Whocopied.me protects this content
3R Kontor: Brugt Og Bæredygtig Business

3R Kontor: Brugt og bæredygtig business

3R Kontor opkøber kontormøbler, som de sætter i stand og sælger videre til en pris, der ligger under markedets nypris. Virksomheden arbejder desuden med sociale ansættelser og et donationsnetværk, hvor de tilbyder gratis møbler til skoler, foreninger og velgørende organisationer.

Langt billigere priser, end de lineærttænkende konkurrenter kunne. Årsagen til det er firmaets cirkulære forretningsmodel, hvor bæredygtighed spiller en altafgørende rolle for måden, 3R Kontor driver forretning på. Kulden er tålelig i 3R Kontors kombinerede showroom og kontor i Aarhus-forstaden Højbjerg, men den står samtidig i skærende kontrast til de varme og organiske omgivelser, der træder frem, da døren til medarbejdernes fælles kontor åbner. Man kan med rette argumentere for, at det er ganske passende for firmaets profil og ikke mindst deres business. Tingene bliver gjort på en måde, der appellerer til alle, lige fra de profit fokuserede og til dem, der går op i, at tingene bliver gjort med både etik, moral og ikke mindst et socioøkonomisk aspekt for øje. De sidstnævnte bliver der flere og flere af. Det er godt nyt for 3R Kontor, der sælger og lejer istandsatte brugte kontormøbler ud. De møbler, der er fuldt funktionsdygtige, men ikke kan afsættes, får nye ejere via firmaets ”donationsnetværk”. Et initiativ der flere gange har været i medierne med positiv omtale til følge. For relativt nyligt blev de en del af Holmris, der er landets største forhandler af nye erhvervsmøbler, og det var ikke et tilfælde, at valget faldt på Holmris som samarbejdspartner, selv om 3R Kontor ”var heftigt kurtiseret fra flere sider”, forklarer Steffen Max Høgh, firmaets direktør og partner.

– Vi ved, at cirkulær økonomi kun bliver større og større i fremtiden. Det er der ingen tvivl om. Derfor var det vigtigt for os, at vi fandt en partner, der vil bæredygtighed lige så meget, som vi selv vil. Med os som add-on får både Holmris og vi en værdifuld partner, der tilfører værdi for kunden. Det er vores forretning at reducere det miljømæssige aftryk, siger han.

Cirkulær økonomi er fundamentet for forretningen 

Bæredygtighed og cirkulær økonomier over de seneste år blevet buzzwords, mange taler om. Mange virksomheder har derfor også kastet sig over ”projekt mere bæredygtig”, men for 3R Kontor har bæredygtigheden og den cirkulære økonomi hele tiden været central. Det er ikke et fokusområde, der med tiden er blevet opdaget. Det er hjørnestenen i forretningen og har været det siden dag ét.

– Det skal være bæredygtigt, billigt og af en høj kvalitet. Og leveres til tiden. For os er det en god forretning, vi har sorte tal på bundlinjen, og vi gør noget godt samtidigt. Det er dog også en krævende branche at arbejde med cirkulær økonomi i. Vi skal både være gode købmænd, gode håndværkere for at sætte varerne i stand, have en god salgsafdeling, styr på logistikken og generere noget PR, der giver mening for forretningen, siger Steffen Max Høgh og fortsætter:

– Det er også derfor, vi arbejder så meget med fuldkommen transparens. I alle vores rapporter fremgår det sort på hvidt, hvor møbler, vi ikke kan afsætte eller nedbryde på en miljømæssig forsvarlig måde, ender. Green washing er en alvorlig trussel mod bæredygtigheden og cirkulær økonomi, hvilket også er årsagen til, at vi er så ærlige omkring alt, hvad vi foretager os. Ellers er det intet værd.

Han mener det alvorligt. Det er tydeligt, at han synes, der er noget fundamentalt galt med den måde, vores verden er skruet sammen på. Ikke på en måde, hvor han har lyst til at starte en revolution, men som han siger:

– Man skal være tabt bag en vogn for ikke at ville med på bæredygtighedsbølgen, siger Steffen Max Høgh. Virksomheden er bygget på cirkulær økonomi. Med en vision om at være foregangsvirksomhed inden for cirkulær økonomi i praksis, giver det god mening.

– Det giver jo ikke mening, at vi designer nye ting til at se gamle ud. Vi har rigeligt med gamle ting, der sagtens kan leve videre. Der er noget fundamentalt forkert over, at det er billigere at producere nyt til at se gammelt ud, end det er at istandsætte og sælge noget brugt, forklarer han.

