Whocopied.me protects this content

Tekstilmølle vil skabe arbejdspladser i Danmark

 
Tema: Nye materialer og bæredygtighed
 
Alene i Danmark smides der mellem 50.000 og 100.000 tons tøj ud årligt, mens der samtidig indkøbes cirka 90.000 tons nyt tøj. Tekstilmøllen er et projekt med vision om at genanvende brugte tekstiler og skabe vækst via grønne forretningsmodeller.

cta-pdf-sec

tekstilmoelle-transI dag sælges kun en lille andel af kasserede tekstiler i landets genbrugsforretninger og andet sælges til østlande, mens cirka 90 procent brændes. Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning prøver nu at ændre denne statistik sammen med andre danske virksomheder og videnspartnere.

En bæredygtig mølle

En tekstilmølle indsamler tekstiler fra bl.a. tøj, møbelstoffer og sengelinned, som sorteres i farver og kvaliteter og findeles i maskiner med roterende knive. Slutteligt spindes der nye garn af de genanvendte materialer. Med en tekstilmølle skabes et bæredygtigt restprodukt, der kan ende som garn, som er blødt og kan varieres i styrke alt efter formålet. ”For at skabe så rene fraktioner som muligt undersøger vi, hvilke teknologiske udviklingsdele der skal investeres i, så det kan sælges til danske virksomheder eller bearbejdningssteder i udlandet,” forklarer strategisk udviklingsleder Svend Erik Nissen fra Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning.

Omtanke for miljøet

Projektgruppen bag Tekstilmøllen vil imødegå den stigende efterspørgsel på råvarer samt forbrugernes ønske om bæredygtighed og omtanke for miljøet. Desuden vil de styrke regeringens tiltag på området omkring vækst gennem grønne forretningsmodeller. Etablering af Tekstilmøllen kan derfor resultere i en ny industrigren og flere arbejdspladser i Danmark.

Tekstilmøllen kan ved at blande genanvendt garn med andre materialer imødekomme producenter og forbrugeres stigende krav om anvendelsesmuligheder og slidstyrke. I møbel- og byggevareindustrien er der stor efterspørgsel på materialer, som kan anvendes til møbelstoffer og plader. Også i bilindustrien er behovet for tekstiler stort til paneler og bildøre. Tekstiler er desuden anvendeligt indenfor lydisolering og termisk isolering ligesom spånplader kan fremstilles af genanvendt tøj.

Målet med tekstilmøllen

Målet med projekt Tekstilmøllen er at positionere Danmark i en international værdikæde, der samlet udgør en kritisk masse. Endvidere vil projektet udnytte danske styrkepositioner på logistik- og markedssiden. Et af fokuspunkterne er at sikre national opbakning og finansiel støtte fra politisk hold, organisationer og virksomheder.

Deltagere

Deltagerne i projektet er Development Centre UMT, Creative Business Center TEKO, Alexandra Instituttet, Innovationsnetværket for Miljøteknologi, Force Technology

Virksomheder: Katvig, IKEA, COOP, Kvadrat, Gabriel, EGEtæpper, Kabooki, Novotex, Wickie Meier, Marius Pedersen, Dansk Affald i Vojens m.fl.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com