udvikles på tværs af hele værdikæden. Projekterne har et stort potentiale for reduktion af miljø- og klimapåvirkning. sammen med elleve danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner, en række GTS-organisationer og den nationale erhvervsklynge for plast, Clean. Sammen har vi udviklet et roadmap for 2030 og 2050. 

I april 2022 blev konferencen ”Build partnership within circular economy” afholdt, hvor de første skridt blev taget i retningen mod at etablere et effektivt samarbejde om omstilling til cirkulær økonomi. Det udmøntede sig i 14 projekter, der skal sikre, at plast- og tekstilindustrien yder deres bidrag til Danmarks ambitiøse klimamål.

LÆS MERE HER

Circular Furniture Network

I år blev Circular Furniture Network etableret som et eksklusivt erhvervsnetværk, for pt. ca. 30 danske møbel- og interiørbrands, der har udstillet/udstiller på Lifestyle & Design Clusters ’Circular Furniture Days’ – den årlige kuraterede cirkulære møbel- og interiørudstilling under 3daysofdesign.

Netværket er blevet til på opfordring af flere udstillende brands, der gerne ville fortsætte dialogen, vidensdelingen og innovation i branchen, og ikke mindst sætte fokus på fælles synergier omkring deres cirkulære arbejde og ligeledes mulige samarbejdsmuligheder – også efter endt udstilling.

I netværket er det medlemmerne selv, der er med til at forme og skabe indhold og fremdrift i netværket.

Lifestyle & Design Clusters rolle er overordnet at facilitere netværket og ligeledes at assistere og være i tæt dialog med det udvalg, der står for de enkelte netværksmøder.

Sektorsamarbejde

Innomission 4

Innomission 4

Tekstilsymbiose Herning

Tekstilsymbiose Herning

Innovationsåret 2022 i et overblik 

6269 personer deltog i events i 2022

Mere end 615 virksomheder har deltaget i projekter

80 personer har deltaget i netværk

80 % er tilfredse eller meget tilfredse med deltagelse

67% har fået ny viden ved deltagelse i projekter/events

48% har fået nye relationer

30 nye dialogvirksomheder

133 nye modtagere af nyhedsbrevet

1929 flere følgere på SoMe

236 presseklip

Cirkulær Økonomi 

Cirkulære Digitale Kompetencer 

Året 2022 var det helt store driftsår for projektet – og der var fart på. Hele 11 gennemførte og afsluttede forløb blev det til og der skal lyde en stor ros til projektets partnere for den fagligt upåklagelige og arbejdsmæssige imponerende indsats gennem hele projektet. Over 100 virksomheder har deltaget i projektet og er på helt særegen vis hver især blevet klogere på deres tilgang til og arbejdet med den cirkulære forretning. Det har været en fornøjelse at have med engagerede og dedikerede virksomheder at gøre, og står du og din virksomhed overfor at kickstarte jeres cirkulære rejse, så grib endelig fat i os.

LÆS MERE HER

Grøn Cirkulær Omstilling – en ramme om ambitiøse livsstilsvirksomheders vej mod grøn omstilling

De seneste års store CØ-program, GCO, er i 2022 nået til vejs ende. Programmets formål har været at introducere SMV’er fra en række forskellige brancher til cirkulær økonomi og grøn omstilling. Næsten 450 gennemførte faglige forløb er det blevet til. Deltagerne har alle fået en baseline-måling af CO2-aftrykket fra virksomhedens samlede værdikæde, og alle har udarbejdet en cirkulær forretningsmodel, bygget op om konkrete indsatser. Livsstilsbranchen har gennem programmets 3 ½ år været godt repræsenteret med over 20 % af deltagerne. Livsstilsvirksomhederne har især udarbejdet forretningsmodeller, som har fokuseret på CO2- og effektmålinger, minimering af tab og affald fra produktionen, indfasning af mere bæredygtige materialer (renere materialer, genanvendte fibre), service- og reparationstilbud og opbygning af takeback og gensalgsprocesser. Af de 89 livsstilsvirksomheder, som har gennemført, er en håndfuld gået videre og har modtaget støtte til implementering af deres nye forretningsmodel.  

Afslutning på ti år med Rethink Business

Rethink Business sluttede af med et brag af et 10-års-jubilæumsshow på Teater Katapult i Aarhus d. 22. juni 2022. Knap 100 deltagere fra alle fire Rethink Business projekter var mødt op for at binde en sløjfe på det ti år lange forløb. Foruden medværten Erhvervshus Midtjylland deltog en mængde deltagervirksomheder, bevillingsgivere, konsulenter, operatørteams samt andre nøgleaktører.
Gennem fire panel-sessions i teatersalen guidede projektleder Frank Engelbrecht om eftermiddagen publikum gennem showet med erfarings- og lærings-highlights og fragmenter fra det ti-årige projekt, der reelt bestod af fire enkeltstående EU Regionalfondsprojekter under samme Rethink Business paraply i årene 2012-2022.
Det allersidste event, og dermed den definitive afslutning af Rethink Business, fandt sted d. 30. november 2022 hos Design Rocket i Skanderborg, hvor det omfangsrige jubilæums-case-katalog blev lanceret. Læs hele kataloget her

LÆS MERE HER

Afslutning af Rethink Business

Afslutning af Rethink Business

Afslutning af Rethink Business

Cirkulære Udstillinger og Talks

Circular Furniture Days

Små 1000 gæster kom forbi, da vi for fjerde år i træk slog dørene op til Circular Furniture Days. Et kurateret event med fokus på cirkulære og innovative løsninger under designfestivalen 3daysofdesign i juni.

