Whocopied.me protects this content

Case: We do Wood

We Do Wood går gerne nye veje 

Klaus Jorlet, We Do Wood, ønsker at skabe en paraply af virksomheder og henter gerne inspiration udefra 

Direktør og ejer af møbelvirksomheden We Do Wood, Klaus Jorlet er ikke bange for at gå nye og egne veje med virksomheden, som han blev medejer af i 2016 og siden ene-ejer af i 2020. Og planen rummer da også vækst på flere områder og ønsket om at få en bestyrelse ind, som kan udfordre med inspiration og erfaring. Firmaet blev stiftet af to snedkere i 2011, der med We Do Wood ønskede en bæredygtig profil ved at producere i bambustræ, som er en hurtigt voksende græssort. Virksomheden har haft produktion i både Italien og Øst-europa, men har i dag udelukkende produktion i Hadsund, Danmark. Her er bambus stadig en del af materialet, hvor også lokalt fældet træ indgår. Det samme gør indsamlet plast fra Varde Kommune, der omdannes til møbel-materialer. 

Virksomhedens vækst var i etableringsfasen blandt andet finansieret af Capnova, der i 2011 investerede i projektet. De blev købt ud i 2018, og Klaus Jorlet købte ejerkredsen ud i 2020 med egne midler, med sikkerhed i egen bolig og en medinvestor på sidelinjen. Hans ønske har været at skabe en paraply af virksomheder, der kunne supplere hinanden og dermed skabe en form for brandfællesskab. Allerede første år etablerede han brandet Anno Studio, der med en investor fik 600.000 kr. arbejde med. Året efter købtes interiørbrandet Roon & Rahn, der blev lat ind under We Do Wood 

Og så kom Coronaen 

Med overtagelsen af virksomheden umiddelbart før Corona-pandemien gjorde sit indtog, var det udfordrende år, erkender Klaus Jorlet. We Do Wood har således gennem hele sin levetid været udfordret på likviditet, og pandemien øgede udfordringerne.  – Produktudvikling tager tid og kræver ressourcer både hvad angår tid, ”manpower ”og økonomi, siger Klaus Jorlet. We Do Wood vil komme ud med 4-6 produktnyheder om året, og det tager typisk seks måneder at gøre et produkt færdig til salg. Så det er vigtigt at investere i det rigtige, og det muliges kunst at balancere udviklingsomkostninger og likviditet. 

Produktudviklingen finansieres i høj grad af en kassekredit, og han bruger meget tid på at servicere banken med budgetter.  – Og det er kræfter, der går fra den daglige drift i en lille organisation som vores, siger Klaus Jorlet, der har tre ansatte. Han anerkender dog bankernes behov for sikkerhed og arbejder meget for at være på forkant med oplysningerne til kreditor, så de er velinformeret i god tid, før der eventuelt kan blive brug for finansiering. 

Bliv udfordret 

– Vores branche er lidt kedelig og klassisk. Jeg kunne godt tænke mig at få en bestyrelse ind, der kunne udfordre mig. Det kunne være med folk fra andre brancher, der kunne kaste et helt nyt lys over vores muligheder, siger han. – Man dør, hvis man gør det samme som de andre, siger han. Hans råd til iværksættere er at søge alternativ finansiering i forhold til banker, som kan være tunge at danse med både i gode og svære tider. Der er midler til start-ups og grøn omstilling i for eksempel Aarhus Kommune. Hertil kommer, at der især i livsstilsbranchen er tradition og gode muligheder for privat finansiering.  Det kræver dog en professionel indsats at finde de rigtige investorer, som udover kapital også kan medvirke til at lægge den rigtige strategi. Der skal være blandt andet være styr på ideerne, business-planen og due diligence.  Det er ofte i netværket, at der opstår muligheder og kendskab til de rigtige profiler, så det bedste råd, han har til unge iværksættere, er at opbygge et godt netværk, fra man er ung. 

Next Step 

Igennem 2023 har We Do Wood stået med muligheden for at få tilført ny kapital gennem et samlet salg af virksomheden. Der har været flere bejlere til overtagelsen, som Klaus Jorlet håber kan komme på plads i løbet af sensommeren.  Salget vil øge mulighederne for mere on-line salg, herunder mere direkte til privat-kunder både i Danmark og internationalt. Køberen er spanske Hannun S.A. der vil overtage 51% procent af aktierne med en aftale om management buy out over 3-4 år. Her er målet samtidig at hæve omsætningen til +20 mio. kr. årligt fra de 8 mio. kr. som We Do Wood omsætter for i dag. I forhandlings-processen har det ifølge Klaus Jorlet været afgørende, at We Do Wood havde et troværdigt og ærligt brand. 

De nye ejere havde ganske enkelt googlet We Do Wood frem ved at søge på skandinaviske møbelproducenter med fokus på bæredygtighed. Hans egen erfaring betyder, at han vil give andre virksomheder med et salg i maven til at være bevidste om, hvordan de fremstår. – Hvis man vil opdages, gælder det om at positionere sig, siger han. I selve forhandlingen gælder det så desuden om, at virksomheden på troværdig og ærlig vis lever op til det image, der er skabt. Klaus Jorlet mener desuden, at investorer i livstilsbranchen OGSÅ køber med hjertet, så det handler i høj grad om, at de personer, og den DNA, der er i firmaet, skal tiltale en eventuel køber. 

  • 2011  We Do Wood stiftes  
  • 2011 3,5 mio. kr. i kapital fra Capnova 
  • 2016 Klaus Jorlet ind i virksomheden 
  • 2018 Capnova betalt ud 
  • 2020 Tidligere ejere og aktionærer købt ud  
  • 2020 Anno Studio etableres 
  • 2021 Roon & Rahn købes og bliver en del af We Do Wood 
  • 2023 Et muligt salg, forhandles. 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com