Skip navigation
IMG 3957

Man investerer i mennesker – ikke projekter

Sko-brandet Woden er fyldt 10 år. Og det har ikke kun været en "walk in the park"

10 år fyldt med udfordringer

Sko-brandet Woden er fyldt 10 år. Og selv om stifter og ejer Carsten Holm startede med en masse erfaring, store succeser og gode uddannelser i rygsækken, har de ti år ikke kun været en "walk in the park".

Woden har været en uge fra at gå konkurs, smidt partnere ud, fået stjålet store partier sko og mødt urimelige krav, der var ved at trække tæppet væk under virksomheden.

Men vejen var også fyldt med udvikling for Carsten Holm, der i 2013 etablerede Woden med hovedsæde på havnen i Aarhus. I dag omsætter virksomheden for omkring 100 mio. kroner. Cirka 50% af salget sker online, heraf 75% til eksport, hvilket Holm ser som et positivt resultat af de investeringer, der er foretaget.

Highlights
  • Etableret i 2013 af Carsten Holm, har overkommet betydelige udfordringer, herunder næsten konkurs og tyveri af store skopartier.
  • Omsætter nu for cirka 100 mio. kr., hvoraf 50% af salget sker online, og 75% af dette er eksport.
  • Fokuserer på nordiske værdier, naturmaterialer og høj kvalitet i deres skoproduktion.

Fra jægerkorps til eget brand

Carsten startede med en militær karriere i patruljedelingen i Jægerkorpset og fik via et talentprogram hos ECCO et meget grundigt indblik i sko-branchen – fra design til produktion og salg.

- Jeg havde regnet med, at jeg skulle arbejde med marketing og branding, men blev helt betaget af sko og hvor kompleks produktionen er, siger han. Han fik sammen med en lille gruppe af mennesker bygget underbrandet Receptor op til at udgøre 10 procent af ECCOs samlede omsætning. Derefter fik han tilbudt at revitalisere Hummels sko-satsning, og gjorde også det til en succes med en omsætning, der på fire år gik fra 0 til 100 mio. kr.

IMG 3899

Drives af at skabe

I 2013 brugte han sin MBA, erfaring og eget drive på at etablere skobrandet Woden. Konceptet gik på at etablere et private label baseret på nordiske værdier, gode naturmaterialer og høj kvalitet.
– Jeg drives af at skabe noget – lave et produkt og så få det ud til slutforbrugeren, siger han.

Woden startede som et herresko-brand, der blev den cash cow, som finansierede udviklingen af damesko. Carsten Holm var meget bevidst om, at han skulle tjene penge. Omsætning var ikke nok. Han og to partnere investerede hver 200.000 kroner i projektet og aftalte, at hans løn skulle være 20.000 kroner om måneden. Wodens arbejdskapital bestod af de 600.000 kroner og en kassekredit.

Den var nødvendig, da Woden gennem det første år ikke tjente penge, men først skulle have produceret sko, så det første år gav et underskud på 800.000 kroner.
– Det er en udfordring at etablere sig i livsstilsbranchen, for man skal betale 30% up front, så virksomheden skal agere bank fra start til slut, siger han.

Carsten Holm , Stifter
Woden

“Jeg havde regnet med, at jeg skulle arbejde med marketing og branding, men blev helt betaget af sko og hvor kompleks produktionen er”

Hvert skridt koster

Væksten har løbende krævet nye investeringer, fordi livsstilsbranchen kræver likviditet hen over året i den periode, produkterne udvikles og produceres.

Da Woden nåede en omsætning på 40 mio. kr., krævede det yderligere investeringer for at tage de næste skridt, herunder et ejerskifte, hvor Carsten Vester Holm ønskede at købe en partner ud. Her investerede Claus Thygesen og hans familie 4 mio. kr. som lånekapital. I den forbindelse ansatte Woden en økonomidirektør, da finansieringsdelen sammen med den daglige drift blev stadig mere kompleks.

Låne eller tjene

Undervejs har Woden fået en del midler fra støtteprogrammer. Her er det dog vigtigt at huske, at de typisk kræver medfinansiering.

– Penge er ikke gratis, siger han. Man må hele tiden spørge sig selv, om man helst vil låne penge eller få flere ejere med ind. Optimalt ville det være at kunne tjene til sin egen vækst.

Carsten Holm , Stifter
Woden

“Penge er ikke gratis, siger han. Man må hele tiden spørge sig selv, om man helst vil låne penge eller få flere ejere med ind”

Strategi med 4-5 måneders horisont

Organisatorisk har Woden siden starten haft en aktiv bestyrelsesformand og et advisory board, ligesom bestyrelsesformanden, Carl Erik Skovgaard, har fungeret som personlig rådgiver for ham. Bestyrelsen mødes 4-5 gange årligt og bruger budgettet mere som en strategiplan end budget.

Det giver ifølge Carsten Holm ingen mening at arbejde med strategier, der strækker sig mere end 4-5 måneder frem. Det var blandt andet en læring fra Corona-tiden, hvor salget henover sommeren faldt til indeks 79, og væksten blev halveret fra 30 til 15 procent. Væksten er nu tilbage, og sammen med investorer har det blandt andet gjort det muligt at opkøbe butikker i Norge og et garveri i Island.