Her kunne de opleve de 38 udstillere, der hver især bød ind med løsninger, ideer og produkter til, hvordan møbel- og interiørbranchen er og kan blive en del af den grønne omstilling og en cirkulær økonomi.

Som tidligere år var der ud over de udstillede løsninger også en række aktuelle og spændende talks med nogle af frontrunnerne i den cirkulære omstilling. Derudover var der mulighed for at komme med på  guidede ture rundt i udstillingen. Se talks og læs mere her

Circular Fashion & Textile Days

Lifestyle & Design Cluster præsenterede for andet år i træk, Circular Fashion & Textile Days – en udstilling, der viste 42 brands og virksomheders eksempler på cirkularitet i den danske mode- og tekstilbranche. Udstillingen fandt sted på CIFF 10.-12. august under Copenhagen Fashion Week.  

Vi indtog messen med en over 300m2 stor udstilling og et tilhørende sceneområde. Vi havde lagt stor vægt på at visualisere de forskellige tematikker inde for cirkulære økonomi og kommunikere og præsentere løsninger og brands inden for de cirkulære tematikker, som vi arbejder med. Besøgende kunne melde sig på guidede ture, hvor de kom rundt til alle på udstillingen og her gav hver udstiller et 2 minutters pitch på deres forretningsmodel.  

På scene-/lounge- området, afholdte vi talks, debatter og oplæg med nationale og internationale oplægsholdere, der alle omhandlede emner, som underbygger vigtigheden af den grønne omstilling i mode- og tekstilbranchen.  

Alle vores aktiviteter blev godt besøgt og vi fik masser af god feedback og omtale. Vi tiltrak desuden politikere, international- og national presse, som bragte indslag under messedagene. 

Circular Furniture Days

Circular Furniture Days

Circular Fashion & Textile Days

Digitalisering

Digitalisering i samspil med mode og livsstil i Lifestyle Lab Cph

I løbet af 2022 har Lifestyle Lab Cph dannede ramme om et væld af spændende udstillinger, events og talks. Se nogle af de mange events nedenfor eller følg med på Lifestyle Lab Cph’s instagram her

Du kan også se eller gense nogle af de mange Lab talks mm. på vores YouTube-channel her

Blandt de mange events og udstillinger i Lifestyle Lab i 2022 kan bl.a. nævnes:

  • Chrysalis
  • Circular Furniture Days
  • IoT in Lifestyle Products
  • Digital Fashion Exhibition
  • Lifestyle Lab Talks

In the eyes of the beholder

I den digitale tidsalder dukker nye sociale medieplatforme, formater og kanaler hurtigt op som lovende online kundekontaktpunkter for digital handel. Men på grund af hastigheden og omfanget af de mange nye muligheder, mister livsstilsvirksomheder ofte overblikket over og indsigt i, hvad der virker, og hvad der ikke virker for deres kunder.

Via University College gennemførte hen over året sammen en række forsøg, hvor i alt 82 forsøgspersoner via eye-tracking gav værdifuld viden om, hvordan de aflæste hjemmesider og sociale medier. I alt otte virksomheder inden for livsstils-segmentet lagde materiale til og fik samtidig værdifuld viden, om effekten af deres markedsføringsindsats.

Resultater er baseret på respondenters biometriske data fra eye tracking og ansigtsudtryksanalyse, samt efterfølgende måling af respondenternes brand awareness.

Digital Fashion Roundtables

I samarbejde med Aarhus Universitet, Designskolen Kolding, og Københavns IT-universitet afviklede vi en række roundtables omkring digital mode. Herudover var vi i juni på studietur til Seoul, hvor virksomheder fik et indblik i begrebet Metavers.

I august etablerede vi desuden en udstilling om digital fashion i Design Lab på Bredgade, København.

Der arbejdes desuden på et ”White per ” om digital mode og metaverset. Det ventes at udkomme i starten af 2023.

LÆS MERE HER

Digital Ledelseskultur, konference: Børsen dannede ramme om den digitale dagsorden

Der skal fra Lifestyle & Design Cluster og partnerne i Digital Ledelseskultur lyde en stor tak til alle, der deltog i og bidrog med indslag til Digital Ledelseskulturs Konference på Børsen d. 5. april 2022.

Intet mindre end 700 små og mellemstore virksomheder har deltaget i projektet ‘Digital Ledelseskultur’ for at styrke deres viden og kompetencer inden for digitale muligheder.

