Whocopied.me protects this content

Creative Circular Cities

Mere kultur og kreativitet i den grønne omstilling: Dansk Kulturinstitut skal stå i spidsen for nyt stort EU-program om bæredygtige byer

Overgangen fra lineær til cirkulær økonomi går for langsomt

Det skal en ny stor indsats omkring Østersøen gøre noget ved. Indsatsen kickstartes 1. november. Med programmet ”Creative Circular Cities” skal Dansk Kulturinstitut sammen med 14 partnere være med til at fremme cirkulær økonomi og cirkulær livsstil i seks udvalgte byer i Danmark, Estland, Finland, Letland, Polen og Tyskland. Creative Circular Cities er støttet af EU’s Baltic Sea Interreg program med fire millioner euro.

Det skal være slut med en brug-og-smid-væk-kultur. Cirkulær økonomi handler om at sikre, at materialer og produkter har værdi og er anvendelige og genanvendelige så lang tid som muligt. En nødvendig udvikling i den grønne omstilling– både på lokalt og globalt plan. Men der er endnu langt fra tanke til handling, og her kommer de kreative industrier ind i billedet.

Erfaringer fra mode- og designbranchen

I årtier har kreative brancher som f.eks. mode og design været billedet på forbrug og overproduktion, men i den kulturelle og kreative sektor ligger også en stor viden og erfaring, som kan understøtte og udvikle cirkulære forretningsmodeller og praksisser. Med deres innovative tilgange og stærke indflydelse på menneskers vaner og tankesæt byder de kulturelle og kreative industrier på et stort potentiale i at fremme en cirkulær livsstil. Det potentiale kommer nu i spil i programmet Creative Circular Cities.

Fra teori til praksis

Ambitionerne om en cirkulær omstilling fejler ikke noget, men der mangler fortsat helt konkrete værktøjer til at komme i mål. Der er brug for nye metoder og tankesæt, som er lette at tage i brug både som virksomhed, borger eller som kommuner. I Creative Circular Cities er målet at udvikle, afprøve og dele ”løsninger”, som byer rundt om Østersøen nemt kan omsætte til konkret handling.

Dansk Kulturinstituts adm. direktør Camilla Mordhorst om formålet og ambitionen med programmet:

”Klimaforandringerne er vores tids største udfordring. Det er nemt at føle sig magtesløs og rådvild. Men vi kan alle sammen gøre noget, og her bliver kultur og kreativitet afgørende. For vi skal til at ændre vaner, med andre ord kultur, og det arbejder projekter som Creative Circular Cities direkte med. Vi sætter myndigheder, erhverv og borgere i byer omkring Østersøen sammen om at skabe helt konkrete tiltag, så vi kan vise hinanden, hvordan vi opnår en mere cirkulær økonomi.”  

Aarhus er testby

Transformationen fra en lineær til en cirkulær økonomi starter på lokalt niveau, derfor har programmet Creative Circular Cities sat sig for at igangsætte en proces, hvor seks udvalgte byer rundt om Østersøen i fællesskab skal udvikle og teste processer og forretningsmodeller, der fremmer overgangen til en cirkulær økonomi. En af dem er Aarhus, hvor Klimasekretariatet v. Aarhus Kommunes og Lifestyle & Design Cluster er partnere.

Head of Incubation v. Lifestyle & Design Cluster i Aarhus, Christian Chapelle om at være partner i programmet:


“Lifestyle & Design Cluster arbejder for at fremme innovation og bæredygtig vækst primært i de små og mellemstore tøj- og boligvirksomheder samt i de kreative brancher. Som partner i Creative Circular Cities (CCC) vil Lifestyle & Design Cluster identificere og teste nye cirkulære forretningsmodeller sammen med vores eksisterende og fremtidige lokale og regionale partnere inden for den kulturelle og kreative sektor og industri. Vores arbejde vil, i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, være centreret omkring Aarhus og vores kommende cirkulære livsstilsinkubator i det centrale Aarhus. I Lifestyle & Design Cluster ser vi meget frem til at deltage i CCC sammen med danske og udenlandske partnere.”

Flere kreative cirkulære byer

I hver af de seks testbyer dannes der et netværk af lokale myndigheder, erhvervsstøtte organisationer og NGO’er, som har til formål at udarbejde et ”starterkit” med vejledninger til at understøtte og udvikle cirkulære forretningsmodeller, cirkulær livsstil og samarbejdsmiljøer og strategier, som også andre byer rundt om Østersøen kan implementere.

Christian Chapelle
Head of Incubattion / Lifestyle & Design Cluster
Mobil: 2420 7207
christian@ldcluster.com

Anne Splittorff
Presse- og kommunikationsrådgiver
Telf: 2636 5775
as@danishculture.com

Om Creative Circular Cities
Creative Circular Cities (CCC) er et tværnationalt samarbejde, hvor seks byer i Østersøregionen i fællesskab vil udarbejde, teste og udbrede løsninger drevet af kulturelle og kreative sektorer og industrier for at understøtte overgangen fra lineær til cirkulær økonomi. Dansk Kulturinstitut leder ​​CCC-konsortiet med 14 partnere fra Aarhus (DK), Kiel (DE), Gdynia (PL), Riga (LV), Tallinn (EE), Turku (FI). Herudover har programmet tilknyttet 23 associerede organisationer på tværs af Østersøregionen. Projektet er finansieret 80 % af EU’s Interreg Baltic Sea Region program med et samlet budget på ca. fire millioner euro.

Om Dansk Kulturinstitut
Dansk Kulturinstitut er en selvejende organisation, som har arbejdet for at fremme interkulturel dialog og forståelse på tværs af landegrænser siden 1940. Med afdelinger i bl.a. Brasilien, de baltiske lande, Indien, Kina og Tyrkiet samt aktiviteter i bl.a. Ukraine, Belarus, Moldova og Georgien er det instituttets ønske at bygge bro mellem Danmark og verden via kunst og kultur. Sammen med lokale partnere gennemfører instituttet mere end 100 kulturprojekter om året, der berører alt fra film, teater og musik til arkitektur, byudvikling og projekter, der fremmer demokratisk udvikling. Dansk Kulturinstitut er ledende partner i flere større programmer, bl.a. Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus og Den Ny Demokratifond.

Læs mere på www.danishculture.com

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com