Nye byggeskikke og færre stykker tøj
Byggeri- og tøjvaner skal ændres markant. Der var masser af cirkulære pointer i denne debat om, hvordan vi bygger, uddanner og klæder os bæredygtigt
Byggeri- og tøjvaner skal ændres markant. Der var masser af cirkulære pointer i denne debat om, hvordan vi bygger, uddanner og klæder os bæredygtigt
Verdensmål 12 – om ansvarligt forbrug og produktion – er det, som udfordrer Danmark allermest, lød det til paneldiskussioner i Altingets gård d. 6. november.
Med afsæt i verdensmålsugen var Closing Loops inviteret med i den ene af to paneldebatter, der begge talte ind i nogle af de brancher og værdikæder, som vi i programmet samarbejder om.
Closing Loops er et EU-støttet program, som på tværs af brancher arbejder med cirkulær økonomi i værdikæder.
Fremtidsforsker Lise Lotte Lyngsø gav bolden op med et oplæg om, hvordan landbrugs-, industri- og informationssamfundene nu er blevet til præcisionssamfundet. Præcisionen handler om data, som vi skal gøre til vores ven. For ved at dele data mere systematisk, både i real- og forskudt tid, kan vi forudsige behov og få hjælp til at løse dilemmaer som fx
Pointen var, at hvis vi selv ejer vores data, og deler dem med hinanden, kan vi som forbrugere gøre en solid indsats for at dele mad, bilkørsel og andre CO2- og affaldsrelaterede problemstillinger.
Lyngsø fortalte også, at undersøgelser viser, at studerende, som deler køkken trives bedre og får højere karakterer. De har måske ikke brug for meget plads, men i stedet behov for fællesskaber? Og dermed var bolden givet op til debatten om ”Byggeri, byudvikling og fællesskab”
Debattørerne var:
Hermed følger en række pointer fra debatten i vilkårlig rækkefølge og frit efter skribentens forståelse af, hvad der blev sagt:
“Baggrunden for Closing Loops er blandt andet, at vi gennem flere år har erfaret, at cirkulære ildsjæle havde problemer med at sælge og skabe sunde forretninger. ”
Session 2 handlede om bæredygtigt design og mode.
Debattørerne var
Også her får du pointer fra debatten i vilkårlig rækkefølge – med den lille tilføjelse, at vi skriver ’brugere’ frem for ’forbrugere’. For cirkulær mode handler om at bruge sit tøj i mange år, frem for at forbruge oceaner af lavkvalitets tøjstykker:
Closing Loops var repræsenteret i panelet af direktør Betina Simonsen fra Lifestyle & Design Cluster.
Hun fortalte om Det frivillige Sektorsamarbejde for Tekstiler, hvor Miljøministeriet, virksomheder og organisationer har opsat klare cirkulære mål. Sektorsamarbejdet blev annonceret i august 2022 af daværende miljøminister, Lea Wermelin, for at engagere en bred del af den danske mode- og tekstilindustri i at forfølge fælles cirkulære mål inden 2030. I dag har initiativet udvidet sig til at omfatte cirka 60 virksomheder, og nye deltagere tilslutter sig løbende.
Erfaringer fra dette og en lang række andre projekter, førte til samarbejdet omkring det EU-støttede program Closing Loops, fortalte Betina Simonsen:
”Baggrunden for Closing Loops er blandt andet, at vi gennem flere år har erfaret, at cirkulære ildsjæle havde problemer med at sælge og skabe sunde forretninger. Vi kunne se, at det er nødvendigt at samle hele værdikæden, hvis det skal lykkes. I Closing Loops arbejdes der meget tværfagligt, fx om restmaterialer fra andre industrier. Det er nødvendigt at finde den slags løsninger for at skabe reel forretning.”
Debatten blev suppleret af et lille modeshow med eksempler på bæredygtige løsninger i tøj – af designer Cecilie Bønnelycke Hansen, som brænder for at få os alle til at tænke anderledes, når vi køber tøj. Både i forhold til genanvendelse af materialer og ved at bruge kvalitetsmaterialer, så tøjet holder år efter år. Hun ser det som designernes ansvar at producere noget, forbrugeren kan bruge i lang tid.
Se fx foto af den grønne nederdel, som tidligere har været en hvid dug.