Et forløb, der kulminerede i en stor konference i Børsens smukke lokaler, hvor resultater, erfaringer, værktøjer og de gode eksempler kom i fokus.

En stor tak til alle de deltagende virksomheder der delte ud af deres erfaringer fra projektet med alt, hvad det indebærer af succeser, udfordringer og nye indsigter.

Også en stor tak til de mange spændende talere herunder bl.a. Brian Mikkelsen, Stefan Kirkedal, Betina Simonsen, Thomas Fisker Nielsen m.fl.  der var med til at sætte skub i debatten og understrege, at vi langt fra er færdige med at tale om digital udvikling i virksomheder, og at udviklingen skal starte i virksomhedens øverste lag.

SE DE MANGE BILLEDER FRA DAGEN HER

LÆS MERE HER

Blockchain: Netværk

I forlængelse af tidligere års blockchain-projekter etablerede vi 2022 et netværk for virksomheder, der var interesserede i at lære mere om teknologien og udveksle erfaringer. På møderne pitchede et medlem af netværket deres ambitioner og erfaringer, ligesom forskere gav deres bud på trends lige nu. På hvert netværksmøde gav gæstetaler så deres bud på erfaringer og planer med blocchain, hvorefter der var åben debat om, hvordan blockchain kan vinde yderligere indpas i mode-, møbel- og design-branchen. Blockchain netværket var tre møder med 25 virksomheder hvor eksperter fra bl.a.  Heinz Zeller UN/CEFACT Expert og en del af hugo Boss ledelse, Lars Seier tidligere direktør af Saxo bank i dag founder af Concirduim samt helt fra Hong kong  Amit Gautum founder af Textile Genesis 

LÆS MERE HER

MØD TEXTILE GENSIS HER

Blockchain er stort i livsstilsbranchen

I projektet Blockchain IOT Reseller undersøgte vi, hvordan fremtidens cirkulære designprincipper kan møde ny teknologi og sammen understøtte en bæredygtig skalering af gensalgsmarkedet.

En skalering af gensalg af mode kan skubbe til længere brugsfaser af tøj, reducere spild af tøj, presse på for bedre kvalitetstøj og reducere tekstilspild af dårlig kvalitet – alt sammenafgørende for at sikre vigtige klimamål, herunder visionen om, at det sekundære marked skal generere 80-90 % af virksomheders indtægt i 2050.

Vi afviklede en række workshops i 2022 med information om den nyeste forskning indenfor sammenhængen mellem cirkulært design, IoT, Blockchain og gensalgsmarkedets dynamikker.

Projektet fortsætter i 2023 i samarbejde med Copenhagen Business School, Det Kongelige Akademi, og Alexandra Instituttet.

Virksomheder i E-handelsnetværket fik inspiration og sparring

I E-handelsnetværket har både jyske og sjællandske virksomheder i år været samlet en gang i kvartalet for at blive klogere på innovative vinkler på e-handel og understøttelsen af den online forretning. Vi har bl.a. været på flere virksomhedsbesøg og dykket ned de udfordringer og løsninger, som virksomhederne har stået overfor. Derudover har en række eksperter har givet bud på områder som neuroscience, metaverset, Co2-optimerede hjemmesider og inkorporering af gensalg på hjemmesiden. Netværket har budt på gode og ærlige snakke samt sparring i mellem både start-ups og større virksomheder. Formatet for netværket i 2023 er endnu ikke fastlagt, men nuværende deltagere vil få besked herom.

Lifestyle Lab CPH

Lifestyle Lab CPH

Lifestyle Lab CPH

In the eyes of the beholder

E-handelsnetværket

E-handelsnetværket

Design og Iværksætteri

Headstart Fashion HOUSE i Aarhus modnes og planlægger stor udvidelse

Headstart Fashion HOUSE fik flere nye beboere herunder “Lab Of The North”, som flyttede ind på en del af 1. Salen og kort tid efter ansatte den første medarbejder. I 2022 blev Erhvervshus Midtjylland også en del af livsstilsmiljøet og kan nu tilbyde husets beboere rådgivning om diverse udviklingsforløb.  

LÆS MERE HER

Nyt iværksættermiljø på vej

I 2025 flytter Lifestyle & Design Cluster ind i et customized fireetagers livsstilshus i Sydhavnen i Aarhus. I 2022 blev der sat fokus på design og indretning af livsstilshuset, som skal huse virksomheder, der arbejder med mode/tekstil, møbler/interiør, design, cirkularitet og innovation i verdensklasse. Det kommer alt sammen til at foregå i nye ambitiøse fysiske rammer, når den nye bydel i Sydhavnen i Aarhus står klar.   

LÆS MERE HER

Lifestyle Growth sikrer igen god stemning og spændende pitches

Tabubryder løb med førstepræmien til årets pitch-konkurrence Lifestyle Growth, som blev afholdt ved Hummel International i Aarhus. Årets førsteplads gik til Momkind, som skaber livsstilsprodukter til gravide og nybagte mødre.  Andenpladsen gik til Camille Brinch Jewellery og særprisen til Re-Zip for deres cirkulære emballage-løsning.  

