Whocopied.me protects this content
Certificering Og Cirkulær økonomi Bliver Vejen Frem For HORN Bordplader A/S

Certificering og cirkulær økonomi bliver vejen frem for HORN Bordplader A/S

HORN Bordplader A/S medvirkede i projekt Fokuseret Værdikæde-samarbejde. Nu er virksomheden klædt på til at beslutte, hvilke certificeringsordninger og cirkulære forretningsmodeller, de skal gå efter for at styrke virksomhedens grønne profil.

HORN Bordplader var allerede meget bevidst om deres miljøprofil, da de startede i projekt Fokuseret Værdikædesamarbejde.

Virksomheden lancerede i 2015 en Green Collection, der er certificeret med Indoor Air Comfort Gold, ligesom alt træ er FSC-certificeret. Man er desuden i gang med at høste gevinster på at nedbringe energiforbruget i produktionen.

HORN Bordplader ønskede i projektet at videreudvikle den grønne profil med fokus på øget dokumentation, men har desuden fået mere systematik ind i miljøarbejdet. Virksomheden deltog i projektet med direktør Jakob Bressendorf og Anna Kathrine Ahler Nielsen, der er ansat til at styre den grønne forretningsudvikling.

Ressourceprofil gav fokus på leverandørkæden
I arbejdet med ressourceprofilen fik HORN Bordplader især fokus på, om de materialer, der indgår i bordpladerne, er sunde. “Vi er klar over, at vi skal have et større overblik over, hvilke stoffer der kan være i for eksempel den lim, vi bruger. Vi skal fremover stille krav til vores leverandører, så vi kan få de kritiske stoffer ud,” fortæller Anna Kathrine Ahler Nielsen.

Hun er allerede begyndt at stille spørgsmål. For eksempel har hun bedt leverandører bekræfte, at de foretager intern kontrol og risiko-vurdering af importeret træ for at minimere risikoen for at bringe ulovligt træ på markedet. “Leverandørerne skal masseres lidt, især de danske. Det er nyt, at de skal kunne bekræfte den slags oplysninger. De har været vant til at kunne hvile på FSC certificeringen,” fortæller Anna Kathrine Ahler Nielsen.

Overblik over mulige certificeringsordninger
“Det er vores mål, at alle produkter skal kunne certificeres, og at vi dermed kan dokumentere, at vi tager ansvar, men vi havde brug for at få kortlagt, hvilke certificeringsordninger der var relevante for os i forhold til vores muligheder og markedets efterspørgsel,” fortæller Anna Kathrine Ahler Nielsen.

Konsulenten udarbejdede derfor tidligt i projektforløbet et notat til HORN Bordplader med oversigt over forskellige deklarationer, mærkninger og certificeringer, der er almindeligt anvendt.

HORN Bordplader har på det grundlag besluttet at udbygge antallet af produkter med indeklimacertificeringen Indoor Air Comfort Gold. Det giver mening i forhold til kravene fra især det norske marked, hvor mærket bliver honoreret i bygningscertificeringsordningen BREEAM. Desuden overvejer man nu enten Svanemærket, som er mest udbredt i Norden, eller Cradle to Cradle CertifiedTM, som især det sydeuropæiske marked er begyndt at interessere sig for. Måske bliver det endda dem begge. ”Certificeringer er en god måde at vise, at man har styr på forretningen,” siger administrerende direktør Jakob Bressendorf.

Idé til nye grønne forretningsmodeller
Fokuseret Værdikædesamarbejde har også sat gang i udviklingen af flere nye cirkulære forretningsmodeller. HORN Bordplader leverer til køkkenforretninger og har ikke kontakt til slutbrugeren. Projektet inspirerede imidlertid til at overveje en stærkere tilknytning i form af et servicetilbud.

“Vi kan godt se en idé i at kunne servicere bordplader, så de holder sig pænere i længere tid med for eksempel oliering. Det vil kunne øge kundernes tilfredshed og produktets levetid,” siger Anna Kathrine Ahler Nielsen.

