Whocopied.me protects this content
Randers + Radius:  Bæredygtighed Handler Om At Gøre Os Klar Til Fremtidens Krav.

Randers + Radius: Bæredygtighed handler om at gøre os klar til fremtidens krav.

Et ønske om at inkorporere en bæredygtig tankegang i alle dele af virksomheden og få certificering på arbejdet blev startskuddet til, at den østjyske møbelvirksomhed Randers + Radius deltog i Region Midtjyllands projekt Rethink Business– Fokuseret Værdikædesamarbejde.

Høje krav til bæredygtighed i branchen

Randers + Radius, der designer og producerer højkvalitetsmøbler til kontraktmarkedet, har oplevet både på danske og internationale projekter i stadig stigende grad at blive udfordret på, om de kan dokumentere miljøkravene.

Selv om Randers + Radius igennem længere tid har arbejdet med miljøhensyn i produktionen af deres møbler og har overholdt både national og international lovgivning på området, havde de ikke formelt papir på deres arbejde.

Omfanget af dokumentation i forhold til miljøhensyn ved indgåelse af nye kontrakter er meget omfattende. Så det var egentlig umiddelbart et ønske om at spare på deres ressourcer ved at få miljøcertificeret nogle af vores produkter, der var grunden til, at vi gik ind i Rethink Business-projektet, fortæller medejer af Randers + Radius, Lars Andersen.

Han tilføjer at, et klart mål også var at udvikle en bæredygtig stol i naturfibre, som alternativ til stole i plast, til nuværende og nye markeder, og som er realistisk at producere.  Her er de ved at kigge på fiskelæder som alternativ til konventionelt læder.

Randers + Radius’ vision er at udvikle produkter i høj kvalitet, gennemtænkt design og med lang levetid. Fremover skal bæredygtighed og CSR inkorporeres på lige fod med de andre parametre i virksomheden. Dette arbejde satte gang i en proces, hvor alle dele af virksomheden blev endevendt.

Randers + Radius fik hjælp fra virksomheden Compliance House til at få kigget hele værdikæden godt efter i sømmene.

“Det er næsten blevet en sport at ændre på gamle vaner. Vi har ligefrem fået ny miljøvenlig sæbe på badeværelset”

Prikker til leverandørernes bevidsthed

Udover fokus på miljø og bæredygtighed har Randers + Radius også valgt at blive medlem af UN Global Compact. Dermed har de taget hul på en proces omkring social ansvarlighed.

“Nu kan vores leverandører læse, hvad vi forventer af dem, og vi kan mærke, det prikker til deres bevidsthed med hensyn til forholdene på fabrikkerne”

Randers + Radius valgte UN Global Compact, fordi det er det største organ i verden, når det kommer til CSR.

Virksomheden har formuleret 11 punkter, de forventer, at deres leverandører lever op til. Da de praktisk taget kun har europæiske leverandører, handler det meget om arbejdsforhold på fabrikkerne. De 11 punkter er prioriteret med sikring af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø herunder sundhed og sikkerhed. Endelig er det helt afgørende, at den bæredygtighedsprofil som Randers + Radius arbejder efter, kan spejles ned i forsyningskæden.

Det handler også om at være konkurrencedygtige

Visionen er opdateret til at handle om at skabe møbler i høj kvalitet, med lang levetid og gennemtænkt design med optimal brug af materialer i forhold til funktion, miljø og økonomi.

Det skal sikre en bæredygtig udvikling med minimal belastning af miljøet, som kan dokumenteres og er målbar.

Det er en ambitiøs miljøpolitik, som i første omgang betyder, at virksomheden vil have miljømærket min. 70% af hele produktprogrammet. På sigt skal alle nye produkter miljømærkes.

Den nye miljøpolitik skal være med til at positionere virksomheden positivt i forhold til konkurrenter på markedet. Lars Andersen lægger vægt på, at bæredygtighed også handler om at være konkurrencedygtig.

“Det her projekt gør os klar til fremtidens krav. Vi sikrer så at sige vores fremtid. Vores økonomi er fundamentet for, at vi overhovedet kan tænke bæredygtigt, så forhåbentlig giver det også øget afkast”

Randers + Radius fortæller, at de ser flere og flere både offentlige instanser og private virksomheder stille større og større krav til bæredygtighed, når de indkøber møbler, og at det derfor kan blive en økonomisk fordel for dem at tænke bæredygtigt.

Han understreger, at det har en stor brandingværdi, at de nu bliver mere bæredygtige. Det er noget, de skal være bedre til at fortælle omverdenen om, og dermed også deres kunder.

Randers + Radius har indgået et samarbejde med firmaet Content Communications for at få hjælp til at lave en kommunikationsplan, så de kan få udbredt budskabet på de rigtige platforme og til den rigtige tid.

“Kommunikation er en vigtig del af det her projekt. Vi skal være bedre til fortælle vores kunder om alle de gode ting, vi går og gør her i Randers + Radius”

Top 5 er først

I første omgang fokuserer Randers + Radius på at få miljøcertificeret deres Top 5 produktserier, som er valgt ud fra omsætning. I alt udgør de fem serier i omegnen af 70% af den samlede omsætning.

Her forventer Randers + Radius, at de tre produktserier Mood, Pure og Dry er certificeret inden årsskiftet 2018/19 og dernæst følger de to andre produkter i det nye år.

Planen er, at alle nye produkter skal kunne miljømærkes. Det vil sige, at efterhånden som ældre produkter udfases og erstattes af nye designs, bliver hele kollektionen miljømærket.

Randers + Radius vil føre en ambitiøs miljøpolitik med minimal belastning på miljøet og fortæller at bæredygtighed er en proces, der kommet for at blive.

Miljøcertificeringer er ikke noget, man får fra den ene dag til den anden. Da møbler består af mange komponenter, der hver især skal leve op til standarderne, er det en længerevarende proces med mange underleverandører, man skal have med ombord.

“Projektet her har også givet os blod på tanden i forhold til at undersøge alternativer til vores materialer, eksempelvis om vi kan bruge fiskelæder i stedet for traditionelt læder. Vi er endda begyndt at tænke over, hvad vi sætter på bordet til frokosten”

Det kan være svært at komme igennem med krav som mindre virksomhed, og nogle leverandører kræver mere overtalelse end andre. Det betyder, at fremover vil nye leverandører udvælges ud fra villighed til innovation, anvendelse af genbrugsmaterialer og mere miljøvenlige råmaterialer og produktion.

Miljøhensyn er ikke noget nyt for virksomheden. Allerede i 2013 producerede Randers + Radius stolen TONO af 70% PET-plast omdannet til filt, for at genanvende noget af det plastaffald, der ophober sig. Men med projektet Rethink Business er der yderligere sat gang i nogle tanker og processer, som ikke lige stopper foreløbigt. Lars Andersen fortæller, at det har givet dem en øget bevidsthed i firmaet. Han fortæller, at de altid har tænkt i bæredygtighed i Randers + Radius, og at det at de producerer højkvalitetsprodukter, der skal holde i mange år, i sig selv jo er bæredygtigt, men at de nu er begyndt at tænke bæredygtighed ind mange nye steder.

“Vi skal også være her om 500 år. Alle må være bevidste om at tage hånd om Jordens ressourcer. Vi er nødt til at tænke os om, så det stopper heller ikke bare fordi Rethink Business-projektet stopper. Vi er med i det her på den lange bane”

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com