Igen i år bestod dommerpanelet af brancheprofiler med årevis af erfaring, som havde til opgave at kåre vinderen af en række præmier. Christian Stadil, Thornico er formand for Lifestyle Growth, som afholdes i samarbejde med Sydbank. 

LÆS MERE HER

Royalt besøg hos Lifestyle & Design Cluster

Der var royalt besøg, da Lifestyle & design Cluster satte fokus på iværksætteri, design og lokal produktion i Mindeparken. I forbindelse med Hendes Majestæt Dronningens besøg ved Folkefesten i Mindeparken 4. juni præsenterede Lifestyle & Design Cluster en række talentfulde designere og iværksættere, der alle arbejder frem mod en grøn omstilling af branchen. Sideløbende satte Sylab fokus på lokal produktion & iværksættere. Udstillingen blev et tilløbsstykke med flere hundrede besøgende.  Og dronningen fik en ny-kreeret hat til samlingen – designet og produceret i Sylab.

LÆS MERE HER

Lifestyle Lab fik godt liv i Bredgade

Lifestyle Lab er vores iværksættermiljø for livstils-virksomheder og rummer både møbel-, mode- og IT-virksomheder.

Gennem året er antallet af virksomheder vokset så vi ved udgangen af året havde alle pladser fyldt i de forskellige labs.

Office Lab er for allerede etablerede brands, der har brug for et kontormiljø og søger at bygge virksomhed gennem netværk, viden og brancherelationer.

Stage Lab er for eksperter indenfor cirkulære digitale koncepter, der ønsker at dele den nyeste forskning med iværksættere og virksomheder i samme branche.

Demo lab er vores showroom for virksomheder, der ønsker at udstille cirkulære produkter – og derigennem både få et fysisk udstillingsvindue og en vidensplatform.

I løbet af året lagde lab’et også rammer til en række events, som eksempelvis Circular Furniture Days, under 4daysofdesign.

Lifestyle Lab ligger i Bredgade 74, København K.

LÆS MERE HER

ECO-design Challenge 2022 

Indenfor 2-4 år vil EU stille bæredygtigheds-dokumentationskrav til virksomheder, der ønsker adgang til EU indre marked for møbel- og tekstilprodukter. Derfor er det afgørende for virksomheders og designeres succes og vækst at designe produkter, services og systemer, der lever op til EU’s ECO-design forordning. 

I ECO-design Challenge 2022 har vi haft fuldt ud fokus på den kommende forordning, og hvilken impact de lovkrav potentielt kan have på livsstilsbranchens værdikæde, og hvilke krav det stiller til designernes kompetencesæt.  

Over et tre-måneders forløb i efteråret 2022 har 19 professionelle designvirksomheder arbejdet på en case fra fem udvalgte livsstilsvirksomheder (&SHUFL, PLUS A/S, Bibs, midtVask og Horn Bordplader). Deltagerne har været igennem et intensivt videnstungt forløb, bestående af seks webinarer med forskellige tematikker, samt tre fysiske workshops hvor de fem teams er blevet klædt på til at finde frem til mulige løsninger og potentiale i casevirksomhedernes ECO-design Challenge. 

Formatet for ECO-design Challenge er et pro-aktivt udviklingsarbejde, der skaber produkter og services til EU’s markedsplads, som er i gang med en grøn omstilling. 

  • Team 1: &SHUFL- Sia Maj/Bare Svendsen/Go Impact
  • Team2: Bibs- Amalie Gielov/ The Firm and the Product/ Matter/ Helle Brechling
  • Team 3: +PLUS- Nørgaard Design (2) /Op og Ned/ Hans Sandgren Jacobsen/ Agern Furniture
  • Team 4: midtvask- Light on sight/ Rikke Ruhwald/ VE2(2)/ Anders Andersen
  • Team 5: Horn Bordplader- Pilgaard Design (2) / Nørgaard Design (2) 

Design i fokus gennem diverse projekter

Igen i 2022 har Lifestyle & Design Cluster gennemført en række projekter, hvor design har været i fokus. Design er et af de første og vigtigste parametre i forhold til, hvor bæredygtigt et produkt ender med at blive. Men der har også været fokus på samarbejder mellem livsstilsvirksomheder og designere, hvor design og designkompetencer er kommet i spil og har skabt øget værdi på mange forskellige områder for livsstilsvirksomhederne. Også ny teknologi har været i spil i forhold til designprocessen for blandt andet at hjælpe virksomhederne med den grønne omstilling. 

