I projektet Vidensaloner Hybrids podcast-serie undersøger og belyser vi tre aktuelle tematikker, der relaterer sig til EU’s Tekstilstrategi, grøn omstilling og cirkularitet. Viden om nuværende og fremtidige praksis debatteres fra forskellige perspektiver, baseret på virksomhedsinterviews, ekspertviden og anbefalinger fra brancheorganisationer.
I hver podcast-episode taler vi med et brand, en branche-ekspert og en repræsentant fra designskolerne. Brandet er vores case, brancheeksperten belyser området fra et politisk eller organisationsmæssigt synspunkt, mens forskere og adjunkter fra Designskolen Kolding, KADK, KEA og VIA fortæller om den seneste forskning, og hvordan de studerende bliver klædt på til at forme fremtidens modebranche.
Podcastserien er et projekt under Lifestyle & Design Cluster. Sign up for at få besked direkte når episoderne frigives.
Kvalitet
Temaet Kvalitet og cirkularitet undersøger kvalitetsbegrebet i relation til cirkularitet, samt hvordan produkters æstetiske, tekniske og immaterielle holdbarhed kan understøtte kontekstuelle kvalitetsparametre.
Kan en tiltagende kvalitetsforståelse fremme og indvirke på modevirksomheders interne og eksterne kommunikation og arbejdsgange i relation til produktets synergi mellem pris, værdi og levetid? Og, højner dette samtidig incitamentet for et fokusskifte fra kvantitet til kvalitet, med et potentiale for nye forretningsmodeller, som fx serviceydelser?
Deltagere:
Vidensekspert: Malene Harsaae, Associate professor, Ph. D, Lektor modedesign, Center for Creative Industries & Professions, VIA University College
Brand: Cathrine Andersen, Andersen & Andersen
Brancheorganisation/ekspert: Marie Mustelin, Dansk Erhverv
Poul-Erik Jørgensen, forskningsleder, Center for Bæredygtig Tekstil Produktion, Center for Creative
Industries & Professions, VIA University College
Sarafina Liv Taudal Andersen, studieadjunkt, Lab for bæredygtighed og design, Designskolen Kolding
Inklusion
Temaet Diversitet og inklusion gennem digitalisering vil undersøge hvordan nye teknologier som bodyscanning og 3D-værktøjer samt kunstig intelligens og virtual reality kan være en driver i forhold til at øge inklusion og mangfoldighed i modeindustrien.
Kan en øget digitalisering af værdikæden hjælpe brands med at skabe mere brugercentreret tøj, som gør at kunder/brugere oplever, at de bliver set og værdsat, uafhængig af udseende, størrelse, køn, race eller orientering?
Deltagere:
Videnseksperter: Christel Arnevik, Studielektor, studieretningsansvarlig for modedesign, underviser Design for Planet og modedesign, Designskolen Kolding og Asta Veisig Baggesen, Adjunkt, fashion tech lab ansvarlig og underviser på Sustainable Fashion Tech, KEA Københavns Erhvervsakademi
Brand: Ditte Reffstrup, kreativ direktør og medejer, Ganni
Brancheorganisation/ekspert: Cecilie Thorsmark CPHFW
Berit Konstante Nissen, Lektor, team/fagkoordinator og underviser på Sustainable Fashion Tech, KEA, Københavns Erhvervsakademi
Ansvarlighed
Under temaet ”Planeten i balance” afsøger vi fremtidige visioner for mode- og tekstilbranchen i overensstemmelse med planeten, med afsæt i status quo samt forestillinger om fremtidens ansvarlige branche, og hvad der skal til i bevægelsen henimod denne.
Kan et mindset-skifte til et planetarisk perspektiv bidrage til at gentænke fremtidens mode- og tekstilbranche i balance med planeten, og hvordan vil et sådant fokus udvide og indvirke på designerens rolle?
Deltagere:
Vidensekspert: Ida Engholm, MA i litteratur og kunsthistorie fra Københavns Universitet. Ph.d. i digitalt design fra IT-Universitetet i København. Professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Brand: Marie Heilmann, Aiayu
Ulla Ræbild, Lektor, ph.d., underviser Design for Planet og modedesign, Designskolen Kolding
Brancheorganisation/ekspert: Pernille Weiss (EP)
Designskolen Kolding er projektleder med Fashion Forum som partner, og er en aktivitet under Lifestyle and Design Cluster, finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Medvirkende videninstitutioner: DSKD, VIA, KEA, DKA. Deltagende virksomheder: Henrik Vibskov, Aiayu, La femme Rousse, Coze, Elemental Coloring, Bestseller/Selected, Sur le Chemin, Andersen & Andersen, Sheworks Atelier, New Retex, Birger Christensen og Ganni.
Podcast 1: Kvalitet
– Cathrine Andersen fra Andersen-Andersen
– Marie Mustelin, Dansk Erhverv
– Marlene Harsaaae, VIA
Podcast 2: Inklusion
– Cecilie Thorsmark, Copenhagen Fashion Week
– Asta Veisig Baggesen, KEA
– Christel Arnevik, Designskolen Kolding
– Ditte Refstrup, kreativ direktør og medejer, Ganni
Podcast 3: Ansvarlighed
– Marie Heilmann, Aiayu
– Pernille Weiss, Medlem af Europa-Parlamentet
– Ida Engholm, KADK
Kontaktperson:
Mette Julie Bundgaard-Nielsen
Designer MA – Assistant Teaching Professor
Lab for Design & Sustainability
Podcasts er produceret af Fashion Forum i samarbejde med Designskolen Kolding