Skip navigation
Loop FORUM PR

30 brands med cirkulære løsninger på Loop

Loop Forum

Tekstilindustrien giver et bud på mere cirkulær produktion

30 udstillere viser retningen mod mere miljøvenlig produktion under Loop Forum 

Tekstilindustrien er under forandring. Branchens ”first-movers” har allerede taget de første modige skridt frem mod en produktion, der er mere cirkulær. 

30 af de modige og innovative virksomheder kan ses, sammen med en række projekter, når Lifestyle & Design Cluster og Miljøstyrelsen opretter ”The Circular Textile Village” under ”Loop Forum” i Lokomotivværkstedet i København 26. og 27. april. 

Det er almindeligt kendt, at tekstilindustriens miljøpåvirkning er betydelig. Det Europæiske Miljøagentur vurderer, at produktionen af tekstiler er Europas fjerdemest forurenende.  Der skal derfor store ændringer til for at begrænse overforbruget og arbejde mere cirkulært inden for tekstil-branchen.  Den cirkulære økonomi er en drivkraft til at reducere udledning af Co2 og reducere brugen af naturressourcer. For at industrien kan operere inden for sikre grænser, skal vi producere mindre affald og bruge færre ressourcer. 

Vi giver et bud på løsninger 

På Loop Forum kan besøgende både se nogle af løsningerne og deltage i en række talks, hvor aktuelle og væsentlige emner debatteres. 

Kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær økonomi & Affald, Nina Espegård Hassel håber, at udstillingen kan være med til at understøtte en bred dialog på tværs af værdikæden.  

- Vi vil gerne signalere, at Miljøstyrelsen er en del af rejsen frem mod en cirkulær fremtid - både som facilitator af partnerskaber inden for både indkøb, genbrug og genanvendelse, men også som motor i den grønne teknologiudvikling, siger hun. Udstillingen bliver derfor rammen om den brede dialog og det samarbejde, vi har brug for på tekstilområdet, siger hun.

 Alle løsninger er der ikke endnu

Direktør i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen ser også udstillingen som en væsentlig platform for at branchen på tværs kan mødes, debattere og udveksle idéer for sammen at gøre branchen mere cirkulær. 

- Der er et presserende behov for et større fokus på cirkulære forretningsmodeller i branchen, siger hun. Det er også vigtigt med nye innovative samarbejder for at komme i mål og for interesse for at eksperimentere, for alle løsningerne er der ikke endnu, påpeger hun.

Ingen kan gøre det alene, og netop samarbejdet inden for sektoren er derfor afgørende for, at vi kan nå de ambitiøse mål, som vi som branche og land både, kan, bør og skal tage. På udstillingen er det muligt at blive inspireret af de virksomheder, der allerede har kastet sig ud i nye spændende tiltag og høre om deres motivation og læring.  

- Dansk tekstilindustri er omstillingsparat og har dermed forudsætningerne for at tage nogle skridt, som også kan inspirere andre, og vi kan ikke frasige os at have en moralsk og etisk forpligtelse til at gøre tingene anderledes og bedre, siger Betina Simonsen. 

 Et skridt foran

Desuden ser branchen ind i en fremtid, hvor lovgivning kommer til at sætte skarpe grænser op for, hvad branchen skal leve op til.  EU-Kommissionen tager et første skridt med affaldsrammedirektivet, der pålægger EU-landene at etablere systemer til separat indsamling af tekstilaffald senest den 1. januar 2025. I Danmark har vi sat datoen til 1. juli 2023. 

Affaldshåndtering er dog kun en del af den cirkulære omstilling. Reduktion, genbrug og genanvendelse er vigtige trin. Heldigvis har vi i Danmark allerede sat initiativer i spil, både i enkelte virksomheder og i et sektorsamarbejde, så vi har muligheden for at påvirke lovgivning og være et skridt foran.  

Nogle af de første skridt kan man se eksempler på i ”Circular Textile Village”. Fortæller Betina Simonsen.

En landsby med tre kvarterer 

”Textile Circular Village” består af tre kvarterer med temaerne ”Reduse, Reuse og Recycle” 

Udstillingen fremstår som en platform i tekstilindustrien med vægt på videndeling i mange aspekter og med fokus på det cirkulære element. I landsbyen er hver indbygger en virksomhed eller organisation i tekstilværdikæden med et nyt produkt, teknologi eller løsning til at tackle tekstilaffald og lineære systemer. 

Her vises kendte og nye cirkulære forretningsmodeller og produkter præsenteret af danske virksomheder og organisationer inden for de tre temaer. Besøgende kan udforske alt fra indsamlings- og sorteringsteknologier til forbedrede produkter eller designs, der udnytter tekstilaffald. 

Om Circular Textile Village 

Udstillingen Circular Textile Village under Loop Forum belyser flere vinkler på, hvordan branchen kan påbegynde en cirkulær rejse. 

Formålet med udstillingen er at skabe en vidensdelingsplatform for virksomheders arbejde med den cirkulære agenda. Udover at illustrere og forstå værdikæden, åbner den for gode eksempler på enkelte produkter, symbiosesamarbejder mellem virksomheder, deres cirkulære omstillingsrejse, cirkulære eksperimenter og teknologi som katalysator for det cirkulære. 

