Whocopied.me protects this content

DEADSTOCK CHALLENGE 2021

Vinderne af Deadstock Challenge er fundet - se deres kreationer her:

Der var flere vindere af konkurrencen ”Deadstock Challenge” der blev afviklet online i starten af februar i et samarbejde mellem designskoler og erhvervsklyngen inden for bolig- og beklædningsvirksomheder, Lifestyle & Design Cluster samt en række modebrands.

Der var tre hold, der blev præmieret, men på lang sigt, er det miljøet og fremtiden, der kan stå som egentlige vindere.

Formålet med konkurrencen er nemlig at lade designstuderende komme med bud på, hvordan ”deadstock” kan aktiveres. ”Deadstock” er enten kollektioner, der ikke er solgt eller metervarer, der ikke er blevet brugt. I stedet for at lade tøjet ende som affald har en række virksomheder lagt tøj og tid i genanvendelsesprojektet sammen med syv hold studerende.

Det kom der mange spændende forslag ud af.

Vindere fra Herning

Vinderprojektet blev duoen Fab Two, der til daglig går på Via Design & Business i Birk ved Herning.

Hollandske Jessy Pelzer og estiske Genert Allikmaa havde forvandlet jakker fra brandet Revolution til en fleksibel jakke, der kunne bruges i flere sæsoner, ligesom de havde formået at få både taske og en aftagelig hætte ud af deadstock fra brandet.

– Det var vigtigt for os at skabe noget, der ikke kun handlede om at genbruge materialer. Det skulle have en værdi i sig selv, siger estiske Genert Alliukmaa.

De deltagende uddannelsesinstitutioner er: Via University College, Københavns Erhvervsakademi, Det Kongelige Akademi og Designskolen Kolding.

De deltagende virksomheder er: Masai, Revolution, Salling og Juna (Rosendahl).

Der er tre priser i spil:

Første-præmien på 15.000 kroner gik til Fab 2, der havde materiale fra brandet Revolution at arbejde med. Prisen gives til det hold, der er lykkedes bedst med at gøre projektet: skalerbart så det realistisk kan produceres, i tråd med brandets design, strategi, målgruppe, prissegment, ligesom anvendelsen af materialet er afgørende.

Anden-præmien på 5000 kroner gik til går til det hold, der har dokumenteret den største innovation. Designeleverne Milan Flicek og Asier Quintana Villa fra Det Kongelige Akademi vandt en pris blandt andet for deres innovative tilgang til brugen af deadstock, der også var fra virksomheden Revolution.

Tredje-præmien går til det hold, der har udvist de bedste evner for samarbejde internt på holdet eller sammen med deres supervisor eller virksomhed.

Her var der præmier til Eva Dupont Dissing og Lærke Thorup Barfod fra Designskolen i Kolding. De havde designet tøj ud fra en blanding af metervarer og bukser fra Masai og fik af juryen ros for, at de næsten ikke havde rest-stof efter produktionen.

Juryen består af designchef Lene Louderback (Masai), senior-indkøber Louise Strandhave Hald (Salling Stormagasiner),  salgsdirektør Michael Heiby (Revolution), produktudvikler Mette Rosendahl (Juna/Rosendahl), direktør Betina Simonsen (Lifestyle & Design Cluster) og designer Astrid Andersen.

I dialogen med brandet Revolution dukkede ideen op om at designe en multifunktionel jakke, der tilmed kunne bruges i flere sæsoner og dermed give større og længere brugsværdi for forbrugerne.

– Hvis man bruger stoffet bare for at slippe af med det og ikke skaber noget egentligt nyt, så har det ikke samme værdi. Vi håber, at vi med jakken her skaber værdi, og at den er noget, folk vil bruge i lang tid, siger Jessy Pelzer fra Holland.

Det var også vigtigt for de studerende, at produktet skulle udstråle kvalitet.

– Vi mener, at det ikke er muligt at se, at det er fremstillet af genbrugte materialer, siger Jessy Pelzer.

– Det har været en spændende proces for os som studerende, og vi er glade for, at der er brands, der giver os muligheden for det, siger de samstemmende.

Designere kan tegne fremtiden

Bæredygtigheden har ifølge de studerende i den grad fundet ind i undervisningen på designskolerne, og det er vigtigt.

På konkurrencedagen for Deadstock Challenge fremhævede hovedtaleren, den estiske designer og miljø-aktivist Reet Aus, at 73 procent af det tøj, vi køber i EU, ender som affald. Faktisk udgør tekstilproduktion en større klimabelastning end skibe og fly.

Designerne har ifølge Reet Aus en vigtig rolle at spille. For det er allerede i designfasen, hvor valg af materialer også indgår, at der kan tages højde for, at tøjet livscyklus eventuelt kan forlænges.

– Det er noget, vi som studerende bliver udfordret på at forholde sig til i alle vores projekter, siger Jessy Pelzer.

Højt niveau

Jurymedlem og CEO i den internationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen, roste de studerende for et højt niveau i deres projekter.

Lifestyle & Design Cluster blev før jul udpeget som national erhvervsklynge netop med fokus på at fremme blandt andet bæredygtighed og cirkulær økonomi inden for bolig og beklædning og de kreative erhverv.

– Det tegner godt for vores fremtid, at de studerende på designskolerne er så innovative i forhold til en mere bæredygtig tekstil-produktion, siger hun.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com