Desuden har HORN Bordplader startet en socialøkonomisk søstervirksomhed i Herning, der producerer nye designs af rester fra bordpladeproduktionen. Rester, som tidligere blev neddelt og brændt, bliver nu til bl.a. bakker, vinholdere, skriveunderlag, tapasfade, taburetter med videre. ”Vi kan hjælpe nogen i arbejde, som ellers kan have det svært, samtidig med at vi undgår spild og kan skabe en forretning på det. Vi var lidt i gang, inden projektet startede, men vi har udviklet på modellen og har også fået mere i pipelinen med hensyn til firmakonstruktionen,” fortæller Jakob Bressendorf.

Og der er mere cirkulær forretning på vej. ”Men vi vil gerne være først på markedet, så det holder vi lige for os selv lidt endnu,” fortæller direktøren.

Om strategi, ledelse og medarbejdere
HORN Bordplader havde en grøn strategi, allerede inden de kom med i Fokuseret Værdikædesamarbejde. Den er nu blevet mere operationel, bl.a. ved hjælp af et roadmap, der angiver milepæle for det fremtidige arbejde.

”Vi er blevet mere klar over, hvad det indebærer, når vi siger, at vi vil være en grøn virksomhed. Vi har haft god nytte af roadmappet, der har hjulpet os med at systematisere og prioritere vores indsats. Det gør det meget lettere at implementere. Alle tiltag er lagt ind i vores balanced scorecard, hvor andre opgaver også ligger. Så vi er sikre på, at de bliver gennemført,” siger Jakob Bressendorf, og Anna Kathrine Ahler Nielsen supplerer:

“Roadmappet giver os et bredt grundlag for at arbejde med den grønne profil. Fra materialevalg og genanvendelse til vandforbrug, energikilde og social ansvarlighed. Det giver god mening.” Virksomhedens medarbejdere har også taget godt imod planen. ”Alle fra bestyrelse til medarbejder gør det her, fordi vi vil det, og vi er stolte af det. Vores medarbejdere i produktionen er for eksempel blevet markant mere bevidste om at undgå spild,” understreger Jakob Bressendorf.

Tilfreds med et totaløkonomisk nul
De store køkkenbrands efterspørger ikke grønne løsninger – endnu. Men det vil Jakob Bressendorf gerne udfordre dem på. ”Vi gør det her først og fremmest, fordi vi tror på, det er sundt for verden, og hvis det total-økonomisk går i nul for os, så er det godt nok. Men vi tror på, at markedet kommer til at gå den vej, og så er vi klar. Vi er også klar til at spørge vores kunder, om de ikke skulle tage at efterspørge det,” siger han.

“Og så er vi så langt fremme i forhold til vores konkurrenter, at det vil give os nogle konkurrencemæssige fordele,” tilføjer Anna Kathrine Ahler Nielsen.

Om miljømæssige gevinster nu og i fremtiden
HORN Bordplader har i projektet lavet et 5-årig roadmap, der anviser en række milepæle på flere forskellige parametre. Allerede i 2018 skal det første produkt være miljøcertificeret, og produktionen skal overgå til 100 pct. grøn el. På to år reducerer virksomheden CO2-udslippet med 40 tons og energiforbruget med 154 MWh.

Blandt målene for 2021 kan følgende desuden fremhæves:

  • Samtlige materialer og hjælpestoffer er certificeret og består kun af sunde materialer.
  • Alle materialer kan genanvendes.
  • Emballage består af 100 pct. bionedbrydeligt eller genanvendeligt materiale.
  • Leverandørkæden har optimeret vandforbruget og lever op til HORN Bordpladers Code of Conduct for social ansvarlighed.

Om konsulentens vejledning undervejs
HORN Bordplader valgte Vugge til Vugge som konsulent i Fokuseret Værdikædesamarbejde. Samarbejdet har fungeret godt, og Anna Kathrine Ahler Nielsen er især glad for den brede vejledning om certificeringsordninger.

“Vi fik en meget god information om de alternativer, som kan være relevante for os,” siger hun. Jakob Bressendorf fremhæver arbejdet med roadmappet som det mest værdifulde i projektet. ”Det har været en god og spændende proces, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at alle vores planlagte tiltag er de rigtige,” siger han.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com