Whocopied.me protects this content
TrÆls: Lejesoldater Med Speciale I Bæredygtighed Og Cirkulær økonomi

TrÆls: Lejesoldater med speciale i bæredygtighed og cirkulær økonomi

TrÆls skaber bæredygtige møbler og skræddersyede indretninger ud fra cirkulære principper. De sælger møbler til både private og virksomheder, og de tilbyder leasing- og take back- ordninger, som egner sig til events, udstillinger, messer og arrangementer.

– Jamen… egentlig kom vi med i Nordic Buzz, og især på Formland, ved en fejl. En deltager meldte afbud i sidste øjeblik og af netværksveje kender vi nogen, der får os hevet ind. Uden at vi helt ved, hvad vi siger ja til. Reelt set havde vi intet, der kunne sælges. Anders måtte i gang med at banke nogle hylder sammen. Ikke fordi det som sådan var vores plan, men det var det, vi kunne nå og klare. Rent æstetisk lignede vores jo lort sammenlignet med de andres. Og hvad sker der så? Det sælger som varmt brød. Der vidste vi, at vi havde fat i noget rigtigt.

Ordene kommer fra Anne Poulsen, salgs- og markedsføringsansvarlig hos den cirkulært økonomisk funderede virksomhed TrÆls.

Hun og makkeren Anders Koed Jensen har sammen grundlagt TrÆls. En virksomhed, hvis aparte navn er hentet direkte fra det jyske ord ”træls”, der har fået et twist. De to iværksættere vidste fra starten, at de ville arbejde med træ, hvilket passede glimrende med ønsket om at inkorporere et Æ i navnet. De vidste, at de ville være en modpol til hele ”fy-bølgen” med slet skjult henvisning til Spotify, Shopify og andre techbaserede virksomheder. Og de vidste, at der skulle være humor i deres foretagende, hvorfor det var ganske klart, at navnet også måtte signalere en humoristisk tilgang til arbejdet med den cirkulære økonomi.

Navnet blev helt bevidst valgt ud fra et grundlag om, at TrÆls kun vil beskæftige sig med bæredygtige projekter, der kan recirkuleres. Idealistisk, men faktisk også ganske realistisk, forklarer Anders Koed Jensen.

– Andet har aldrig været oppe at vende – det skulle være bæredygtigt. Det betyder også, at vi takker nej til projekter, vi ikke kan se os selv i.

Omvendt betyder det også, at vi har en enormt stor frihed til at gøre, som vi synes, og til at tænke innovativt. Det er hele ideen med TrÆls. Du kan ikke sætte os i bås og sige ”vi laver det eller det”. Vi laver det, der passer os, og vi gør det sammen med dem, vi kan se en idé i at arbejde sammen med. Ergo kan vi kun sige, at vi arbejder med cirkulær økonomi. Det eksakte produkt eller en service kan variere meget.

Kogemand sætter fut under TrÆls- gryderne
At tilskrive tv-kok, kogebogsforfatter og meget andet, Nikolaj Kirk, æren for TrÆls er nok at oversælge den.

Faktum er dog, at det var en arbejdsopgave i samspil med Kirk, der satte gang i biksen.

– Vi lavede et koncept til Horsens, der hed ”Skønne Horsens”. Her skulle vi sætte spotlight på alt grønt, godt, bæredygtigt og så videre. Nikolaj Kirk var hyret ind som kok, og han ville gerne have det hele bygget af bære- dygtige materialer. Efter eventet blev alt inventaret solgt lynhurtigt. Det blev startskuddet for Anders til at tænke, at man sagtens kunne bygge en forretning på affald. Så det gjorde vi, siger Anne Poulsen.

Herefter tager tingene for alvor fart.

Anne og Anders får etableret firma med CVR-nummer og har travlt med at få produceret alle de varer, de måtte skrive folk op til på bolig- og interiørmessen Formland.

– Vi havde jo ingen produktionsfaciliteter. Anders stod i en kælder og lave- de reolerne, vi havde solgt. Vi valgte at arbejde med et materiale, ingen andre ville have. For andre var det blot affald. Og så valgte vi at lave et produkt, der var nemt og håndgribeligt at lave. Vi kunne fandeme ikke lave en stol, men vi kunne lave en hylde, og folk kunne lide det. Så cirkulær økonomi viste sig at være nemt – når folk kan forholde sig til det, forklarer Anne Poulsen.

Skalér, skalér –og tæt på et knæk

– Vi begynder at fokusere på de tunge spillere på markedet. Kommunerne og de store virksomheder. De vil alle gerne have bæredygtighed og cirkulær økonomi, men de har ikke selv løsningerne eller produkterne. Det kan vi tilbyde dem, siger Anders Koed Jensen.

Der er bare en lille udfordring. Virksomheden er stadig ny og relativt lille, men de forskellige vækstråd vil gerne se mere og mere og synes, at TrÆls bare skal skalere og vokse sig større. Noget, de som sådan ikke er uenige i hos ejerne – men de er uenige i tempoet.

