Whocopied.me protects this content
IMG 0577

Kom på tur til robot-mekka: Automatisering i modebranchen for alvor på vej

Automatisering er på alles læber i disse tider. Ligegyldigt om snakken går på de negative effekter på arbejdsmarkedet eller de uanede muligheder indenfor ‘mass customisation’ og ‘insourcing’, er en ting sikker: Automatisering er godt på vej, også – eller måske snarere endelig – i modebranchen.

Vores ny medarbejder Prisca Vilsbøl drog til robotmessen Texprocess i Frankfurt for at undersøge mulighederne. 

Der er mange grunde til vores interesse i automatisering. Blandt andet vil en øget grad af automatisering effektivisere masseproduktion, eliminere behovet for mennesker til de kedelige, gentagelsesrige og trættende arbejdsopgaver. Samtidig ser vi en tendens med stigende interesse i fleksibel, ‘short run’, lokal produktion.

I designprocesserne, i varehuse og på logistik-delen har automatisering allerede taget store skridt, men hvad er fremtiden for automatisering i selve fremstillingen af mode og tekstil? På Texprocess-messen i Frankfurt var der flere bud på, hvordan begreberne ‘fuldautomatisering’ og ‘fleksibel produktion’ præger vores fremtid.

Fuldautomatisering og overvågning
Den største forhindring har altid været håndteringen af selve tekstilerne, da der stadig er store mangler i robotternes gribeevner når det kommer til bløde og fleksible materialer.

For at omgå problemstilling med robotternes gribeevne har mode- og tekstilindustrien i lang tid fokuseret på automatisering af de mange enkelte operationer, der indgår i tøjproduktion, uden at ændre på antallet af operatører.

Pfaff, Siemens og adskillige andre viste på Texprocess 2017 deres automatiserede lommepåsyningsmaskiner, knap- og knaphulsmaskiner eller bæltestropsmaskiner frem, der dog alle har tilfælles, at der stadig er behov for en menneskelig operatør til placering af stofdelene.

Det store innovationsskridt på dette års messe skal dog findes i nye digitale produktionsovervågningssystemer, som får alle disse enkelte stationer til at arbejde sammen som en del af et sammenhængende netværk.

Netop et produktionsovervågningssystem blev også vinderen af Texprocess Innovation Award 2017. Dürkopp Adler vandt med deres bud på et produktionsovervågningssystem, der kobler op til 1500 symaskiner sammen og dermed analyserer produktivitet, giver status for hver enkel maskine samt tilbyder fjernstyret vedligeholdelse af disse.

Ovenstående er illustreret i videoen her

Slut med mennesker?
Ovennævnte form for datadrevne produktion er også til stor hjælp i ‘mass-customization’. I dette kinesiske eksempel (hvor produktionsstyring vises fra 0.56), kan vi se, hvordan operatørerne kun behøver scanne den digitalt tildelte kode for at vide, hvad de skal gøre med det pågældende stykke stof.

Udover realtidsoptimering af produktionen og data-drevet, forbyggende vedligeholdelse af hver enkelt maskine bliver der i høj grad arbejdet med at reducere risikoen for menneskelige fejl ved håndtering af mange unikke stykker.

Mens efterspørgslen for den slags optimering er støt stigende, er nogle andre, og mere radikale innovationer, så småt på vej.

Hos SoftWear Automation vælger de gå efter helt at eliminere behovet for menneskelige operatører. Deres største innovation ligger i udviklingen af et transportbånd specifikt til tekstilhåndtering, samt deres højpræcisions optiske sensorer og softwarestyring.

Fleksibel produktion
“Byg nu” er stadig det manglende led i den ellers meget omtalte “se nu, køb nu”-forretningsmodel. Automatisering gør det efterhånden muligt at fremstille hurtigere end nogensinde for at imødekomme efterspørgslen, hvilket eliminerer både tidsspild, gætteri og affald. Alligevel er det endnu ikke en realitet.

En anden nyhed er, at Amazon netop har patenteret en fuldautomatiseret tøjfabrik til ‘on-demand’ produktion. Men faktisk er den slet ikke bygget endnu, og der er meget få eksempler på sådanne fleksible løsninger i beklædningsindustrien.

På Texprocess, under ledelse af tekstil- og fiberforskningsinstitut DITF Denkendorf, fremviste en gruppe maskinproducenter et fremragende forslag på en mikrofabrik, der vil kunne klare kundetilpassede opgaver helt fra design til færdig beklædningsdel. Med alle forsyningsled repræsenteret – CAD/Design, sublimeringsprint, udskæring, syning, label og efterbehandling – viste de, hvor fleksibel produktionen kan være, når bare vi gentænker de gængse processer.

Dette bud er bare én tilgang til fleksibel lokalproduktion, og mens sublimeringsprint ikke er den højeste kvalitet, når det angår tekstiltryk, har det den fordel at undgå damp-vask-tør-processer og er dermed et mere bæredygtig alternativ til blandt andet personaliseret sportstøj.

Den slags distribuerede produktionstjenester er i høj kurs hos små og mellemstore virksomheder, der gerne vil mindske den geografisk afstand fra produktion til slutbrugeren, men større virksomheder viser efterhånden også en stigende interessere for mikrofabrikker, ikke kun til produktion, men til hurtig og fleksibel fremstilling af prototyper og prøvekollektioner.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: