Genanvendelse af kasseret tekstil fra sygehusvaskerier
Værdikædesamarbejde under Closing Loops
Værdikædesamarbejde under Closing Loops
Målet med værdikædesamarbejdet er at udnytte kasserede tekstiler i endnu højere grad for at reducere produktionen af nye tekstiler.
Produktion af nye tekstiler fra bunden kræver meget mere vand og energi og udleder mere CO2 end genbrug og genanvendelse af materialer, der allerede er produceret.
De deltagende virksomheder er med til at omdanne kasserede tekstiler fra sygehusvaskerier til nye produkter, som minimerer affald og sparer ressourcer. I værdikædesamarbejdet udvikles cirkulære løsninger, der forlænger materialernes livscyklus. Dermed reduceres CO2-udledning, da projektet sigter mod at minimere behovet for nye råmaterialer gennem genanvendelse og optimering af eksisterende ressourcer.
Dette kan give adgang til nye markeder og styrke virksomhedernes bæredygtige profil.
Værdikæden består af:
Desuden en anden strøm af affald, der efter sortering indgår i nye beklædningsprodukter.
Amolia aftager i dag kasseret tekstil fra sygehusvaskerier i Region Sjælland, fx kitler, hospitalstøj m.m. Frem for at disse materialer bliver brændt, upcycler Amolia de udtjente tekstiler og fremstiller pudebetræk, tasker og andre nye produkter.
Tekstilerne sorteres, og noget kan umiddelbart bruges til nye produkter. Men andet er i så dårlig stand, at det sendes videre til NewRetex, som har udviklet et sorteringsanlæg og kan klargøre affaldet til genanvendte materialer/fibre.
“Der er rigtig mange aha-udbrud hos os alle, når vi holder møder, fordi der kommer meget frem, som vi ikke vidste, at de andre stod med. Pludselig kan vi forbedre hinandens forretninger ved at udveksle data og erfaringer. ”
Værdikæder går på tværs af brancher, og studier viser, at samarbejde fremmer en cirkulær implementering og øger konkurrenceevnen.
Dette projekt er en del af Closing Loops, som er et tæt fællesskab for små og mellemstore danske virksomheder, der sammen med dygtige eksperter finder konkrete cirkulære løsninger i værdikæderne.
Målet er at finde nye måder at samarbejde på, på tværs af brancher og geografi, som kan føre til både forandring og forretning.
De deltagende virksomheder får et markant og vigtigt cirkulært løft ved at arbejde med at minimere ressourceforbrug og affaldsmængder. De får desuden implementeret løsninger, som giver nye udviklings- og forretningsmuligheder.
Læs mere om forlængelse af kasserede sygehustekstiler på Closing Loops´ hjemmeside
En virksomhed kan ikke omstille sig til cirkulær økonomi på egen hånd. Det er nødvendigt at etablere stærke partnerskaber og samarbejde på tværs af hele værdikæden.
I dette projekt udforskes metoder til at maksimere udnyttelsen af restprodukter. Samarbejdet med Region Sjælland har fokus på at forlænge levetiden af sygehustekstiler. Dette gøres sammen med leverandøren af tekstiler, Borch Textile, som får data og indsigt i slid og hvordan udnyttelsen til redesign kan ske i højere grad end i dag.
Der afholdes workshops, og data indsamles om det kasserede tekstil, som Amolia gennemgår.
Samarbejdet vil investere i teknologier og processer, der gør det muligt at udnytte tekstilaffaldet på en effektiv måde, så den samlede miljøpåvirkning reduceres.
Textile Pioneers udvikler nye produkter af mekanisk genanvendte fibre, der spindes til nye garner og derfra til nye produkter. Textile Pioneers skal aftage det sorterede affald fra NewRetex. De skal ligeledes aftage produktionsrester fra Borch Textile.
Borch Textile producerer arbejdstøjet til sygehusene, og skal gennem dette samarbejde dels reducere spild ved at sende produktionsafskær til Textile Pioneers, dels forbedre deres egne produkter med ny viden om, hvad der egner sig bedst til upcycling samt afsøge brug af genanvendte fibre i nye produkter.
Projektet er en del af Closing Loops
Så er der to muligheder: