Design Studio Lars Vejen er en virksomhed, som opererer i hele verden, men der er en vis forkærlighed for Japan og landets ædle håndværkstraditioner
Ejeren bag Design Studio Lars Vejen hedder Lars Vejen.
Helt enkelt. Helt simpelt.
Det giver god mening, for den uddannede arkitekt blev i forbindelse med sit praktikophold i Japan draget af det enkle og simple, som japanerne er så gode til i forhold til både design, æstetik, formgivning og funktionalitet.
Lars Vejen kalder i dag Japan for sit andet hjem, men i forbindelse med Lifestyle & Design Clusters Circular Furniture Days på Designmuseum Danmark er han med sikkerhed hjemme i fædrelandet.
Her vil han vise det modulære og multifunktionelle møbelsystem BRICKS frem, og for de besøgende bliver det samtidig et møde med en mand, som spænder vidt.
Bredde i design og udvikling
– Efter 18 år i en stor arkitektvirksomhed etablerede jeg i 2014 Design Studio Lars Vejen, hvor jeg igennem årene har været så privilegeret at få mange forskellige opgave. Det gør, at jeg i dag beskrives som en af landets bedst funderede designere, når det kommer til bredden i design og udvikling af vidt forskellige produkter, fortæller Lars Vejen.
Allerede i sine teenageår fokuserede han sin interesse om formgivning, design og arkitektur, og i gymnasietiden faldt det for alvor på plads.
– Jeg har naturligvis udviklet mig løbende siden min uddannelse på Arkitektskolen, så jeg i dag har fundet min egen klang, men jeg bærer stadig med mig, at alt skal ses i en sammenhæng, hvor funktion og design går hånd i hånd, siger Lars Vejen.
Fascination af ædelt håndværk
Han er dybt fascineret af de japanske håndværksvirksomheder, hvor det ofte er gennem mange generationer, at en familievirksomheds ædle håndværk videreføres.
– Mit praktikophold i Japan var for mig skelsættende, og det skyldtes ikke mindst de store følelser og mange traditioner, jeg mærkede i mødet med japanerne. Der var selvfølgelig sprogbarrierer, så vi oplevede mere sammen, end vi talte sammen, men det var en yderst intens oplevelse for mig.
I dag udvikler han ofte nye idéer, mens han lever livet, som han siger, og derudover arbejder han med forespørgsler og opgaver fra kunder i hele verden.
– Jeg sætter mig ikke ned ved tegnebordet for at få en idé – den kommer som regel til mig på alle andre tidspunkter – og så indleder jeg arbejdet med at gøre idéen realiserbar, fortæller Lars Vejen.
I Danmark er vi vant til, at familievirksomheder videreføres fra direktionsgangene, men i Japan uddanner nye generationer sig til håndværkere, og på den måde holdes fine traditioner i hævd ifølge Lars Vejen, der også inkluderer bæredygtighed og cirkulære tanker i sit arbejde.
Langtidsholdbart design
BRICKS er derfor ikke kun langtidsholdbar via designet – det gælder også materialerne, hvor stål er det primære.
Alle materialer er af høj kvalitet, levetiden er lang, og det er muligt at genanvende.
– BRICKS kan skilles ad i forhold til selve brugen, det samme gælder i tilfælde af, at en skade kræver reparation, og endelig kan produktet indgå som nyt materiale efter endt livscyklus, fortæller Lars Vejen.
Han har dermed skabt et møbelsystem, som kan udvikles i sin levetid, og via sin kvalitet indgå i en lang cyklus hvad angår både levetid og genbrug samt ikke mindst bruges som materiale i nye produkter.
– BRICKS er sammensat af få, enkle komponenter, og dermed er det muligt at sende møblet i mindre enheder, så der ikke skal transporteres masser af luft. Det er et udtryk for høj kvalitet i design, materialer og udførsel, siger Lars Vejen.
Enkelt og simpelt.