
Møblers Levetid
Hvad siger fagfolkene om mulighederne for at møbler kan leve i generationer
Hvad siger fagfolkene om mulighederne for at møbler kan leve i generationer
Målet med projektet "Møblers Levetid" har været at finde og formidle viden om, hvad der har betydning for, at nogle møbler kan holde længe – og eksempler på, hvor længe de rent faktisk kan holde.
Hvorfor har nogle møble bedre chancer for at bevise, at de kan holde til mere end én ejer, og hvorfor nogle møbler måske slet ikke får chancen for at bevise, at de kunne have klaret en eller to generationer mere.
Og hvad der gør, at nogle møbler har svært ved at klare sig ret længe, selvom de skulle få chancen.
Vi har spurgt nogle af de fagfolk, der – på den ene eller anden måde – hjælper møblerne til et længere liv:
Vi har valgt at interviewe firmaerne på video, og vi har redigeret dem til korte film, så det er let at finde den viden, der har interesse. Alle interviews er foretaget af møbeldesignstuderende fra henholdsvis Designskolen Kolding, Det Kongelige Akademi og VIA Design og Business. De studerende er:
Projektet er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Undertegnede er projektleder: Eva Paarmann Lektor VIA Design og Business
“ Møbelproducenterne kunne med fordel inddrage kunderne i processen. Det vil give en følelse af, at det er mig, der valgt det her. På den måde tror jeg, man får en større tilknytning til møblerne. Jeg ser jo en del kunder, der får møblerne repareret – netop på grund af affektionsværdien. ”
Jeppe Nielsen har været frivillig hos Røde Kors, siden han for 12 år siden blev pensioneret.
Jeppe startede stort set samtidig med, at butikken flyttede ud i de større lokaler på Fuglsang Allé. I starten hjalp han som chauffør, herefter blev han formand og siden butiksleder. Således bestred han i en periode begge poster. Nu er Jeppe en ud af fire butiksledere, og hans mangeårige erfaring gør ham i stand til at se fænomenet genbrugsmøbler i et større perspektiv.
Interview: August Rizzi – Designskolen Kolding
Morten Bøgel har arbejdet professionelt med møbelrestaurering i 10 år og har været selvstændig i enmandsvirksomheden Aarhus Møbelrestaurering siden 2017.
Interview: August Rizzi – Designskolen Kolding og Frederik Raahede Hansen – VIA Design & Business
Lars Jeffers-Hansen har været sektionsleder for Møbellaboratoriet på Teknologisk Institut siden 2006. På Møbellaboratoriet testes møblernes styrke i f.h.t. EU's standarder. Desuden foretager laboratoriet brandtester og medvirker ved udvikling af nye materialer og nye møbeldesigns.
Kjeld Bülow har været ansat på Teknologisk Institut i perioden 1971- 1997 som sektionsleder for Møbellaboratoriet. I dag er han formand for Det Danske Standardiseringsudvalg og medlem af Den Europæiske Møbelkomité CEN/TC207.
https://www.teknologisk.dk/laboratorier/moebelproevning/39657
Gunni Baagøe-Mikkelsen startede i Røde Kors som frivillig i foråret 2024. Gunni var gået på pension og havde nu tid til frivilligt arbejde. Han startede sit engagement i Røde Kors som chauffør og blev forholdsvist hurtigt den ene ud af to butiksledere i den nye, store Røde Kors Butik i Virum.
Interview: Cecilie Hougaard Kristiansen & Tobias Richardt Christensen – Det Kgl. Akademi.
Sydhavn Genbrugscenter er ikke en genbrugsplads, som genbrugspladser er flest. Her er talrige aktiviteter og mange muligheder for københavnerne i f.h.t. at være aktivt engagerede i at udnytte affaldsprodukter til nye designs – måske som basis i en startup-virksomhed – eller man kan ”bare” tage møbler med hjem helt gratis, hvis man har forelsket sig i noget, en anden borger ikke længere har plads til.
Søren Løkke er projektleder på Sydhavn Genbrugsplads, og Michael (mangler et efternavn?) er genbrugsvejleder samme sted.
Balderus blev etableret i 1984 og var da et værksted, der fokuserede på møbelflet. Knud Silkjær overtog virksomheden i 2005, og han blev Balderus’ tredje ejer. Knud havde på daværende tidspunkt selv arbejdet 13 år som fletter i virksomheden.
I dag er møbelflet stadig firmaets dominerende aktivitet, men Balderus huser nu også møbelsnedkere, møbelpolstrere og en møbelkonservator, så firmaet har udvidet sin ekspertise og fået en større spændvidde.
Interview:
August Rizzi – Designskolen Kolding
Frederik Raahede Hansen – VIA Design og Business
Matilde Fly Bang – Via Design og Business
Aarhus Møbelpolstring er et lille værksted placeret i Aarhus midtby. Firmaet ejes og drives af Ditte-Marie Sørensen. De opgaver, som udføres, er overordnet for privatkunder, men fra tid til anden udføres også arbejde for virksomheder. Opgaverne er alsidige og spænder fra vægpaneler og spisebordsstole til store gamle sofaer.
Lars Thorup er direktør på fjerde år i Arnivara Præmal. Virksomheden blev etableret i 1964, og Lars Thorup overtog direktørstolen fra sin far, som havde beklædt posten siden 1986.
Arnivara arbejder udelukkende med vådlakering. Cirka to tredjedele af omsætningen kommer fra inventarbranchen. Den sidste tredjedel er møbler hvoraf cirka halvdelen er nye møbler, der enten skal lakeres med en klar lak eller en farve. Den anden halvdel er renovering af brugte møbler.