Whocopied.me protects this content

Sylab Herning

Herningområdet er kendt for sit århundrede gamle tekstil- og sy-produktion, som Lifestyle & Design Cluster siden 2016 har arbejdet for at få tilbage til Midtjylland.

Fra 2012 har vi haft fokus på cirkulær økonomi og design for cirkularitet. Her har SYLAB i årenes løb spillet en større og større rolle i teknologitestning, etablering af inkubator-miljø og systue-produktion samt prototypeudvikling – især for iværksættere.

SYLAB flyttede i 2023 fra Ikast og ind på VIA Design & Business i Birk (Herning), og er stadig under fortsat konceptudvikling.

Hvis du har behov for hjælp, tilbyder vi flere muligheder. Se herunder hvordan vi kan matche din virksomheds udfordringer. Skriv gerne direkte til den kontakt, som du finder mest relevant.

Tekstilsymbiose 2.0

  • Ligger din virksomhed inde med konkrete tekstilfraktioner?
  • Fx returvarer, som kan få et nyt liv og danne forretning via upcycling i form af repair eller redesign?
  • Er du klar til arbejde strategisk hen mod en mere cirkulær forretningsmodel?

Så skal din virksomhed måske deltage i Innovationsprojektet Tekstilsymbiose 2.0. Projektperioden løber frem til sommeren 2024, og der er stadig åbent for optag.

Vi har designet et forløb med tre separate spor, som spænder fra det meget konkrete til det mere strategiske. Lejlighedsvis krydser sporene hinanden med værdifulde netværksmøder. Her kan din virksomhed i et fortroligt rum pitche jeres udfordringer og mulige løsningsmodeller for andre i samme båd.

SPOR 1: Cirkulære forretningsmodeller, entreprenørskab, andre projekter og EU-regulativer

SPOR 2: Upcycling af tekstiler – repair & redesign skills

SPOR 3: Mentorforløb med ad hoc timer

Læs mere og ansøg om deltagelse her

 

Tekstilproduktion i Danmark

Sevara, som står bag Sy studio ApS i Ikast, har selv haft sin gang i SYLAB´s lokaler og været en fast del af teamet på systuen. I maj 2021 tog hun springet udi iværksætteri og åbnede dørene til sin egen systue. Virksomheden er placeret i hjertet af Ikast og bærer byens stolte tekstiltraditioner videre.
Systuen har alsidige produktionsfaciliteter og kan imødekomme både små og store ordrer; fra specialdesignet beklædning i små partier til større kommerciel produktion.

Sy Studio drømmer om at få produktionen tilbage til Danmark og igennem de sidste år har de fået opbygget stærke samarbejder med flere danske virksomheder. Systuen er ligeledes vokset sig større, både hvad angår antallet af medarbejdere og størrelsen på lokalerne.

Kontakt:

Sy Studio ApS
c/o Sevara Mukhamedkarimova
Marsvej 1
7430 Ikast
E-mail: kontakt@systudio.dk
Telefon: 52 75 25 75

 

Designer og skrædder

Nickie Geneser Bach er et kendt ansigt i Lifestyle & Design Clusters organisation. Siden 2019 har hun hjulpet iværksættere igennem SYLAB med prototypeudvikling og facilitering af mindre produktioner på systuen i Ikast og senere i samarbejde med VIA Design i Herning.
Fra januar 2024 er Nickie selvstændig og udvikler sin egen virksomhed, hvor hun designer og skræddersyr brudekjoler. Både hos SYLAB og som iværksætter holder Nickie af at tænke i cirkulærer produktløsninger og at arbejde med redsign og upcycling.

Sideløbende med brudekjolearbejdet tager Nickie løbende andre sy-opgaver ind. Hun kan hjælpe med prototypeudvikling og mindre produktionsopgaver fra sit værksted i Silkeborg.

Nickie Geneser Bach
E-mail: nickie@featheryfire.com
Telefon: 30 27 44 39

Gamle Skolebakke Vej 10
8600 Silkeborg, Danmark

https://www.featheryfire.com/kontakt

HMD 50 år, Mindeparken Billede 13

Kontakt

Frank Engelbrecht
Projektleder, cirkulær økonomi samt SDG ansvarlig
Tlf. 9616 6201
Mobil: 2174 0020
frank@ldcluster.com
 LinkedIn

Cases

Hos Sylab er vi rigtig glade for vores samarbejde med Capeesh Supply, hvor vi netop har afsluttet et spændende projekt med upcycling som omdrejningspunkt.

Capeesh er et modebrand som leverer skisportstøj til en niche indenfor freestyle skisporten med deres hovedmarked i Norge, USA og Canada. Deres vision er at skabe et fællesskab af skiløbere der tør følge deres drømme og derigennem inspirere andre ved at skabe et univers af tøj, events og videoer, som de kan benytte sig af og få støtte fra. De arbejder for at få freestyle skiløb tilbage til rødderne ved at fokusere på aspekterne ved at have det sjovt og udtrykke sig selv derigennem. De designer funktionelt tøj og tilbehør til en målgruppe der ønsker at blive inspireret og skille sig ud.

I 2021 modtager Capeesh Supply en sending af skibukser fra deres producent i udlandet. Skibukserne levede desværre ikke op til deres kvalitetskrav da flere lynlåse ikke fungerede korrekt.  En sending som denne er en kæmpe ærgrelse for en virksomhed i vækst og ikke mindst for en virksomhed som i stor grad ønsker at have en ordentlig produktion.

I stedet for at kassere skibukserne blev de i en periode sat på tænkepause indtil de i 2023 blev hevet frem fra lageret og blev til kernematerialet for et nyt og rigtig spænende produkt.
Igennem Capeeshs stærke fællesskab af skiløbere var de blevet inspireret til at forvandle disse skibukser til nye crossbody tasker.  Denne idé blev starten på mødet imellem Sylab og Capeesh.

Igennem Sylab blev forskellige designforslag udforsket og fysiske prototyper blev udviklet for at sikre størrelsen og funktionen på det nye produkt.  Efter nøje overvejende tilpasninger blev produktionen af 90 upcyclede tasker sat i værk. I produktionen kunne et par skibukser omdannes til to nye tasker, hvor flere af de oprindelige detaljer kunne genbruges. På den måde sikrede Capeesh at deres design identitet blev videreført samtidig med at produktionen sikrede et minimalt materiale spild.

Ved Sylab inddrager vi i produktioner som disse studerende fra VIA University College i Herning, som en del af produktionskapaciteten.  Her får de studerende mulighed for at komme helt tæt på processen bag en produktion og få hænderne med i arbejdet. Det er et fantastisk samspil som giver værdi for alle parter. I dette tilfælde har Sylab stået for produktionen sammen med Ida, Cornelia og Anders som studerer henholdsvis fashion- og tekstildesign.

De færdige tasker blev vel modtaget i Capeeshs fællesskab af skiløbere og den sending af skibukser der i 2021 stod til at skulle kasseres, har nu i 2023 fået nyt liv og er kommet i brug.  Det synes vi er fantastisk!

Præsentations video

Sewbot in action making a shirt and pillow cover

Se Sy-robotten sy SANDERMANNs nye ROBOTTA-tee

SYLAB´s historie

Et eksperimenterende lab. Det er den korte beskrivelse af Sylab, som blev stiftet af Lifestyle & Design Cluster tilbage i maj 2016. Etableringen af Sylab skete blandt andet for igen at skabe potentiale for sy-produktion i Danmark.

I 1990’erne forsvandt omkring 20.000 jobs fra tekstilbranchen på baggrund af outsourcing til lavtlønslande, men stigende fokus på bæredygtighed har de senere år skærpet livsstil- og modebranchens interesse for lokal produktion.

Siden 2016 har Sylab gennemgået flere tilpasninger for at kunne servicere de behov, som vi oplever at kunder og dialogvirksomheder har efterspurgt.  Igennem tiden har Sylab hjulpet mange både store og mindre virksomheder videre med deres projekter. Vi er blevet klogere på de udfordringer, en dansk produktion kan have. Samtidig er vi blevet opmærksomme på en stor efterspørgsel fra nyopstartede iværksættere, som søger hjælp og sparring i deres proces.

Sylab har været leveringsdygtig i prototypeudvikling, hvor vi har givet nyopstartede iværksættere mulighed for at få syet små kollektioner og prototyper samt få vejledning i optimering af sy-tekniske processer og designs.

Som iværksætter har man haft mulighed for at blive tilkoblet et forløb med vejledning tilpasset det specifikke projekt.   Vejledningen har bl.a. omhandlet emner som: sy-tekniske processer og optimering, visuelt designudtryk, redesign/upcycling, materialeforståelse mm.

En blandet flok iværksættere, der på den ene eller anden måde arbejder med tekstiler indenfor livsstil- og modebranchen, har igennem tiden slået vejen forbi Sylab.

Sylab er som projekt under Lifestyle & Design Cluster ikke en almindelig lønsystue. Der er blevet arbejdet og eksperimenteret på flere fronter; bl.a. i samarbejde med Aalborg universitet med udviklingen af en sy-robot.
Fra 2023 er et tæt samarbejde med VIA Design i Herning dannet, så vi i flere sammenhænge kan danne bro mellem projekter og deres tilknyttede studerende.

SYLAB har været i tæt synergi med Tekstilsymbiose Herning med fokus på cirkulærer udviklingsprojekter.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com