Whocopied.me protects this content

Case: Liiteguard

Fra omklædningsrummet til millionforretning 

Liiteguard har valgt investorer med omhu

LiiteGuard er grundlagt af tidligere professionel fodboldspiller Christopher Geertsen og sportsfysioterapeut Nicklas Falkesgaard i 2016. Ideen til produktet opstod, da Christopher opsøgte sin fysioterapeut, for at få hjælp til sine langvarige knæproblemer.
Undervejs i forløbet kom de til at snakke om, at nogle af de problemer, de begge havde oplevet, gik igen hos mange fodboldspillere. 

Visionen blev at skabe et produkt, som kunne løse nogle af disse problemer. Den originale tanke bag produktet blev dog skabt på en helt anden baggrund, og havde ikke noget med skader at gøre. De havde begge utallige gange stået i et omklædningsrum lige inden en kamp, og set spillere tage benskinner på. – eller det vil sige – tage noget på der skulle gøre det ud for en benskinne. Ideen blev til en fodboldstrømpe med ”indbygget” benskinne, der individuelt kan formes og tilpasses den enkelte bruger – og det blev det første produkt i Liiteguards udvikling. 

Hvordan gør man, egentligt

Men ét er have skabt en spændende og ny løsning på et stort og meget udbredt problem hos mange af verdens sportsudøvere – noget andet er opbygge og udvikle en lønsom virksomhed på dette grundlag.
– Jeg vidste nogenlunde, hvad jeg ville – jeg ville skabe og udvikle en vækstvirksomhed, men hvordan man lige gør det, og hvordan man får startet en sådan proces, var det store spørgsmål, siger Christopher Geertsen.
For at være så godt forberedt som muligt gennemførte han et meget grundigt forarbejde, som skulle udgøre dels eget beslutningsgrundlag – dels det oplæg, som efterfølgende skulle være med til at skaffe det finansielle fundament for den nye virksomhed.
Det blev til et oplæg på 75 sider indeholdende markedsanalyse, salgsoplæg og budgetter – visende perspektiverne i planerne og kapitalbehovet for den første periode. 

Første ordre kostede en million

Makkerparret havde selv penge at kaste i projektet, men derudover var der et kapitalbehov på ca. 1 mio. kroner for at nå til 1. ordre.
– Vi var også klar over, at det ikke var penge, vil bare kunne låne os frem til hos vores bank. Så vejen var tydelig – der skulle findes investorer som – ligesom vi – kunne se perspektiverne i vores forretningsidé, og ville investere de nødvendige penge, siger Christopher Geertsen.Men det var ikke kun penge, de to stiftere havde brug for. Det skulle være penge kombineret med viden, kompetencer og netværk. Så de opstillede ganske enkelt en liste over de ønsker/krav, som meget gerne skulle være repræsenteret i deres kommende ejerkreds og bestyrelse – og gik så i gang med at afsøge deres netværk for mulige emner.
Ud over faglige kompetencer, skulle de også have så mange penge, at de kunne gå med i 2. runde, når der ville blive brug for det. 

– Og ikke mindst skulle vi også kunne se dem i øjnene og se ilden i deres øjne, når vi drøftede Liiteguard, siger Christopher Geertsen. 

Mange ukendte

Christopher Geertsen råder andre iværksættere til at huske på, at der er mange uforudsete udgifter, som rammer dem, fra valutaudsving, likviditet bundet hos kunder og fragtrater.
Liiteguard blev også ramt af, at nogle af de store kunder udskød ønsket levering, fordi DERES lagre bugnede. 

– Vi har heldigvis produkter, der ikke er mode- eller sæsonbetonede, hvilket også er noget, som vores bankforbindelse er glade for. Vi står ikke pludselig med et varelager, der skal nedskrives, fordi moden skifter, siger Christopher Geertsen.
Det er i høj grad med til at nedbringe risikoen. 

Vigtigt at vælge rigtigt

Resultat blev en ejerkreds med seks eksterne investorer. Der blev undervejs i processen sagt nej tak til flere, som ikke passede ind i den ønskede profil. Kravet fra de to stiftere om tilsammen at eje majoriteten i selskabet lykkedes de også med.
Deres råd til andre er at starte med at finde den første investor, der passer optimalt ind. Han/hun kender sandsynligvis andre, der kunne tænke sig at gå med.
I løbet af virksomhedens skifte i strategi fra B2C til B2B var det nødvendigt at få yderligere kapital ind. Her fik de blandt andet ansvarlige lån fra investorerne. 
I den forbindelse fremhæver Christopher Gertsen, at det er vigtigt hele tiden at være 100% ærlig over for alle investorer og långivere, så den gensidige tillid ikke brydes. De to stiftere har nemlig fortsat aktiemajoriteten. 

Fokus på vækst

Udviklingen krævede også kapital fra banken, et større personligt indskud fra begge stiftere og tilbageholdenhed i lønnen det første år. Banken har også krævet kaution fra ejerne.
Liiteguard blev af Vestjysk Bank desuden opfordret til at kontakte Vækstfonden. I den forbindelse bidrog et medlem af bestyrelsen med både bankmøder og vurdering af kapitalbehov.
– Det er sjældent, at tingene udvikler sig bedre end planlagt – derfor er det altid en god idé med en buffer, siger Christopher Geertsen.
Det har været en udfordring at få alle ønsker til at gå i en højere enhed, blandt andet fordi Liiteguard’s ledelse fortsat prioriterer den lange bane med fokus på toplinie/omsætning og udvikling af brand– og det har nogle gange været en udfordring i forhold til bankens fokus på bundlinien.
Ud over assistance og kompetencer fra bestyrelsen, benytter Liiteguard også professionel rådgivning fra statsaut. revisor for at hæve troværdigheden i det materiale, der løbende præsentes for banken.
Aktiemajoriteten i virksomheden ejes fortsat af de to stiftere, der har fået seks andre aktionærer med undervejs. 

For Christopher Geertsen er det vigtigt, at aktionærerne bidrager med andet en kapital, men også bringer viden, netværk og ideer på bordet.
Investorerne tæller blandt andre tidligere landsholdsmålmand Thomas Sørensen.
Næste step for Liiteguard bliver øget fokus på eksport, hvor det store tyske marked bliver første skridt. Virksomheden har allerede fundet en række agenter, og kan komme i gang uden at der bliver behov forstørre investeringer. 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com