– Til sidst er vi ved at knække. Vi vækstede for meget, for hurtigt. Så vi lukkede helt ned i tre måneder sidste år, da vi skulle finde en underleverandør, der kunne levere, som vi vil have det. Vi kunne ikke fortsætte uden at have helt styr på det hele, og det vil vi have. Hele vejen igennem værdikæden. Vi skal vide, at det er bæredygtigt, det vi laver, siger Anne Poulsen.

Forretningsmodeller og fællesskab som drivkraft
Som TrÆls-grundlæggerne flere gange understreger, så er der intet nyt under solen i det, de laver. Cirkulær økonomi har eksisteret siden tidernes morgen, mens vi først er begyndt at sætte tingene i system nu.

– Folk har tendens til at gøre cirkulær økonomi til en meget større udfordring, end det reelt set er. Det gør vi ikke, hvilket nok er årsagen til, at det fra starten har fungeret for os, siger Anne Poulsen.

Som TrÆls oplevede på Formland, så folk kunne forholde sig til TrÆls’ produkter. De har derfor indgået samarbejde med en designer på freelance-basis, så de kan udvikle flere produkter. Især får TrÆls succes, da de opsøger et marked, der gerne vil vise vejen med cirkulær økonomi, men bare ikke helt er et tilfredsstillende sted endnu. Især kommuner og større virksomheder kan se fidusen, hvorfor nye forretningsmodeller også opstår.

TrÆls begynder at leje produkterne ud til kunderne. Et koncept, der fun- gerer glimrende for virksomheden.

– Leje er genialt for alle parter. Street food skyder op over det hele, men man skal jo også have møbler, folk kan sidde på. Vi er et niveau over pris i forhold til dem, der kan stable tre europaller oven på hinanden, men til gengæld yder vi også det ekstra, siger Anne Poulsen, som både kan tilbyde almindeligt køb af produkter, leasing, levering, take back-ordninger og sågar blomsterkasser i bænkene, TrÆls sælger og lejer ud.

– Vi samarbejder med rigtig mange efterhånden, da vi gerne vil kunne tilbyde et bredt sortiment af bæredygtighed. Så vi hyrer freelancere ind, når vi har konkrete opgaver. For eksempel med bænke, hvor vi har allieret os med et firma, der sørger for vilde blomster med biodiversitet i bænkene. Vi har ikke selv tid til at tage ud og vande blomster, men det sørger vores samarbejdspartnere så for. Påden måde er det et stort kredsløb, forklarer Anne Poulsen.

Det støtter perfekt op om TrÆls’ eget fundament, hvor de vil være bæredygtige. På denne måde skaber de en form for community, der alle bakker hinanden op.

– Der er tænkt over konceptet hele vejen igennem. Vi har vel 40-50 samarbejdsvirksomheder efterhånden, og der er ikke noget, vi ikke kan lave, hvis bare vi kan se ideen i det og det er helt igennem bæredygtigt. Samtidig fungerer det perfekt for os med en masse forskellige freelance-samarbejdspartnere. Vores partnere er hyret ind, når vi løser en opgave, de passer til, og ellers arbejder de for andre firmaer, hvor de opbygger erfaring. På den måde bliver vi alle klogere og mere innovative hele tiden, siger Anne Poulsen.

Kontekst er ”key”

Der er ingen tvivl om, at TrÆls har ramt en af tidens vigtigste tendenser med bæredygtighed og cirkulær økonomi. Det ved de også godt selv er en af årsagerne til, at det går så godt med virksomheden. Men det gør kun arbejdet sjovere.

– Vi er vel lykkedes med vores mission, fordi vi er et godt makkerpar. Anders er uddannet Business Development Engineer og ret klog. Han har viden. Jeg er en god sælger og god til at gøre tingene håndgribelige. Og så har TrÆls ramt en tendens i tiden.

– Vi har snakket om bæredygtighed i ufatteligt mange år, men det har hele tiden været svært at forholde sig til. Nu har vi taget noget, der skulle smides ud, og gjort det fint og til et andet produkt. Og så savner vi produktion i Danmark, hvilket vi tilfører, da vi også bruger fleksjobbere og førtidspensionister til produktion. Så vi er også socioøkonomiske. Det er et jordnært projekt. Det er noget, folk kan forholde sig til, siger Anne Poulsen.

I fremtiden skal folk også forholde sig til TrÆls.

De er på vej med et nyt projekt, der sigter mere internationalt og bredt, og kommer til at lyde navnet ”55” efter breddegraden, den er grundlagt på. Blandt andet er FN’s 17 verdensmål tænkt ind i virksomhedens forretningsplan. En forretningsplan, der bliver til et nyt firma, som bliver skabt internationalt og i dialog med en masse partnere.

– I fremtiden bliver TrÆls endnu mere bæredygtigt og cirkulært, men der kommer endnu mere pondus bag, når vi er endnu flere samarbejdspartnere. Hvor vi er om fem år er svært at sige, men der kommer til at ske en masse med bæredygtighed og cirkulær økonomi. Det er der ingen tvivl om, slutter Anders Koed Jensen.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: