Whocopied.me protects this content

Genanvendeligt Beklædnings-design 2024

Foto: Kelly Sikkema

Genanvendeligt Beklædningsdesign 2024 handler om at styrke mode- og livsstilsvirksomheders praksisnære forståelse for genanvendeligt beklædningsdesign, ved at undersøge og udvikle viden om, hvordan design, konstruktion og produktionsprocesser kan være med til at regenerere og vedligeholde ressourcer og produkter i livscyklussen, så lang tid som muligt.

Projektet er rettet mod mode- og livsstilvirksomheder der nysgerrige på takeback-, repair-, gensalg- eller upcyclingsløsninger, og som desuden ønsker at underbygge cirkulære strategier med produkter der er født genanvendelige fra start. Dette skal være værdiskabende for virksomheden, til gavn for egne forretningsgange samt deres brugere.

Baggrunden for projektet er udsprunget fra EU’s tekstilstrategi og med et særligt fokus på Extended Producer Responsibility (EPR). EPR er et miljøpolitisk tiltag, hvor producenter holdes ansvarlige for hele deres produkters livscyklus, især for deres tilbagetagelse, genbrug og bortskaffelse i overensstemmelse med affaldshierarkiet. Tekstilstrategien beskriver: ”Hovedmålet vil være at skabe en økonomi for indsamling, sortering, genbrug, forberedelse med henblik på genbrug og genanvendelse samt incitamenter for producenter og mærker til at sikre, at deres produkter udformes i overensstemmelse med principperne om cirkularitet.”

Dertil skriver Dansk Erhverv: ”Det overordnede formål med at indføre udvidet producentansvaret er at reducere mængden af tekstiler, sikre en effektiv indsamling og håndtering af tekstilaffald, samt at motivere virksomheder til bedre og mere miljørigtigt design af tekstiler – det gælder både i forhold til at kunne livstidsforlænge produkterne med bedre holdbarhed og designe til bedre genanvendelse, når det bliver nødvendigt.”

Dette betyder at producenter fremadrettet tilskyndes til at designe produkter, der er nemmere at genbruge, genanvende eller bortskaffe på en miljøvenlig måde.

Projektet er bygget op omkring individuelle workshopforløb og vil tage udgangspunkt i virksomhedens udfordringer med f.eks.; reklamationer, retur- og gensalg varer, eller overproduktion. Derfra igangsættes forløbet med henblik på at udvikle ny praksisviden der kan bidrage til mere bæredygtige valg i forbindelse med produktudvikling.

Der afholdes løbende workshops med virksomheder samt afsluttende formidlende event. Det forventes at virksomheden kan afsætte omkring 80 timer til projektet, samlet set delt ud på flere medarbejdere og med alt medgået tid, lige fra transport til intern vidensdeling og deltagelse i workshops og afsluttende event.

Udbytte som deltagende virksomhed:

• Individuel workshop forløb for virksomhedens medarbejdere

• Praksisnære anbefalinger til produktudvikling indenfor genanvendelige strategier

• Intern opkvalificering og styrkelse af medarbejdere mellem afdelinger og forretningsgange.

Tilskudsgivere:

Kontakt

Projektleder:

Mette Julie Bundgaard-Nielsen

Designer MA I Assistant Teaching Professor

Lab for Design & Sustainability, Designskolen Kolding

M: +45 2624 7321 – mjb@dskd.dk

 

 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com