Følgende brands og institutioner udstiller: 

Amalie Ege, Amolia, Dansk Wilton/Easyfair, Elis, Concious Warrior, GMAF, Hansen Textile, HL Repro, HAACK Recycling, Hviid Hviid, Krusevask, Miljøstyrelsen, Målbar, Måtteskift, NewRetex, Nybo Workwear, OUR SHIFT, Rodinia, Kentaur, Sektorsamarbejdet, Nordic Swan EcoLabel, SYLAB/ VIA University, Teknologisk Institut, Textile Pioneers, Thors Design, Trasborg, UFF Humana, Xplor ApS 

Talks og guidede tours 

Ud over selve udstillingen arrangerer Miljøstyrelsen og Lifestyle & Design Cluster en række talks, både på hovedscenen og på vores en scene i “Circular Textile Village”. Vores egen scene vil fungere som et vidensspor i tillæg til udstillingen. Her sættes fokus på valgte temaer i inspirerende talks, involverende paneldebatter samt hands-on workshops. 

Onsdag den 26. april - kl. 10.00-10.45: ”Cirkulære tekstiludbud: Fra udfordringer til muligheder” 

De offentlige aktører står for en stor del af Danmarks samlede tekstilindkøb og er allerede i gang med at stille krav til klima- og miljø-hensyn. Men hvad med cirkularitet? Vi ser på, hvilke muligheder der er indenfor udbudsmarkedet for at understøtte cirkulære forretningsmodeller, men også hvilke udfordringer dette har.  

Debattørerne vil være kommunale og private aktører samt Miljømærkning Danmark og en forsker. 

 

Onsdag den 26. april - kl. 12.30-14.00: Guidet rundvisning i udstillingen Circular Textile Village

Kom med på en guidet rundvisning og mød udstillerne, der står klar til at pitche deres cirkulære løsninger. 

Onsdag den 26. april - kl. 14.00-14.45: ”Når kemien spænder ben for cirkulariteten” 

Der er kemi i alt, og i disse år finder vi stadig flere skadelige stoffer i den moderne verden omkring os. Tekstiler er desværre ingen undtagelse, og det giver nogle spændende udfordringer for en omstilling til cirkulær økonomi. Vi kigger på problemstillingerne med kemi i tekstiler, potentielt divergerende politikker samt konkrete virksomhedscases, der arbejder for at løse nogle af problemerne. 

Debattørerne vil være kemieksperter fra Miljøstyrelsen med flere og private virksomheder.

Onsdag den 26. april - kl. 10.00-10.45: ”Forebyggelse som forretningsmodel” 

Kan vi tjene penge på at reducere forbruget? Ifølge affaldshierarkiet kommer forebyggelse, før vi overhovedet skal overveje genbrug og genanvendelse, men hvordan fungerer det som forretningsmodel? Det er svært at tjene penge på at lave mindre. Og hvem har egentlig ansvaret for, at forbruget, produktionen og derved spildet reduceres? Det spørger vi forskellige aktører om, og udforsker virksomheder der tænker reduktion ind. 

Debattørerne vil være Miljøstyrelsen, forskere, virksomheder, eksperter og NGO’er.

Torsdag d. 27. april - kl. 12.30-14.00:  Guidet rundvisning i udstillingen Circular Textile Village 

Kom med på en guidet rundvisning og mød udstillerne, der står klar til at pitche deres cirkulære løsninger. 

Torsdag d. 27. april - kl. 13.00-13.30 på Main Stage: En cirkulær fremtid for tekstilbranchen?

Vi kigger ind i en fremtid, hvor kravene til tekstiler vil stige enormt, og enhver, der arbejder med tekstilprodukter, skal forberede sig. Vi sætter scenen for den nye virkelighed og dykker ned i nogle af de konkrete krav, der vil ramme danske og europæiske tekstilproducenter og aktører. Vi snakker også om, hvad det vil betyde for virksomheder og organisationer i form af ressourcer og kompetencer.

Emner: EU tekstilstrategi, herunder især Eco-design kriterier; Tekstilaffaldsindsamling og kommende krav til tekstilaffald; Krav om gennemsigtighed og anti-greenwashing tiltag; Overordnede klimakrav, inklusive krav til rapportering. Debattører: Lars  Fogh Mortensen, Consumption, Products and Plastics Expert hos EEA (European Environment Agency,  Maria Glæsel, CEO & partner, Aiayu og forperson i sektorsamarbejde samt Betina Simonsen, CEO, Lifestyle & Design Cluster.

Torsdag d. 27. april - kl. 14.00-14.45: Tekstilaffald: Når resten bliver en udfordring 

Når danske kommuner fra sommeren 2023 skal i gang med at indsamle tekstilaffald fra borgerne, vil der potentielt opstå en kæmpe fraktion af ”rester” som ikke har særlig stor praktisk eller økonomisk værdi. Hvordan håndterer vi denne del af tekstilaffaldet på en måde, som er både miljømæssigt forsvarligt og etisk. Vi taler om nogle af de absolut værste løsninger, dem der er til debat, og de gode, der er ved at spire frem. 

Debattørerne vil være affaldsaktører, fiber-producenter, eksperter og myndigheder.

 Yderligere oplysninger:

CEO, Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen -betina@ldcluster.com - 2936 0090

Medfinansieret Af Den Europæiske Union Logo
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Logo