
Møbelbranchens cirkulære perspektiver
En cirkulær revolution i møbelbranchen? Det emmede paneldebatterne af i Designmuseets have under 3daysofdesign. Læs her, hvad der er på spil
En cirkulær revolution i møbelbranchen? Det emmede paneldebatterne af i Designmuseets have under 3daysofdesign. Læs her, hvad der er på spil
"The Circular Furniture Network under 3daysofdesign". Det var overskriften for en række paneldebatter, som Lifestyle and Design Cluster netop har afholdt i samarbejde med Dansk Designråd og Formland på debatscenen i Designmuseum Danmarks have.
Møbelnetværket samler 28 af Danmarks førende møbelvirksomheder og løsningsudbydere om et fælles og ambitiøst mål: At forandre møbelbranchen gennem samarbejde.
Netværket arbejder med de udfordringer, ingen virksomhed kan løse alene, og her er Prolong et godt eksempel på, hvad man kan gøre sammen.
Se fotos fra dagene og læs om de mange perspektiver, som åbnede sig:
Hvordan kan konkurrenter blive hinandens styrke i den grønne omstilling? Kan man rykke hele en branche ved at samarbejde, inden konkurrencen går i gang?
Samarbejde mellem konkurrenter kan blive en gamechanger for møbelbranchens omstilling til cirkulær økonomi.
For hvad sker der, når 30 møbel- og interiørvirksomheder går sammen om at:
Det fik vi masser af refleksioner om, da &Tradition, ferm LIVING, Houe og Tenksom delte konkrete eksempler på, hvordan videndeling og fælles handling kan accelerere den cirkulære omstilling. Desuden delte Vitra sine perspektiver.
Vi nævner i flæng udsagn fra debatten:
Debattørerne:
Moderator: Frederik Thrane LDC, Head of Circular Economy, Lifestyle and Design Cluster.
Solen skinnede over scenen, da næste generation af cirkulære løsningsudbydere delte viden og kreativ energi. Fælles for deltagerne var, at de tør udfordre status quo og skubbe til, hvordan vi designer, producerer og dokumenterer mere ansvarligt.
Vi hørte om:
Panelet delte også holdninger og udfordringer:
Debattørerne:
Moderator: Betina Simonsen, CEO, Lifestyle and Design Cluster.
“Man skal høre efter, når Vitra´s danske Chief Design Officer, Christian Grosen, siger at Dansk møbelindustri kan noget helt særligt - og verden kigger med. For som han tilføjer: Ledelsesforankring af cirkularitet- og bæredygtighedsstrategi er en forudsætning for forandring. The Circular Furniture Network er fortrop i den omstilling Christian taler om. ”
Denne debat lancerede en branchenyhed. For møbelnetværkets samarbejde har ført til udvikling af Prolong.
Men lad os først se på debattens diskussioner, hvor fokus var på, hvad der skal til for at give møbler et langt liv. Her kom flere bud; blandt andet:
Vi hørte også om:
Udfordringer, muligheder og perspektiver blev delt – og SÅ kom dagens lancering:
Prolong.
Circular Furniture Network har co-udviklet en fælles reparationsservice, der skal forlænge møblers levetid i skalerbar form.
Ideen er hentet fra bil-industrien, hvor man kan køre ind og reparere sin Mercedes hvor som helst; I Kolding, Kiel og Krakow står mekanikere klar - også på fx et Audi-værksted (eller andet autoriseret værksted), hvor man kan få garanti på reparationen, og en sikkerhed for, at den er udført med originaldele.
Visionen er, at det samme skal kunne lade sig gøre for den danske møbelindustri.
Netværket understregede, at man samarbejder i den tidlige fase, og herefter konkurrerer på livet løs. Men hvis man skal klare sig globalt, er et præ-kompetetivt samarbejde oplagt. Og som det blev sagt:
”Det er en no brainer at samarbejde om at reparere, men der er en grænse, som ikke må overskrides. Vi er stadig hard core konkurrenter, og kan ikke dele for meget. Men vi kan hjælpes ad med at finde løsninger til at håndtere globale udfordringer.”
Prolong er i sin opstart, og vi håber, det bliver til glæde for hele branchen. Derfor vil vi snart fortælle mere om løsningen.
Debattørerne:
Moderator: Frederik Thrane, Lifestyle and Design Cluster
Er data kun en byrde eller kan det også være en forretningsmulighed?
Med EU’s kommende Digitale Produktpas skal virksomheder indsamle, verificere og kommunikere data om værdikæden.
Det er en chance for at…
Et miks af danske og internationale tilhørere sad klar i designmuseets smukke have, da tre danske og et norsk brand fortalte, hvordan de arbejder med produktpasset.
Vi hørte fx om:
Paneldeltagerne:
De tre forrygende designdage sluttede med et indblik i møbelnetværket, hvor 30 førende danske møbelbrands deltager. For hvad går det ud på, og hvordan kan man komme med?
Det fortalte et panel på fem deltagere om.
Møbelnetværket startede som et vidensnetværk, hvor deltagerne mødte op for at blive inspireret.
Men noget voksede frem: Lysten til action. At gøre noget sammen, som for alvor rykkede den cirkulære dagsorden.
Det har blandt andet ført til lancering af Prolong (se ovenfor), men også et intenst samarbejde omkring data og en række andre aktiviteter, som tilsammen udgør en fælles vision om at arbejde strategisk med cirkulær økonomi og ansvarlighed – og at vidensdele, udvikle og samarbejde med ligesindede brands om fælles udfordringer.
Medlemmerne mødes for at få konkret input og inspiration til deres cirkulære arbejde – og ikke mindst samarbejde om fælles fremtidige mål.
Det var afslutningen på 3daysofdesign, men stensikkert begyndelsen på en masse nyt i møbelbranchen. For de tre dage emmede af netværk, inspiration og ny viden.
Debattørerne:
Moderator: Frederik Thrane, Lifestyle and Design Cluster
Foto: Maria Hørmann