Tekstilbranchen rykker på de cirkulære målsætninger
Data-rapport viser både betydelige fremskridt, og at der stadig er en del udfordringer
Data-rapport viser både betydelige fremskridt, og at der stadig er en del udfordringer
Det Frivillige Sektorsamarbejde om Tekstiler har gjort status på indsatsen for at nå ambitiøse cirkulære mål.
Det Frivillige Sektorsamarbejde om Tekstiler har på sit årlige ”summit” gjort status over fremdriften i de mål, som blev defineret, da samarbejdet blev etableret i august 2022.
Nu foreligger en data-rapport, der både viser betydelige fremskridt inden for forskellige aspekter af cirkularitet, og at der stadig er en del udfordringer.
- Det er meget vigtigt, at vi har fået indsamlet data, fordi det var en af de virkelig store udfordringer med at få identificeret og indsamlet den korrekte data siger forperson for sektorsamarbejdet Maria Glæsel. Vi har fået udarbejdet vores baseline og første måling, som har givet os et indblik i hvor langt vi er på de opsatte målsætninger, og den giver os baggrund for justeringer og nye tiltag i delmål og handlingsplanen.
Hun understreger, at det kræver den form for samarbejde, som sektorsamarbejdet handler om - nemlig nogle fælles og helt konkrete mål om at nedbringe klima og miljøaftryk.
Vi kan rykke os
Klimaordfører, Lea Wermelin (S) anerkender den danske tekstil-branche for at være god til at skabe design og produkter.
- Men vi kan kun lykkes med at skabe en mere grøn produktion, hvis vi samarbejder og ser videre end materialer og produktionsmetoder, siger hun. For som det er nu, producerer og forbruger vi i alt for høj fart, siger hun.
Maria Glæsel, glæder sig også over, at de deltagende virksomheder har opnået resultater, der viser, at der kan forbedres.
- Det er godt at se, at nogle af de fokuspunkter, vi har defineret, rent faktisk også viser sig at være noget, hvor der kan rykkes på, siger hun.
Det har krævet benhårdt arbejde, blandt andet fordi tekstilbranchen er kendetegnet ved mange underleverandører, der ikke har tradition for og ofte ikke værktøjerne til at opsamle og videregive data.
Sektorsamarbejdet har opsat tre mål, der hver repræsenterer en særlig udfordring: cirkulære forretningsmodeller, cirkulært design og brugen af genanvendte tekstilfibre. På alle tre områder har arbejdet gennem to år båret frugt.
“- Det er meget vigtigt, at vi har fået indsamlet data, fordi det var en af de virkelig store udfordringer med at få identificeret og indsamlet den korrekte data siger forperson for sektorsamarbejdet. Vi har fået udarbejdet vores baseline og første måling, som har givet os et indblik i hvor langt vi er på de opsatte målsætninger, og den giver os baggrund for justeringer og nye tiltag i delmål og handlingsplanen.”
Cirkulære forretningsmodeller lever allerede
Over halvdelen af underskriverne i sektorsamarbejdet arbejder aktivt med initiativer, der sigter mod at forlænge produkters levetid gennem reparationsydelser, gensalgsinitiativer og forbrugeruddannelse. Disse initiativer kan være med til at fremme holdbarhed, reducere affald og understøtter den cirkulære økonomi.
Flere detailbutikker gør det i øvrigt mere tilgængeligt for forbrugerne at få udført reparationer i eller gennem butikken.
Gensalget drives først og fremmest af NGO’er og peer-to-peer-platformen, mens den øvrige branche trods flere gode initiativer stadig har til gode at reportere indtjening på gensalg.
Forperson i arbejdsgruppen Cirkulære Forretningsmodeller, Thomas Østergaard-Geisler, Create2STAY, ser det, som vigtigt, at aktørerne i branchen skal kunne tjene penge, samtidig med, at de medvirker til at begrænse brugen af materialer.
- Samlet set prøver vi at skabe et økosystem og et samarbejde, der gør, at vi kan reducere den forøgelse, der ville være i produktionen, hvis vi fortsatte den lineære adfærd, siger han.
Virksomheder tager cirkulært design alvorligt
Over halvdelen (51%) af de deltagende virksomheder engagerer sig i cirkulære designprincipper og 30% har formaliseret disse i praksis. Desuden har 73% af underskriverne vedtaget materialestrategier, der stemmer overens med målet om mere cirkularitet.
Ifølge forperson i arbejdsgruppen Cirkulære designprincipper Kristina Vigen, Sports Group Denmark er virksomhederne i sektorsamarbejdet blevet klogere på, hvilken agenda de skal arbejde med som branche på tværs.
- Det er afgørende for virksomheder at arbejde med designguides og derigennem tænke cirkularitet ind fra starten. En stor del af et produkts cirkularitet bliver besluttet i designfasen, og derfor er vi i denne arbejdsgruppe engageret i at udvikle en guide, der gør det nemmere for virksomheder at implementere, siger hun.
Genanvendelse af tekstilfibre har taget et spring
Genanvendelse af tekstilfibre er et af de områder, hvor underskriverne i sektorsamarbejdet har opnået de mest bemærkelsesværdige resultater. Genanvendte fibre udgør således nu 944 ton mere end i 2022. Det svarer til 8,34% og er en stigning på 68% sammenlignet med 2022.
Fiber-til-fiber (recirkulerede tekstilfibre) udgør 11,12% af de samlede genanvendte fibre og er specifikt steget fra 136 tons til 260 tons – en stigning på 92%. Målet for genanvendte tekstilfibre er, at i 2030 skal alt tøj og tekstiler fra danske virksomheder bestå af mindst 40% genanvendt materiale, herunder mindst 10% genanvendt direkte fra tekstilfibre (fiber-til-fiber).
På vej mod 40% genbrugsmaterialer i produktionen
Arbejdsgruppen “Genanvendte Tekstilfibre” har arbejdet på nye måder at source materialer på.
Skiftet i sourcing er en udfordring, som ikke kan løses af den enkelte virksomhed. Branchen er nødt til at gøre det som en kollektiv indsats, som i sektorsamarbejdet. Analyse-arbejdet i arbejdsgruppen har vist, at det er muligt at opnå 40% genbrugsmaterialer i materialeporteføljen. En forudsætning for det videre arbejde er den baseline, der er fastlagt, og som er meget nødvendig for at kunne måle fremskridtene.
Med den første datarapport fra sektorsamarbejdet har vi vist, at der er en vilje fra underskriverne til at indhente den nødvendige data, selv om det er meget svært, siger CEO i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen. Den cirkulære omstilling kræver samarbejde på tværs og med Sektorsamarbejdet har vi en rigtig god platform til hjælpe hinanden, få talt om det som lykkedes og det som er svært.
Fakta om sektorsamarbejdet
I august 2022 annoncerede den daværende danske miljøminister, Lea Wermelin, oprettelsen af et sektorsamarbejde mellem ministeriet, ti virksomheder og tre organisationer. Formålet var at engagere en bredere del af den danske mode- og tekstilindustri i at forfølge fælles cirkulære mål inden 2030. I dag har dette initiativ udvidet til at omfatte cirka 60 virksomheder, og nye deltagere tilslutter sig løbende.
Yderligere information:
Betina Simonsen
Direktør i Lifestyle & Design Cluster
Tlf. 9616 6200
Mobil: 2936 0090
betina@ldcluster.com