Arkitekter og designere kan sætte skub i fremtidens cirkulære økonomi
Tænk hvis bygninger ikke belastede miljøet, men voksede frem af jorden som bæredygtige planter? Det lyder for fantastisk til at være sandt, men det er ikke desto mindre scenariet i forskningsprojektet ”Flora Robotica”, der undersøger, hvordan brug af ny robotteknologi kan manipulere planter til at gro arkitektoniske strukturer frem, på sigt måske endda hele bygninger. Teknologien kan betyde, at fremtidens byggeri ikke behøver bruge af naturens ressourcer, men tværtimod kan skabe de nødvendige ressourcer selv. Fuldt nedbrydelige og naturlige ressourcer vel og mærke, der derfor kan bruges igen og igen.
Forskningsprojektet er ét blandt i alt 14 forsknings- og studieprojekter, der nu udstilles på Holmen i København. Udstillingen viser hvordan arkitektur og design kan bidrage til omstillingen fra lineær til cirkulær økonomi med nye produktionsformer og produkter, der trækker på principper for genanvendelse, recirkulation og udvikling af nye bæredygtige materialer.
Omstillingen er en nødvendighed for fremtiden. Det fremgår blandt andet af sommerens anbefalinger fra regeringens rådgivende udvalg om cirkulær økonomi. Danmark har samtidig en gylden mulighed for at blive førende indenfor udviklingen af nye cirkulære teknologier og løsninger. De løsninger kan arkitekter og designere bidrage til at udvikle:
”Omstillingen kræver, at vi tør arbejde innovativt og eksperimenterende med udviklingen af nye materialer og genanvendelsen af gamle, men også at vi med den nye indsigt forstår at skabe løsninger, som mennesker rent faktisk har lyst til at bruge. Det er sådan, vi arbejder på KADK, og vores forskning og vores kandidaters kompetencer kan derfor bidrage betydeligt til at give folk et bedre liv uden at sætte vores klode over styr”, siger rektor Lene Dammand Lund.
Udstillingen ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design” åbner 7. september og kan ses frem til 3. december i tidsrummet 9-17 i Udstillingshallen på Danneskiold-Samsøes Allé 51, 1434, 1434 KBH K.
Foruden udstillingen, sætter KADK i efteråret yderligere blus under uddannelse og forskning i cirkulær økonomi med en åben seminarrække med indlæg fra nogle af verdens førende arkitekter og designere på området.
KADK præsenterer ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design” som del af en 3-årig satsning på FN’ verdensmål.
Eksempler på projekter, der vises på udstillingen.
Fra plastaffald til isoleringsmateriale.
Kandidat i arkitektur Gabriele Gualdi har med udgangspunkt i den voksende mængde plastaffald langs Islands kyst undersøgt, hvordan affald kan omdannes og genanvendes som isoleringsmateriale i byggeri. Gualdi har skabt et fleksibelt og vandtæt materiale og testet dets isoleringsevne under ekstreme vejrforhold på Island. Resultaterne viser, at man med simpel bearbejdning kan opnå gode isoleringsevner, og at affaldsisolering har potentiale som alternativ til den traditionelle og typisk miljøbelastende isolering, der benyttes i byggeriet i dag.
Læs hele pressemeddelelsen her
For yderligere oplysninger og interviews kontakt:
Inge Henningsen, pressekonsulent, M: 4170 1533; E: inge.henningsen@kadk.dk
Freja Bech-Jessen, pressekonsulent, M. 4170 1859; E: frbe@kadk.dk
Læs mere om cirkulær økonomi i arkitektur og design her: https://kadk.dk/nyheder/kadk-saetter-fokus-paa-cirkulaer-oekonomi-med-udstilling-og-seminarraekke
Læs mere om KADK’s satsning på FN-målene her: https://kadk.dk/fns-verdensmaal-2017