Future Workplace

Future Workplace var et innovationssamarbejde, hvor formålet var at sætte fokus på, hvorledes design kan løse forskellige typer af virksomheders udfordringer med arbejdspladsindretning post-corona. Seks indretningsdesignfirmaer (fra startups til firmaer med 20 års erfaring) blev matchet med vidt forskellige typer af virksomheder og udfordringer. Der blev anvendt antropologisk feltarbejde som walk-alongs, rytme-analyse, interviews m.m. til at kortlægge virksomhedernes udfordringer, og designvirksomhederne kom derefter med skitseforslag til løsninger. Disse blev præsenteret til en større online konference sammen med oplæg fra forskellige eksperter fra arbejdsindretningsfeltet. De samlede erfaringer er efterfølgende blevet vidensdelt i en form for encyclopædisk white paper. Projektet var en stor succes på alle parametre. Således melder flere af de deltagende indretningsdesignere ,at de efterfølgende har fået yderligere opgaver og henvendelser som et direkte resultat af deres arbejde, ligesom konferencen havde kæmpestor tilslutning (248 tilmeldte). 

De deltagende virksomheder var: 

  • TAK Studio x Den Grønne Friskole
  • Spacelab x Nordea
  • Waiting for Monday x Takt Design Studio
  • About Space x Louis Poulsen
  • Grundplan.nu x Gobo
  • Dekoform x Winsløw Advokatpartnerskab 

WHITE PAPER KAN LÆSES HER

SPIN-IN for Sustainability

SPIN-IN for Sustainability er et koncept udviklet i Lifestyle & Design Cluster i samarbejdet med Aarhus Universitet, Designskolen Kolding, det Kongelige Akademi og Syddanske Universitet 

For 4. år i træk fik livsstilsvirksomheder mulighed for at få en taskforce af studerende og nyuddannede til at hjælpe dem med løsninger på specifikke bæredygtighedsudfordringer. 

Trods udfordringer med at rekruttere studerende har projektet gennemført 5 vellykkede samarbejder: 2 korte sprint og 3 lange. I alt har 18 studerende/ dimittender deltaget i samarbejde med 5 virksomheder. 

Virksomhederne, der deltog I de korte sprint i år, var: 

  • TCM Group (Design & Entrepreneurship)
  • THE UPCYLC (Cirkulær økonomi).

Virksomheder, der i år deltog i lange sprint, var: 

  • Maria Black (Design & Entrepreneurship)
  • Reevela (Digitalisering)
  • Mos Mosh (Cirkulær økonomi). 

Tilbagemeldinger fra virksomhederne er, at de nu er ved at undersøge, hvordan de kan fortsætte og implementere udkommet af samarbejderne, og de studerende er meget tilfredse med at have fået mulighed for både at arbejde med konkrete virksomheders fokuserede udfordringer og med at arbejde i interdisciplinære teams. 

Finansiering for iværksættere/ Morning Talks

Over 30 iværksættere deltog i de to finansieringsworkshops, som blev afholdt i november og december. En slags ”omvendt pitch”, hvor det var investorerne, der skulle pitche overfor iværksættere. Der blev skabt en masse nye relationer, masser af fremtidige aftaler kom i kalenderen og måske i fremtiden et par investeringer.   

Executive Lifestyle Netværk

Også i 2022 blev netværket styrket netværk, mens der var fokus på innovation og vidensdeling i livsstilsbranchen. Mere end 20 etablerede livsstilsvirksomheder deltog, og der var besøg ved markante virksomheder som 

Roccamore, Hummel International og Urhandleren/Urhandleren Invest.  

LÆS MERE HER

Movers Netværket  

Blev udvidet med flere nye iværksættervirksomheder, der alle ønsker at få faglig inspiration og at netværke med andre virksomheder, som også er i opstartsfasen. 

En vigtig del af MOVERS var også de spændende besøg ved virksomhederne STOFF Nagel, WeDoWood og SalonSalon.   

LÆS MERE HER

Beyond Beta React

I 2022 fik Lifestyle & Design Cluster mulighed for at blive en del af det store specifikke iværksættertilbud for potentielle vækstiværksættere, Beyond Beta. 

Under Beyond Beta står vi for to forskellige branchespecifikke udviklingsforløb: Incubation Tracks og Værdibaseret Branding. 

I det forgangne år har 13 vækstiværksættere deltaget i Lifestyle & Design Clusters Incubation Track 1.0, som er et intensivt, skræddersyet forløb for early-stage startups i design- & livsstilsbranchen med formålet at kick-starte deres idé eller vækste deres virksomhed. De er blevet introduceret for: Founders Talk, intensiv pitch træning, introduktion til branding strategi og grønt vækstiværksætteri, sparring på deres forretningsmodel og Greatest Challenge, samt introduktion til funding-landskabet og afsluttende, individuel sparring mhp. Next Step.  

Yderligere 13 vækstiværksættere var i efteråret igennem Værdibaseret Branding– et workshopforløb med fokus på at blive bedre til branding og storytelling. Formålet var at stille iværksætterne skarpere ift. deres fremtidige vækstrejse. De fik hver især mulighed for at arbejde med deres egen brandingstrategi, blive skarpere på storytelling og bruge denne på forskellige kanaler, særligt med fokus på de sociale medier.  