Skærpede lovkrav giver gode forretningsmuligheder

Den danske regering er også blevet opmærksom på problemstillingen angående klimaudfordringer. Her kan cirkulær økonomi bidrage positivt til løsningsforslag, mener de hos 3R Kontor.

– Med nyere og strengere krav til, at virksomheder også skal forholde sig til ikke-finansielle aspekter af deres regnskaber, såsom miljøpåvirkning og bortskaffelse af inventar, så baner det vejen for forretningsmodeller som vores. Det er klart, at der er nogen, der rynker på brynene, når jeg siger, at vi ikke vil betale et firma, der skal flytte, for deres inventar, men gerne hjælper dem af med det gratis. Når de så regner på, hvad det vil koste at få et flyttefirma til at flytte deres inventar og møbler til et andet sted, så ændrer deres syn på tingene sig ofte, forklarer Steffen Max Høgh. 3R Kontor lever blandt andet også af at afhente inventar hos virksomheder, sætte det i stand og sælge det som istandsatte, men brugte, kontormøbler. Store virksomheder kan ifølge 3R Kontor godt se ideen i, at deres inventar bliver ”givet væk” og sat i cirkulation, hvis der samtidig er en fornuftig forretning i det. En mere holistisk tilgang er derfor blevet måden, 3R Kontor overbeviser firmaer om at sælge møbler til dem, fremfor selv at stå med arbejdsbyrden.

– Det kan lyde som en dårlig forretning for virksomheden, hvis møbler vi henter. Men så kommer de i tanke om, at der vist nok også var noget med det der CSR, og det er måske også økonomisk rentabelt. På den måde kan de godt se incitamentet til at ”sælge” møblerne til os i stedet for at bruge en masse tid og kræfter på at kunne sælge en smule af inventaret til anden side. Der er dog også udfordringer forbundet med forretningsmodellen, erkender Steffen Max Høgh.

– Vores primære problem er, at vi ikke kan levere en konsistent løsning, da vi ikke selv producerer. Hvis vi har 49 borde af én bestemt slags, men en kunde skal bruge 50, så er vores udfordring at overbevise dem om, at det stadig er en god løsning. Vi oplever dog, at folk tager godt imod det, når de kan se, at møblerne er 100 procent i orden. Et hårdt patineret hæve-sænkebord med en slidt linoleumsplade er bare ikke det samme som en smukt patineret Wegner-gyngestol, griner han.

 

Fremtiden er digital 

I de tre år, 3R Kontor har eksisteret, er virksomheden vokset ganske betragteligt. For et firma, der handler med kontormøbler, kræver det relativt meget lagerplads.

Kan det minimeres, spår Steffen Max Høgh en spændende fremtid for virksomheden – men også en konkurrencebetonet en af slagsen. For hvordan ændrer forretningen sig, hvis man kan flytte møbler fra én kunde til den næste, uden at skulle have det opmagasineret på eget lager?

– Vi håber, der på et tidspunkt findes et funktionsdygtigt system, hvor alle dele af et møbel, i vores tilfælde, er tagget med en stregkode, så logistik, produkthåndtering og ikke mindst adskillelse af produktets dele bliver langt nemmere og mere automatiseret. Sammen med leje af møbler tror vi, at det er fremtiden. Når der begynder at komme internet i alting, og vi samtidig kan flytte ting uden, at det koster noget i form af førerløse biler, så kommer det til at rykke på tingene, siger han.

Hvor firmaet befinder sig om to, fem eller sågar ti år er svært at spå om, mener Steffen Max Høgh

– Det afhænger meget af, hvad der rent teknologisk er muligt. For os er det dog vigtigt at bevare meningen med forretningsmodellen. Det skal være meningsfuldt, værdierne skal vægte højere end pengene. Omvendt tror vi ikke på, vi løser klimaudfordringer ved at begrænse væksten. Væksten er nødvendig, hvis der i samfundet skal være penge til at gøre noget helt anderledes i fremtiden. Nu har vi, der arbejder med cirkulær økonomi, interessen fra både politikerne og befolkningens side, og vi bygger allerede nu infrastrukturen til, hvordan vi bliver endnu mere bæredygtige og effektive i fremtiden, slutter han.

 

3R Kontors gode råd om cirkulær økonomi:

  • Væksten er nødvendig hvis der i samfundet skal være penge til at gøre noget helt anderledes i fremtiden.
  • Arbejd med fuldkommen transparens.
  • Bæredygtighed bliver nemmere når der kommer internet i alting

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com