Foto: Kelly Sikkema
Genanvendeligt Beklædningsdesign 2024 handler om at styrke mode- og livsstilsvirksomheders praksisnære forståelse for genanvendeligt beklædningsdesign, ved at undersøge og udvikle viden om, hvordan design, konstruktion og produktionsprocesser kan være med til at regenerere og vedligeholde ressourcer og produkter i livscyklussen, så lang tid som muligt.
Projektet er rettet mod mode- og livsstilvirksomheder der nysgerrige på takeback-, repair-, gensalg- eller upcyclingsløsninger, og som desuden ønsker at underbygge cirkulære strategier med produkter der er født genanvendelige fra start. Dette skal være værdiskabende for virksomheden, til gavn for egne forretningsgange samt deres brugere.
Baggrunden for projektet er EU’s tekstilstrategi og med et særligt fokus på Extended Producer Responsibility (EPR). EPR er et miljøpolitisk tiltag, hvor producenter holdes ansvarlige for hele deres produkters livscyklus, især for deres tilbagetagelse, genbrug og bortskaffelse i overensstemmelse med affaldshierarkiet. Tekstilstrategien beskriver: ”Hovedmålet vil være at skabe en økonomi for indsamling, sortering, genbrug, forberedelse med henblik på genbrug og genanvendelse samt incitamenter for producenter og mærker til at sikre, at deres produkter udformes i overensstemmelse med principperne om cirkularitet.”
Dertil skriver Dansk Erhverv: ”Det overordnede formål med at indføre udvidet producentansvaret er at reducere mængden af tekstiler, sikre en effektiv indsamling og håndtering af tekstilaffald, samt at motivere virksomheder til bedre og mere miljørigtigt design af tekstiler – det gælder både i forhold til at kunne livstidsforlænge produkterne med bedre holdbarhed og designe til bedre genanvendelse, når det bliver nødvendigt.”
Dette betyder at producenter fremadrettet tilskyndes til at designe produkter, der er nemmere at genbruge, genanvende eller bortskaffe på en miljøvenlig måde.
Projektet er bygget op omkring individuelle workshopforløb og vil tage udgangspunkt i virksomhedens udfordringer med f.eks.; reklamationer, retur- og gensalg varer, eller overproduktion. Derfra igangsættes forløbet med henblik på at udvikle ny praksisviden der kan bidrage til mere bæredygtige valg i forbindelse med produktudvikling.
Der afholdes løbende workshops med virksomheder samt afsluttende formidlende event. Det forventes at virksomheden kan afsætte omkring 80 timer til projektet, samlet set delt ud på flere medarbejdere og med alt medgået tid, lige fra transport til intern vidensdeling og deltagelse i workshops og afsluttende event.
Udbytte som deltagende virksomhed:
• Individuel workshop forløb for virksomhedens medarbejdere
• Praksisnære anbefalinger til produktudvikling indenfor genanvendelige strategier
• Intern opkvalificering og styrkelse af medarbejdere mellem afdelinger og forretningsgange.
Deltag i undersøgelse
Den opsamlede viden samt resultater af projektarbejde med virksomheder formidles sammen med søster-projektet “Genanvendelige Materialer 2024” i et fælles afsluttende seminar om genanvendelige materialer og beklædningsdesign d. 4. december 2024, i København.
Deltag i seminar
Den opsamlede viden samt resultater af projektarbejde med virksomheder formidles sammen med søster-projektet “Genanvendelige Materialer 2024” i et fælles afsluttende seminar om genanvendelige materialer og beklædningsdesign d. 4. december 2024, i København.
Tilskudsgivere: