Vandtæt innovationsstrategi fra Akva Waterbeds
Tema: Brugerdreven & åben innovation
Vandmadrasproducenten Akva Waterbeds er blandt de virksomheder, som via Innovationsnetværkets projekt ’Map of the Future’ har spillet sig igennem trend-scenarier for at afkode mekanismer, der kan påvirke virksomhedens fremtidige vilkår.
Fabrikant Lars Brunsø oplevede, at spillet gav hans medarbejdere en fælles reference og forståelse for hinandens ansvarsområder.
”Vi spillede det på tværs af virksomheden, og det gav vigtige aha-oplevelser. Pludselig kunne sælgeren se, hvor kompliceret det er at være håndværker. Og håndværkerne så, hvor svært det er at overskue markederne” fortæller Lars Brunsø, som især fremhæver navigationen i ’Map of the Future. ”Det var spændende, hvor pludseligt ting kunne ske – og skulle ske. Sådan er vilkårene jo for innovation”.
Innovation er en kultur
Og innovation er et ord, som både bruges og udleves på Akva Waterbeds. Den 33-årige møbelvirksomhed eksporterer 95% af sine produkter til mere end 30 lande og har med sin triple A-kreditværdighed ingen skrammer efter finanskrisen.
Lars Brunsø mener, at det skyldes en dybt rodfæstet tradition for at arbejde innovativt. ”Innovation er ikke kun et produkt, det er også en innovationsstrategi, en salgsstrategi og en kultur,
hvor medarbejderne kender og udlever fælles værdier; man står last og brast med virksomheden på en fælles brændende platform, hvor alle er med til at kæmpe det næste hjem,” forklarer Lars Brunsø, der kalder sig fabrikant for at signalere, at også han står med ild under fødderne. Her er ikke en ansat direktør.
Akva Waterbeds er et familiefirma, hvor alle har noget i klemme – nemlig virksomhedens trivsel og udvikling, uanset om man er medarbejder eller ejer. Meget tyder på, at strategien fremmer innovation, for i år stammer halvdelen af omsætningen fra produkter, virksomheden ikke havde for 2-3 år siden. Det kræver markedet, og så er det det, som fællesskabet må levere.
…
Om workshoppen med Map of the future
- Spillets opbygning får deltagerne til at diskutere bredere, end de plejer og derfor kommer de udover virksomhedens vanetænkning.
- Virksomheden bliver bedre klædt på til at tage beslutninger, fordi de får oversat teknologien til deres egen virkelighed.
- Det underholdende element – nemlig at lege og spille – skaber et meget bedre og mere konstruktivt møde, end virksomhederne holder i hverdagen.
Spillet Map of the Future er desuden en god anledning til både at arbejde på tværs i organisationen, men også at invitere eksterne samarbejdspartnere ind, hvilket kan højne produktudvikling og innovation.
Om Map of the future
’Map of the Future’ udvikler et spil, hvor virksomheder med terning og brætspil leger sig igennem fremtidige trends. Hver trend formuleres om til en relevant udfordring for virksomheden, og deltagerne konkurrerer indbyrdes om at finde de
bedste fremtidige strategiske indsatsområder. Projektet skal anskueliggøre spil og spilteknikkers valide og overskuelige form til at omsætte ellers svær tilgængelig viden og anlægge langsigtede mål, der kan sikre, at virksomhederne
rustes til fremtiden.