Whocopied.me protects this content

Vejen mod mere bæredygtige farveprocesser og farver til tekstiler

I hvilken retning går forskningen? Hvad arbejdes der med på uddannelsesinstitutionerne? Hvad sker der i tekstilindustrien på området?

Projektet består af fire delprojekter:

 

Det Kongelige Akademi

KADK, Det Kongelige Akademi (Malene Kristiansen) arbejder med optimering af naturfarver til tryk (og indfarvning) af bl.a. bomuld og silke iflg. Joy Boutrups principper og opskrifter. De er nu nået så langt med udvalgte farver, at lysægthed, gnid-ægthed og afsmitning ved alm. vask testes.

VIA University College

VIA University College Midtjylland (Poul-Erik Jørgensen) arbejder med udtræk af farve fra madrester som løgskaller og avocadosten fra VIA’s kantine. Farveudtrækket koncentreres og tekstiler indfarves. De resulterende ægtheder er gode, næsten på niveau med konventionelle reaktive farvestoffer. Der er fokus på at opnå bedst mulig reproducerbarhed og op-skalering til produktions–partier i industrien. Derudover ønsker VIA at anvende det koncentrerede farveudtræk til digitalt tryk af tekstiler.

Designskolen Kolding

Designskolen Kolding (Monica L. Hartvigsen) forsker i bio-pigmenter som dannes af mikroorganismer som svampe og bakterier og i andre biobaserede farvestoffer. Udfordringerne er bl.a. koncentreringen af farverne og deres holdbarhed på tekstiler i almindeligt brug. Der blev afholdt en workshop i november 2022. Se hendes tidligere præsentation her.

Teknologisk Institut

Teknologisk Institut, Tekstil (Anette Werner) har fokus på BAT-teknologier (Best Available Technology) i industrien med højest mulig udnyttelsesgrad af farvestoffer og metoder med mindre forbrug af farvestof, kemikalier, vand og energi, i erkendelsen af at selv mindre, men kontinuerlige skridt hen imod mindre belastende produktionsmetoder, er vejen frem for tekstilindustrien. Der er bl.a. planlagt produktionsfarveforsøg med Imogo Spray Dyeing på danske metervarer samt genanvendte tekstiler hos 7H-Färgeri i Sverige i foråret 2023. Derefter skal de farvede metervarer testes for alle almindelige brugsægtheder og resultaterne præsenteres i efteråret 2023.

Partner i projektet:

I december 2021 blev der afholdt oplæg i henholdsvis København og Herning. Herunder kan du se præsentationerne fra de tre deltagende eksperter.

  • Monica Louise Hartvigsen Ph.d. studerende ved Design Skolen Kolding (DSKD) Monica fortæller om sit arbejde med bio-pigmenter dannet af jordbakterier.
  • Malene Kristiansen Lektor på Det Kongelige Akademi, København Malene fortæller, hvordan der arbejdes med natur indfarvning og tryk af tekstiler.
  • Anette Werner Tekstilingeniør og Seniorkonsulent hos Teknologisk Institut, Tekstil Anette giver en status på nye tiltag i fremstillingsindustrien med fokus på farvestof, pigmenter og processer.

Projektleder

 

Anette Werner, Seniorkonsulent

Teknologisk Institut

aws@teknologisk.dk

Kom til workshop om bæredygtige farvestoffer

 

Projektet afholder workshops omkring holdbarheden af tekstiler med biobaserede farver.

Vi håber at give jer mere viden med hjem omkring bæredygtige farvestoffer og hvordan disse kan indgå i jeres bæredygtighedsstrategier.

Vi er nysgerrig på at høre hvordan i som virksomhed og jeres kunder ser på denne tilgang. Vi glæder os til at byde jer velkommen!

OBS! Workshoppen er målrettet virksomheder indenfor livstilsbranchen.

  • 22.11 hos Teknologisk Institut i Taastrup kl. 13.00-  15.30
  •  Tilmelding
  • 16.11 hos VIA University College, Birk Centerpark, Herning kl. 13.00 – 15.30
  •  Tilmelding

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com