Formålet er at matche opkommende designtalenter med velrenommerede danske møbel- og interiørvirksomheder, så der kommer nye designs og innovationer.
Machtmaking skal være foregangsbillede for resten af branchen og skabe større integration, vidensdeling og samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og designvirksomhederne samt vise nye samarbejdstyper. I 2020 sættes der igen fokus på FNs verdensmål, som både virksomheder og designstuderende i samarbejde skal forholde sig til. Projektet giver de studerende indsigt og fokus på sammenhængen mellem design, kvalitet, produktion og økonomi. Samtidig med en indsigt i hvorledes disse parametre kan forholde sig til FNs 17 verdensmål.
I år vil vi ligeledes gerne, at projekterne har et teknologisk perspektiv- det kunne f.eks. være 3D print eller andre nye teknologier.
Virksomhederne får mulighed for sparring og udvikling af løsningsforslag på specifikke udfordringer i et tværfagligt samarbejde, og samtidigt bidrage med helt konkrete løsninger til bæredygtig udvikling. Virksomhederne får mulighed for at sætte sig selv i fokus ift. en ny verdensagenda med FNs 17 verdensmål samt mulighed for at samarbejde med dygtige møbel og interiør designere.
Talentprogrammet er samtidig en konkurrence med en ekstern jury, hvor der er præmie til det vindende hold studerende.
- Der er afholdt mellem-kritik d. 21.10.2020
- Der er afholdt afsluttende præsentation d. 23.04.2021
Projektleder, innovation & design
Mobil: 4242 1243
Joan@ldcluster.com
LinkedIn
Videns institutioner
Den deltagende virksomhed i 2020 er:
- FDB Møbler med to forskellige teams
Dygtige talenter løb med priser og ros
Unge designtalenter trådte i de store klassikeres fodspor
For 6. år i træk har Lifestyle & Design Cluster afholdt det årlige talentprogram, hvor udvalgte møbel- og interiørvirksomheder matches med tværfaglige talentteams af studerende fra fire designuddannelser.
På grund af COVID -19 blev årets forløb en anelse anderledes end forventet:
I stedet for de normalt 3- 4 deltagende virksomheder, var der i år kun én deltagende virksomhed, nemlig FDB Møbler, som så til gengæld var friske og sagde ja til at samarbejde med to teams.
Noget var dog også, som det plejer: De to talentteams brillerede også i år med imponerende flot arbejde. Der blev afholdt endelig præsentation på Det Kongelige Akademi efter alle COVID-19 forholdsregler, og sædvanen tro var der inviteret en ekstern jury bestående af Michael Kvist repræsenterende producentsiden samt designer Christina Strand – repræsenterende designsiden til at vurdere de to løsningsforslag.
De to talentteams havde fået den samme opgave: at designe en juniorstol til FDB Møblers produktprogram, men de to teams præsenterede to meget forskellige bud på denne opgave.
Børn med krudt i
Begge teams havde i deres feltstudier noteret, at brugerne (børnene i målgruppen 6-9 år) ville have stole, der lignede de voksnes.
Det gik helt i tråd med, at de voksne gerne ville have stole, der passer ind i stilen ved spisebordet.
Desuden tog de studerende i deres projekter udgangspunkt i, at børn ofte sidder uroligt og ikke nødvendigvis ”pænt” ved spisebordet, hvilket de to teams også adresserede.
På grund af Corona-restriktioner var de studerendes feltarbejde begrænset, men et enkelt besøg hos en børnefamilie, gav dog Team 1 den afgørende ide til, hvordan deres stol kunne holde børnenes ben aktiverede, mens de sad ved bordet.
– Vi tænkte, at børn med krudt i r…. måske kunne få noget af al deres krudt ud gennem fødderne, siger Katrine Nissen (Syddansk Universitet).
Team 1 vandt prisen for bedste præsentation og visualisering. Juryens roste desuden teamet for at have fundet en god ide til et designelement og så holde fast i det gennem hele processen.
I øjenhøjde med de voksne
Team 2 løb med hovedpræmien: ”Bedste overordnede koncept” med deres bud på en juniorstol.