Der har været fokus på at dyrke startup-kulturen, danne netværk mellem peers og skabe relationer til økosystemet. 

Design Boost

Igen i 2022 matchede Lifestyle & Design Cluster livsstilsvirksomheder med nyuddannede designere, som endnu ikke var kommet i job. Formålet er, at virksomhederne får nye ideer og løsninger og afprøver, hvilken værdi en designer kan tilføre virksomheden. Designerne får mulighed for at komme ud at afprøve egne kompetencer og få indblik i, hvordan arbejdet i en virksomhed foregår. Fire virksomheder har i år samarbejdet med nyuddannede designere fra Designskolen Kolding og VIA. Opgaverne har været alt fra udvikling af konkrete produkter, indretning til branding til visuel identitet. 

Åres Design Boost virksomheder er: 

  • Reevela
  • Squarely
  • Carlottas Village
  • Bergs Potter 

Mentor – sparring mellem iværksættere og erfarne forretningsfolk

Mentorprogrammet har været iværksætternes mulighed for at få 1:1 sparring med en erfaren person inden for branchen i en 2-3 måneders periode. Konceptet lægger op til en stor grad af åbenhed fra iværksætterens side og bidrager samtidig til en stor mulighed for værdifuld rådgivning og sparring på forskellige udfordringer. I 2022 har vi matchet fire mentorer med fire iværksættere, som hver især har haft deres individuelle forløb. Dertil har en masse iværksættere og erfarne erhvervsfolk mødtes til indledende møder, hvor netværk er blevet skabt, men hvor timing på projektet ikke var rigtigt.  

Mentorprogrammet får nyt og spændende format i 2023.  

Let’s get started

Designfaget indeholder en unik innovationskraft. Let’s Get Started har i 2022 inviteret designiværksættere og etablerede virksomheder til introduktion til samt kortlægning og udforskning af fremtidens produktion, nye produktionsformer og materialer med fokus på bæredygtig udvikling gennem teknologi. Formålet har gennem forskellige tematiske events at opbygge viden i branchen, der kan forløse kreativt potentiale, samt etablere/understøtte bæredygtige, levedygtige og skalérbare virksomheder.  

Projektet har bl.a. afholdt viden salon om industri 4.0 samt online event om mulighederne for modevirksomheder i Metaverse med deltagelse af både start ups og etablerede virksomheder. 

Headstart Fashion House

Kommende livsstilshus i Aarhus

Lifestyle Growth (foto: Gorm Branderup)

Nanna Schultz Momkind. Foto: Gorm Branderup

Lifestyle Growth (foto: Gorm Branderup)

Lifestyle Growth (foto: Gorm Branderup)

Lifestyle Growth (foto: Gorm Branderup)

H. M. Dronning Margrethe i Mindeparken

Sylab i Mindeparken

H. M. Dronning Margrethe i Mindeparken

Executive Lifestyle Netværk

Executive Lifestyle Netværk

Movers Netværket

Beyond Beta

Beyond Beta

Vores videns-og matchmaking events

Møbelseminar 2022: mellem krig og Corona

Hele 155 deltagere fyldte lokalerne på VIA University ved Møbelseminar 2022. 

Helt uvant kastede både krigen i Ukraine og følgerne af Corona lange skygger over dagen. På dagen blev Lifestyle & Design Clusters rapport ”mellem Krig og Corona” præsenteret. Den illustrerer både udfordringerne og de muligheder, som begge dele har skabt for den danske møbelindustri. Fire paneldeltagere gav deres erfaringer stemme om alt lige fra angst over at hæve priserne – igen – til beskyttelse af medarbejdere i en krigszone. På seminaret blev Ecodesign-direktivet præsenteret og diskuteret, ligesom studier af bæredygtig produktudvikling,Certificeringer og materialepyramiden og  Gensalg af møbler” blev fremlagt. Et meget aktuelt tema om Greenwashing og Markedsføringsloven blev også gennemgået.  

 LÆS MERE HER 

Get Restarted

Konferencen Get Restarted var en del af Materiale Hub’s facilitering af viden på materiale feltet. Get Restarted blev afviklet sidst i oktober, og her blev en bæredygtig fremtid i livsstils- og designbranchen diskuteret blandt forskere, produktudviklere, producenter, designere, arkitekter, studerende og mange andre med interesse indenfor livsstils- og designbranchen. Det var en levende konference fyldt med stærke fagligheder fra de fire designskoler – Det Kongelige Akademi, VIA University College, Designskolen Kolding og KEA – Københavns Erhvervsakademi. Programmet bød på både oplæg, debat og workshops med mulighed for at få hænderne direkte i materialerne og indsigt i deres betydning i den cirkulærer omstilling for det bæredygtige liv. Der var især fokus på fordele, ulemper og kompleksiteten omkring genanvendte materialer. Der var et stort engagement på konferencen og mange positive tilbagemeldinger fra virksomhederne. 

