Tekstilmølle vil skabe arbejdspladser i Danmark
Tema: Nye materialer og bæredygtighed
Alene i Danmark smides der mellem 50.000 og 100.000 tons tøj ud årligt, mens der samtidig indkøbes cirka 90.000 tons nyt tøj. Tekstilmøllen er et projekt med vision om at genanvende brugte tekstiler og skabe vækst via grønne forretningsmodeller.
I dag sælges kun en lille andel af kasserede tekstiler i landets genbrugsforretninger og andet sælges til østlande, mens cirka 90 procent brændes. Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning prøver nu at ændre denne statistik sammen med andre danske virksomheder og videnspartnere.
En bæredygtig mølle
En tekstilmølle indsamler tekstiler fra bl.a. tøj, møbelstoffer og sengelinned, som sorteres i farver og kvaliteter og findeles i maskiner med roterende knive. Slutteligt spindes der nye garn af de genanvendte materialer. Med en tekstilmølle skabes et bæredygtigt restprodukt, der kan ende som garn, som er blødt og kan varieres i styrke alt efter formålet. ”For at skabe så rene fraktioner som muligt undersøger vi, hvilke teknologiske udviklingsdele der skal investeres i, så det kan sælges til danske virksomheder eller bearbejdningssteder i udlandet,” forklarer strategisk udviklingsleder Svend Erik Nissen fra Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning.
Omtanke for miljøet
Projektgruppen bag Tekstilmøllen vil imødegå den stigende efterspørgsel på råvarer samt forbrugernes ønske om bæredygtighed og omtanke for miljøet. Desuden vil de styrke regeringens tiltag på området omkring vækst gennem grønne forretningsmodeller. Etablering af Tekstilmøllen kan derfor resultere i en ny industrigren og flere arbejdspladser i Danmark.
Tekstilmøllen kan ved at blande genanvendt garn med andre materialer imødekomme producenter og forbrugeres stigende krav om anvendelsesmuligheder og slidstyrke. I møbel- og byggevareindustrien er der stor efterspørgsel på materialer, som kan anvendes til møbelstoffer og plader. Også i bilindustrien er behovet for tekstiler stort til paneler og bildøre. Tekstiler er desuden anvendeligt indenfor lydisolering og termisk isolering ligesom spånplader kan fremstilles af genanvendt tøj.
Målet med tekstilmøllen
Målet med projekt Tekstilmøllen er at positionere Danmark i en international værdikæde, der samlet udgør en kritisk masse. Endvidere vil projektet udnytte danske styrkepositioner på logistik- og markedssiden. Et af fokuspunkterne er at sikre national opbakning og finansiel støtte fra politisk hold, organisationer og virksomheder.
Deltagere
Deltagerne i projektet er Development Centre UMT, Creative Business Center TEKO, Alexandra Instituttet, Innovationsnetværket for Miljøteknologi, Force Technology
Virksomheder: Katvig, IKEA, COOP, Kvadrat, Gabriel, EGEtæpper, Kabooki, Novotex, Wickie Meier, Marius Pedersen, Dansk Affald i Vojens m.fl.