De havde valgt en anden tilgang og viste en stol, der både kunne bruges til voksne og børn ved at have forskellige siddehøjder indbygget i samme konstruktion – og løse de tekniske udfordringer ved hjælp af design.
Udformningen betyder, at stolen vil kunne have en længere brugsperiode, da den både vil kunne bruges af børn og voksne. Netop den længere brugsperiode var et element i opgavebeskrivelsen for at gøre møblet mere bæredygtigt.
Team 2 valgte med deres konstruktion netop at bringe børnene i øjenhøjde med de voksne, både rent fysisk, men også med en respekt for børnene.
Desuden tog de udgangspunkt i, at stolen skal være med til at samle helhedsindtrykket ved et bord og altså spille sammen med de øvrige møbler.
Alt dette overbeviste juryen om, at Team 2 var vinder af hovedpræmien.
Samarbejde Under COVID- 19 restriktioner
Hensynet til restriktioner har været en udfordring, som de studerende har været påvirket af, da de kun er mødtes meget få gange og heller ikke har kunnet mødes med de snedkere, der skulle udfærdige prototyperne.
– Men det gav os andre muligheder, hvor vi let kunne arrangere online møder med kort varsel, siger Christina Busch (Det Kongelige Akademi) fra Team 1.
Netop arbejdsformen sammen med mennesker, man ikke mødes fysisk med, så begge teams som en god test af en mulig samarbejdsform i fremtiden, som også kunne få internationalt samarbejde til at fungere.
Samarbejdet mellem de studerende på tværs af de fire ret forskellige uddannelsesinstitutioner er også gået godt, lyder det fra begge hold.
– Vi var hurtige til at bringe vores forskellige kompetencer og styrker på banen, så vi i processen bedst kunne supplere hinanden, siger Katrine Nissen fra Syddansk Universitet.
Det handlede meget om at turde være ærlige, vise tillid og være åbne over for andres ideer i processen i de ugentlige online-møder.
Vigtigt med et friskt pust
Indkøbs- og Udviklingschef hos FDB Møbler, Camilla Stendevad Christensen, som var en af repræsentanterne ved dem afsluttende præsentation af Talentprogrammet, er imponeret over kreativiteten og kvaliteten i de to forslag, som de studerende bød ind med.
– Vi tager normalt omkring to år om at udvikle en stol, så jeg synes, at de er nået rigtigt langt på de måneder, de har haft til rådighed, siger hun.
Og selv om der er store klassiske designnavne bag FDB’s møbler, finder virksomheden det vigtigt at give rum til nye designtalenter.
– Vi dør jo sammen med vores designere, hvis vi ikke tager nye ideer ind, så det er win-win, siger hun.
Ud over de kreative løsninger var Camilla Stendevad Christensen også imponeret over den indsigt de unge havde opnået omkring FDB Møblers design, historie og idé.
Kreativ kvalitet
Også de to jurymedlemmer, designer Christina Strand og møbelproducent Michael Kvist var begejstrede for den høje kreative kvalitet, begge hold havde udvist i arbejdsprocessen.
Begge teams blev rost for i så høj grad at have ramt ånden i FDB Møblers produkt-sortiment ligesom juryen gav udtryk for, at FDB Møbler burde overveje at gå videre med begge forslag.
Det har FDB Møbler nu to måneder til at beslutte. De har nu fået begge prototyper med hjem og går nu i tænkeboks.
Grundet ovenstående kan vi endnu ikke vise de to spændende bud på FDB Møblers opgave, men er du møbelproducent og interesseret i at høre mere om mulighederne for et Talentsamarbejde, så kontakt Joan Knudsen, joan@ldcluster.com
Team 2, der vandt hovedpræmien bestod af:
- Morten Pedersen (Designskolen Kolding)
- Nadja Ahrenfeldt Kristensen (Syddansk Universitet)
- Caroline Rievers (Det Kongelige Akademi)
- Mathias Rix (VIA Design)
Team 1, der vandt præmien for bedste præsentation og visualisering bestod af:
- Katrine Nissen Hansen (Syddansk Universitet)
- Christiane Busch, (Det Kongelige Akademi)
- Lloyd Philip Revald (Designskolen Kolding)
- André Flyvholm Povlsen (VIA Design)