Det nye livsstilshus
Iværksætteri, livsstil og innovation., det nye livsstilshus ventes at stå færdigt i 2025.
Iværksætteri, livsstil og innovation., det nye livsstilshus ventes at stå færdigt i 2025.
Livsstilshuset ligger placeret lige op af to andre bygninger, som kommer til at rumme Det Jyske Kunstakademi og VIA University College, der flytter sin designuddannelse til de nye bygninger. I sammenhæng med de nye bygninger ligger også en eksisterende bygning, hvor Aarhus Billedkunstcenter får til huse. Bygningen vil rumme et inkubatormiljø med livsstilsvirksomheder, udstillingsfaciliteter og også Lifestyle & Design Clusters egne kontorer. Formålet med inkubatoren er at styrke udviklingen af iværksættere i livsstilsbranchen via udviklingsprogrammer og styrkelse af økosystemet generelt.
Lifestyle & Design Cluster overtager en nybygning på fire etager og tagterrasse med solceller, ligesom den øvrige del af byggeriet har et klimavenligt og cirkulært sigte. Bygningen bliver via en gangbro forbundet med bygningen ved siden af, som rummer Design & Business‐studerende fra VIA University College, så der bliver god integration mellem virksomheder og vidensinstitution.
Direktør i den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen ser frem til at få et stærkt brohoved i det kreative miljø i Århus.
‐ Vi vil gerne styrke vores del af det kreative miljø i Aarhus, hvor vi kan arbejde tæt sammen med vidensinstitutioner, de lokale virksomheder, kommunen og andre spændende samarbejdspartnere i området. Vi ønsker at bidrage til at højne innovationen og den cirkulære dagsorden i tæt samarbejde med hele det lokale, nationale og internationale netværk, vi har fået etableret, siger hun. Hun suppleres af Head of Incubation ved Lifestyle & Design Cluster, Christian Chapelle:
‐ Det er mange års arbejde, der nu har båret frugt, og jeg er utrolig stolt af, at Lifestyle & Design Cluster i fremtiden får egne rammer i Sydhavnen, hvorfra vi kan lave innovative udviklingsprojekter i tæt samarbejde med livsstilsvirksomhederne, vores videnspartnere og øvrige samarbejdspartnere. Med de nye rammer kan vi accelerere vores aktiviteter i Aarhus og blive endnu mere synlig med vores virksomhedsrettede udviklingsprogrammer indenfor f.eks. cirkulær økonomi, innovation, iværksætteri og netværksskabelse, siger han.
Hos VIA University College glæder uddannelsesdekan for de kreative uddannelser, Dorte‐Pia Ravnsbæk, sig også meget til designuddannelserne flytter ind i de nye rammer.
‐ Som uddannelsesinstitution er det helt afgørende for os, at vi er tæt på de miljøer, som vi uddanner til. Den nærhed får vi styrket i Sydhavnen, hvor vi i forvejen er til stede i Filmbyen med vores filmuddannelse Multiplatform Storytelling and Production. Jeg ser et stort potentiale i samspillet med de aktører, der flytter ind i Sydhavnen og vores studerende, der med deres viden og nysgerrighed er med til at drive ikke kun erhvervsudviklingen i Aarhus men i hele samfundet, siger hun.
Lifestyle & Design Cluster er allerede til stede i området i kraft af nuværende faciliteter i Headstart Fashion House på Mindet 4. Med flytningen til Sydhavnskvarteret bliver erhvervsklyngen en del af et funktionsblandet og levende midtby‐ og erhvervskvarter, der udvikles med rod i de bygninger og strukturer, der allerede er i området. Størstedelen af den eksisterende, kulturhistoriske bygningsmasse bevares og vil blive transformeret til nye funktioner.
‐ Det er en meget stor gevinst både for byen, området og lejerne, at vi nu får samlet en række markante aktører inden for kunst og design på Sydhavnen. Det har været visionen for området, og med dagens spadestik er vi et stort skridt nærmere realiseringen, siger salgs‐ og udviklingschef i A. Enggaard Peter Thorsgaard.
Uddannelses‐ og Forskningsministeriet og Erhvervsfremmebestyrelsen udpegede i 2020 Lifestyle & Design Cluster til at være én af de i alt 13 nationale erhvervsklynger, der skal skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder og styrke innovationsindsatsen i livsstilsbranchen. LDC har kontorer i Herning, København og Aarhus og aktiviteter i hele landet. Der er et stort ønske om at højne innovationsniveauet i livsstilsbranchen, som primært består af SMV’er, hvorfor de færreste har en udviklingsafdeling.
– Vi ønsker, at branchen skal have de bedste rammer for at kunne eksperimentere mere og få ny viden, nye metoder og værktøjer, der kan højne effektiviteten og arbejdet med den grønne omstilling, siger Betina Simonsen.