Aarhusianske designuddannelser flytter til Sydhavnen
VIA University College rykker mode- og livsstilsuddannelser til Aarhus’ nye kreative hub
Mode, livsstil, inkubation, udvikling, bæredygtighed og kreativitet i verdensklasse. Det bliver dagligdagen for studerende på VIAs mode- og livsstilsuddannelser i Aarhus, når den nye bydel i Sydhavnen står klar fra 2024.
VIA har netop skrevet under på lejekontrakten, og dermed er de studerende sikret plads i Danmarks stærkeste kreative miljø.
”Jeg er utrolig glad for den beslutning. Vores studerende rykker direkte ind i det miljø, de skal være en del af som færdiguddannede, og de får en dagligdag, der kommer til at ose af inspiration og kreativitet. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver fantastisk,” siger René Foli, der er uddannelsesdekan for Storytelling, design og business i VIA.
VIA har tradition for, at de kreative uddannelser bor dør om dør med den branche, de er en del af. Fx bor VIAs filmuddannelse MSP, Multiplatform, Storytelling and Production, i Filmbyen i Aarhus, og i Viborg bor animationsskolen side om side med byens stærke inkubationsmiljø for animatorer.
”Det er af afgørende betydning, at VIA positionerer sig stærkt indenfor de kreative fag, der samlet set rummet et stort vækstpotentiale til glæde for hele Danmark. VIA har den største klynge af kreative uddannelser i Danmark, og derfor skal vi selvfølgelig være med der, hvor de kreative brancher blomstrer. Det sikrer de studerendes faglige identitet, og det sikrer VIAs rekruttering og dermed den kompetente arbejdskraft, som brancherne har brug for,” fastslår René Foli.
Aarhus styrker Herning
VIA udbyder mode- og livsstilsuddannelserne i både Herning og Aarhus, og uddannelserne har fokus på både design og business. De studerende tager de første to år af uddannelsen i Herning, og det skal de også gøre fremover. Derefter kan de vælge at blive i Herning de følgende halvandet år eller søge en af de specialeretninger, der bliver udbudt i Aarhus.
Harald Mikkelsen, rektor i VIA, er ikke bekymret for, at flytningen i Aarhus vil gøre det mindre attraktivt at læse i Herning. Snarere tvært imod.
”VIAs strategi er at fastholde et stærkt uddannelsesudbud i hele Region Midtjylland. Vi har i forvejen et meget attraktivt uddannelsesmiljø i Birk ved Herning. Vi ved, at de studerende er vilde med studiemiljøet der, så min vurdering er, at det kun vil blive endnu mere attraktivt at søge ind på vores mode- og livsstilsuddannelser i Herning med flytningen i Aarhus,” siger han.
Studerende udfordrer og udvikler
Det er entreprenør- og udviklingsfirmaet A. Enggaard, som står bag byggeriet på Sydhavnen, og der er lagt op til et stærkt felt af beboere, når indflytningen begynder i 2024. Udover en række andre aktører indenfor mode- og livsstilsfeltet, kommer bydelen til at huse organisationer, der arbejder med socialt udsatte. Der bliver opført to hoteller, en række restauranter og cafeer, flere bevægelses- og sundhedsfaciliteter samt en større klynge med fokus på kunst, spil og animation, hvor blandt andre Det Jyske Kunstakademi flytter ind.
”Allerede da vi tegnede de første streger til projektet, gik vi målrettet efter at få VIA med. Vi kunne godt tænke os en uddannelsesinstitution, der kunne arbejde sammen med alle de hubs, som vi skaber, og det kan VIA. Ikke kun indenfor mode- og livsstil, men også på det sociale område. De socialt udsatte er jo en del af Sydhavnen i dag, og det skal de også være fremover, så vi synes, det ville være et spændende match at få VIA med ombord fra begyndelsen,” fortæller Peter Thorsgaard, der er salgs- og udviklingschef i A. Enggaard.
Samlet bliver der opført 89.000 etagekvadratmeter i Sydhavnen. Første spadestik bliver efter planen taget omkring marts næste år, og hele bydelen vil stå færdig i 2025. VIA flytter cirka 350 studerende fra Campus C i Ceresparken til Sydhavnen.