Materiale Hub

Mere end 50 forskellige virksomheder har fået sparring, ny viden, inspiration eller på anden vis haft mulighed for at fordybe sig i materialerne gennem Materiale Hub. Materiale Hub er etableret, som en åben adgang for alle virksomheder til vidensinstitutionernes materialesamlinger. Den er blevet taget godt i mod og har været en stor succes for de virksomheder som har benyttet sig af den. Der er søgt og sparret om materialer indenfor både mode, møbel, livsstilsprodukter og meget mere. Der har især været stor interesse for viden om bæredygtighed på materialefeltet. 

Materiale Hub fortsætter i 2023: LÆS MERE HER 

Nordic Circular Summit

Årets nordiske topmøde 22.-24. november i Stockholm byggede videre på de foregående års succeser. Mødet omfattede 30 frit tilgængelige events over tre dage, der hver dag blev fulgt af 800 – 900 unikke deltagere. Mødet var igen en kombination af fysiske møder med life-streaming og en bred vifte af digitale events. Vi var vært ved en paneldebat om nordisk samarbejde med udgangspunkt i det danske sektorsamarbejde for en mere bæredygtig tekstilbranche og deltog derudover i fire andre events med tekstil- og CØ-relaterede emner. Vi er via det nordiske samarbejde kommet tættere på nogle af de miljøer, som vi forventer at kunne trække mere på i fremtiden – for inspiration, erfaringsudveksling og aktiviteter rettet mod virksomheder med interesse for det nordiske marked. Det nordiske samarbejde er under stadig udvikling og har nu omkring 100 betalende partnere – heriblandt SMV’er og store virksomheder – fra en bred vifte af brancher og segmenter. 

LÆS MERE HER 

Digital Møbelkonference

110 branchefolk fra møbelindustrien deltog, da vi i september holdt konferencen ”Digitalisering i Træ- og Møbel-branchen” på VIA University i Herning. 

Her gav en række forskere, innovatører og virksomheder deres bud på erfaringer med de udfordringer og muligheder, der ligger i øget digitalisering og brug af teknologi. Det handler både om mulighederne for øget eksport af dansk design og mulighederne i en produktion, der tager større klimahensyn, så branchen træder nærmere den cirkulære omstilling.  

SE OPLÆG FRA DAGEN HER 

Karrieredag 2022 faciliterede mødet mellem virksomheder og studerende

Omkring 30 virksomheder inden for mode- og livsstilsbranchen fik også i 2022 mulighed for at præsentere sig for flere hundrede studerende og dimittender, og fik derved en oplagt mulighed for at finde talentfulde nye medarbejdere og håndplukke de mest lysende talenter fra landets designskoler og universiteter.    

Sideløbende blev der afholdt paneldiskussion med fokus på innovation, teknologi og cirkularitet.    

LÆS MERE HER  

Design Match

Igen i år har vi afholdt Design Match, hvor vi i samarbejde med Design denmark, Danske Kunsthåndværkere og Designere samt Forbundet Arkitekter og Designere udvælger designere- erfarne såvel som upcoming til at deltage. Samtidigt kan livstilsvirksomheder, der gerne vil møde nye mulige designsamarbejdspartnere tilmelde sig og alle kan så ønske møder med hinanden, som så afholdes i løbet af en fysisk event, som igen i år foregik på Godsbanen. 

I alt blev der gennemført 36 matchmøder. Der er allerede indikationer af, at flere er mødtes efterfølgende for at afsøge nye mulige samarbejder. 

Fremtidens bæredygtige forbruger

Studerende fra KEA, designskolen Kolding og Lifestyle & Design Cluster har i samarbejde med syv modebrands defineret fem forbruger-arketyper i forhold til deres syn på bæredygtighed.

De studerende fik adgang til 34 kvindelige forbrugeres garderober og spurgte i dybden ind til deres forbrugsvaner og syn på bæredygtighed.

Konklusionerne er samlet i en rapport, hvor der er defineret fem forbruger-arketyper.

Arketyperne blev præsenteret i forbindelse med modeugen i februar 2022.

LÆS RAPPORTEN HER

Møbelseminar

Materiale Hub

Digital Møbelkonference

Digital Møbelkonference

Karrieredag (foto: Gorm Branderup)

Karrieredag (foto: Gorm Branderup)

INTERNATIONALISERING

KIDS

Ni virksomheder inden for børnesegmentet har deltaget i projektet KIDS, der skal fremme internationaliseringen af ​​EU’s børneindustri ved at udnytte de mest lovende internationale forretningsmuligheder for børne- og familiemarkederne. 

Der har været afviklet workshops i København med international deltagelse, ligesom danske brands har været på studietur til Paris. Udbyttet har været et nyt nationalt og  internationalt netværk, ny viden om den danske og franske ”kids”-branche,  og ny viden om potentialer og muligheder inden for det europæiske børnesegment. 

CLOTH

CLOTH projektet er et nyt EU-samarbejde mellem klynger på tværs af Europa, mere specifikt Spanien, Frankrig, Bulgarien og Rumænien. 

