Nyt livstilshus i Aarhus
Lifestyle & Design Clusters nye rammer i Aarhus fra 2025 har fokus på mode, møbler, design, iværksætteri, livsstil, inkubation, cirkularitet og innovation
Lifestyle & Design Clusters nye rammer i Aarhus fra 2025 har fokus på mode, møbler, design, iværksætteri, livsstil, inkubation, cirkularitet og innovation
Med det nye livstilshus får vi rammerne til at skabe et miljø og innovations- og lærings-forløb for SMV'er og iværksættere i et tæt samarbejde med både etablerede virksomheder og vidensinstitutioner.
Sydhavnskvarteret bliver et funktionsblandet og levende midtby- og erhvervskvarter, der udvikles med rod i de bygninger og strukturer, der allerede er i området. Størstedelen af den eksisterende, kulturhistoriske bygningsmasse i området bevares og vil blive transformeret til nye funktioner.
Lifestyle & Design Cluster er sikret markant tilstedeværelse i det nye, kreative og innovative miljø.
Bygningen vil rumme et inkubatormiljø med livsstilsvirksomheder, udstillingsfaciliteter og også Lifestyle & Design Clusters egne kontorer. Formålet med inkubatoren er at styrke udviklingen af iværksættere i livsstilsbranchen via udviklingsprogrammer og styrkelse af økosystemet generelt.
“Vi vil gerne styrke vores del af det kreative miljø i Aarhus, hvor vi kan forbinde SMV’er inden for livsstilsbranchen med vidensinstitutioner. ”
Sydhavnskvarteret bliver en smeltedigel, hvor man kan vandre gennem bydelen og møde historien i form af Kulkransporet, slagteriet, den brostensbelagte Jægergårdsgade og oliemøllen (AAK) og samtidig opleve nye ikoniske bygningsværker, en mangfoldighed af mennesker og virksomheder samt gadekunst. Et funktionsblandet og levende midtby- og erhvervskvarter, der udvikles med rod i de bygninger og strukturer, der allerede er i området.
Et af formålene med udviklingen af området er at integrere Sydhavnskvarteret som en naturlig del af den omgivende by – men nu med nye funktioner. Med sin placering i hjertet af Aarhus har det ca. 47.000 m2 store område således alle muligheder for at blive en særdeles attraktiv ny bydel. Størstedelen af den eksisterende, kulturhistoriske bygningsmasse i området bevares og vil blive transformeret til nye funktioner.
Anlæggelsen af Sydhavnen blev påbegyndt i 1905 som et nyt havneområde langs med Frederiksbjerg. Formålet med Sydhavnen var at skabe plads til industrivirksomheder, som havde brug for en nærhed til skibstrafikken.
Det er entreprenør- og udviklingsfirmaet A. Enggaard, som står bag byggeriet på Sydhavnen, og der er lagt op til et stærkt felt af beboere, når indflytningen begynder i 2025. Udover en række andre aktører indenfor mode- og livsstilsfeltet, kommer bydelen til at huse organisationer, der arbejder med socialt udsatte. Der bliver opført hoteller, en række restauranter og caféer, flere bevægelses- og sundhedsfaciliteter samt en større klynge med fokus på kunst, spil og animation, hvor blandt andre Det Jyske Kunstakademi flytter ind.
Livsstilshuset’ tilknytning til resten af byplanen skal kort ses, som en bygning som kan stå alene, men samtidig er og skal være en del af noget større. Her tænkes funktioner tværfagligt og byliv indtænkes.