
Summit 2025 i Sektorsamarbejdet om tekstiler
Summit 2025 i Sektorsamarbejdet om tekstiler viste, at fællesskab og vidensdeling er vejen til at omstille tekstilbranchen. Men også, at vejen er snirklet.
Summit 2025 i Sektorsamarbejdet om tekstiler viste, at fællesskab og vidensdeling er vejen til at omstille tekstilbranchen. Men også, at vejen er snirklet.
Lea Wermelin, tidl. miljøminister og nu medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget åbnede Summit 2025 i Sektorsamarbejdet om tekstiler med et budskab om, at Danmark kan noget særligt.
Klimakrisen mærkes overalt, ressourcerne bliver knappe og den økonomiske usikkerhed gør, at grøn omstilling rulles tilbage flere steder. Men med EU-formandskabet sætter vi omstillingen omstillingen i centrum; med bæredygtighed som løftestang - ikke som bremseklods:
”Jeg tror på, at vi kan gøre en forskel. Både ved at sætte retningen, men også med måden vi gør tingene på; ved at skabe i fællesskab,” sagde hun til en fyldt fællessal på Christiansborg, der om formiddagen genlød af vigtige erfaringer, som knap 150 interesserede havde tilmeldt sig for at blive klogere på.
Eftermiddagen var forbeholdt sektorsamarbejdets underskrivere; altså dem, som har dedikeret sig til at arbejde med mod de tre mål:
Deltagerne forpligter sig til at indsamle og dele data relateret til målene og levere pålidelige data om deres fremskridt.
Alle danske mode- og tekstilvirksomheder kan melde sig ind, hvis de ønsker det. Læs mere her
Uddrag af dagens pointer:
“Digitalisering og data er en vigtig del af den grønne omstilling, og ingen kan løfte opgaverne alene – branchen er nødt til at arbejde sammen. Som klynge faciliterer vi samarbejde mellem alle branchens spillere.”
Virksomhederne kan få hjælp til omstilling
Igennem dagen blev det tydeligt, at branchen tager ansvar, og at netop sektorsamarbejdet er katalysator for en øget fortrolighed, hvor viden deles åbent, så man kan stå på skuldrene af hinanden.
Både store og små virksomheder er aktivt med i et seriøst samarbejde, hvor de indsamler data og sætter fokus på innovation.
Sektorsamarbejdets forperson og medejer af aiayu, Maria Møgelberg Glæsel, var en af dem, som gav et ærligt indblik i sin virksomheds maskinrum.
Hun pegede på, at mode- og tekstilbranchen fortsat står overfor en nødvendig og kompleks omstilling, som sektorsamarbejdet skaber en ramme for. aiayu arbejder hen mod målene, men oplever mange dilemmaer. Som premium brand er det vigtigt, at genanvendte materialer lever op til specifikke krav, og det er svært. Her spiller teknologi en rolle, og sektorsamarbejdets parter skaber efterspørgsel og pres, som kan føre til nye løsninger.
Maria Glæsel fremhævede, at sektorsamarbejdets handlingsplan ikke blot er et dokument, men et konkret værktøj, som branchen kan anvende. Hun slog et slag for, at flere kommer med til at vidensdele, så virksomhederne sammen kan bevæge sig fremad.
Direktør Betina Simonsen fra Lifestyle and Design Cluster tog tråden op, og fortalte, hvordan virksomheder kan have fordele ud af at deltage i cirkulære initiativer, der kan hjælpe dem i en tid, hvor udvikling og forskning bevæger sig fremad i højt tempo.
”Digitalisering og data er en vigtig del af den grønne omstilling, og ingen kan løfte opgaverne alene – branchen er nødt til at arbejde sammen. Som klynge faciliterer vi samarbejde mellem alle branchens spillere. Fra iværksætterne over små og mellemstore virksomheder til de store globale. Vi kan hjælpe med finansiering, som også dækker lønomkostninger ude i virksomhederne, hvilket vi kan se er nødvendigt. Virksomhedernes egne medarbejdere skal finde de rette løsninger i netop deres organisation,” sagde Betina Simonsen.
Tekstilproducenternes perspektiver
Erfaringer fra en stor global spiller kom fra Marcus Hartmann, som er Head of Public Affairs & Sustainability Region North Europe hos H&M.
Han fortalte, at hos H&M er arbejdet med bæredygtighed ikke nyt – men ambitionerne er vokset markant de seneste år. Han pegede på, at målet om en mere bæredygtig tekstilbranche ikke kan nås af den enkelte virksomhed alene. Det kræver samarbejde på tværs af hele industrien.
H&M arbejder konkret med at gøre deres produktion mere cirkulær og har blandt andet sat ambitiøse mål for øget brug af genanvendte materialer. Målet er, at 30% af alle materialer skal være genanvendte næste år.
”Vi tror på, at bæredygtigt tøj skal være tilgængeligt for alle – men det kræver store investeringer, innovation og data,” lød det fra Marcus Hartmann. H&M har derfor investeret milliarder i teknologiske løsninger og produktionsændringer, der skal sikre mindre overproduktion og mere effektiv ressourceudnyttelse.
Ifølge H&M er der stadig store udfordringer – særligt i selve produktionen – men koncernen fastholder, at reel forandring er mulig, hvis branchen løfter i flok.
H&M´s perspektiv blev suppleret af en SMV: COO Sanne Nørgaard fra By Green Cotton, som kunne genkende både H&M´s og aiayus udfordringer om, at kvaliteten af genanvendte materialer ofte er for dårlig, og at de rette teknologiske løsninger mangler.
Omvendt oplever hun, at det stille og roligt bevæger sig, og for By Green Cotton er Sektorsamarbejdet vejen frem:
”Sektorsamarbejdet er fantastisk, og grunden til, at vi kunne lancere en gensalgsplatform sidste år og nu tilbyder gratis reparation til kunderne,” fortalte hun og supplerede med, hvordan By Green Cotton også arbejder målrettet med udvikling og implementering af det digitale produktpas, hvor de er med i projektet Data til Business
Der var mange flere gode oplæg og pointer – måske skal du med næste år?
Start med at læse om Sektorsamarbejdet om tekstiler her – og overvej, om din virksomhed også skal være med?