Formålet er at skabe et økosystem/netværk af forskellige aktører inden for modeindustrien i Europa for at understøtte cirkularitet og digitalisering i branchen. 

Flere møder og studietur til Holland, hvor der blev skabt netværk med hollandske og spanske virksomheder, nye partnerskaber og ny viden inden for cirkularitet af tekstiler især indsamling, sortering, genbrug, genanvendelse. 

Nordic Circular Hotspot

Lifestyle & Design Cluster er en af stifterne bag Nordic Circular Hotspot, hvor vi sammen med en række nordiske partnere arbejder på at fremskynde overgangen til et inkluderende, ressourceeffektivt, regenererende og cirkulært marked i Norden.

Det sker gennem vidensdeling, matchmaking og samarbejde.

I løbet af året foregår vidensdelingen og matchmaking gennem platformen Circular Arena, ligesom den årlige konference Circular Summit er base for en række events. I 2022 deltog vi med en række talere til konferencen, hvis fysiske del blev afviklet i Stockholm. Her fik vi muligheden for at fortælle om det danske sektor-samarbejde, der blev etableret i 2022.

Læs mere

Dansk-indisk partnerskab

I 2022 etablerede vi partnerskabet Indo-Danish Green Textiles med Innovation Center DK i Bangalore og Dansk Industri Indien.

Indien er et nøglemarked for dansk tekstilproduktion med en import på 2,4 mia. kr.  i 2021, og der er behov for et mere systematisk og strategisk samarbejde for at reducere tekstilværdikædens klima- og miljøaftryk markant.

Målet med projektet er at bane vejen for et langsigtet strategisk program med en tostrenget tilgang:

– Mobilisering af danske mode- og tekstilvirksomheder og indiske producenter til at indgå i strategisk innovativt samarbejde, der kan transformere og fremtidssikre deres fælles forsyningskæder

– At give forskere indsigt i industriens udfordringer og tilskynde til grænseoverskridende forskningssamarbejder ved at opbygge stærke netværk, identificere synergier, investerings- og bevillingsmuligheder.

Nordic Blockchain

Mulighederne for at bruge blockchain-teknologi til at dokumentere produkters vej fra råmateriale til forbruger er store. 

I 2021 fortsatte vi arbejdet med at forstå og udnytte de store muligheder for branchen. 

I projektet Nordic Blockchain Alliance arbejder vi sammen med fem andre nordiske klynger om at øge viden om og opnå strategiske kompetencer i forhold til  brugen af blockchain-teknologi og for at etablere et digitalt pas.  

Medlemmerne fra Danmark, Sverige, Norge og Finland mødtes i København i oktober, og er i gang med arbejdet med at udvikle de nødvendige værktøjer. 

LÆS MERE HER 

Design London

I samarbejde med den danske ambassade i London holdt vi udstillingen ‘Designing for Circulatity’ i forbindelse med Design London. Tak til vores inspirerende udstillere: Eilersen, Houe, Paper Paste Living Mumutane GH Form og Wehlers, der alle var med til at understrege vigtigheden af – ikke bare godt –  men også cirkulært design og løsninger og derigennem bidrage til en særdeles velbesøgt udstilling. ⁠

I forbindelse med udstillingen faciliterede vi i Lifestyle & Design Cluster også en talk med titlen, “Danish Brands go Circular”, hvor flere af de udstillende danske brands deltog i debatten. ⁠

Craft Go – kompetenceudvikling af kunsthåndværkere

I et samarbejde mellem Danmark, Norge og Sverige havde vi fornøjelsen af i 2022 at afslutte et forløb for 30 nordiske kunsthåndværker- iværksættere. Projektets formål har været at styrke iværksætternes kompetencer inden for produktudvikling, storytelling, salg og forretningsudvikling. Deltagerne har foruden de nye kompetencer fået et stort nationalt og nordisk netværk, som i fremtiden vil hjælpe dem på deres rejse både i forhold til nye afsætningsmuligheder, nye samarbejder og generel sparring. Samarbejdet mellem de nordiske lande har givet både deltagere og projektpartnere en bredere forståelse for kulturforskelle og de muligheder og nye måder at arbejde på, når man arbejder på tværs af lande og kompetencer.  

Et kig ind i fremtiden

I samarbejde med Københavns Erhvervsakademi, Via University og IT-Universitet afviklede vi en Masterclass i Amsterdam i september. Over tre dage besøgte vi sammen med små 20 virksomheder LALALand, Hatch – Stitch 3D, Tex Tracer, House of Denim Foundation, Window of Textile Opportunities v. BYBORRE, LabFresh, Phillips Innovation Hub og Eindhoven University of Technology. Fokus var på teknologiske løsninger, der understøtter bæredygtighed, et kig ind i innovationslaboratorier, brugen af digitale platforme, take-back-ordninger og servicemodeller.

KIDS

CLOTH besøg i Holland

Partnerskabet Indo-Danish Green Textiles

Design London

Craft Go

UDGIVELSER

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: