Whocopied.me protects this content
Citychef2010 Web

Bliver data, byfornyelse og nye forretningsmodeller dansk detailhandels redning?

citychef2010_web

Den fysiske detailhandel har udfordringer nok i disse år. Heldigvis findes der bud på løsninger hos CityChef 2020, et netværk for detailhandlens ambitiøse ildsjæle.

– Det forbløffer mig til stadighed, hvad man kan opnå, hvis man sætter sig i et rum med ligesindede mennesker, der virkelig er indstillet på at udvikle sig selv og dermed sit arbejde. Når det kobles sammen med inspirerende oplæg, så sker der noget med ens kreativitet.

Sådan siger Micael Duncan, næstformand i Business Slagelse, da han bliver adspurgt om sine oplevelser med Service Platforms projekt ”CityChef 2020”.

Her deltog han sammen med 21 ligesindede i en række events, der har til formål at opkvalificerede i deltagernes respektive handelsbyer. Det skal Micael Duncan og de andre deltagere nu hjem og arbejde på. Førstnævnte er ikke i tvivl om, at han kan bruge den nyligt vundne erfaring hjemme i Slagelse.

– Jeg har fået en masse fyldt i min erfaringsrygsæk. Nye tiltag, ny viden og nye ideer, jeg kan tage med til min bestyrelse. Det har givet mig en helt anden tilgang til at arbejde systematisk, bruge data og generelt træffe beslutninger på et intelligensbaseret grundlag. CityChef2020 har hjulpet mig til at træffe beslutninger på baggrund af viden og data frem for det, jeg tror er rigtigt. Nu ved jeg, det er rigtigt, siger Micael Duncan.

De synspunkter kan Heidi Svane Pedersen, der arrangerer CityChef 2020-projektet, kun bakke op om.

– Det er ildsjæle, der virkelig formår at skabe udvikling på trods af ringe opbakning fra baglandet, små budgetter og få hænder. Deltagerne var nysgerrige, videbegærlige og savnede kendskab og indsigt i digitalisering og nye måder af tænke forretning på. De har fået en forståelse for det digitale paradigme, de står over for, så de kan udfordre deres handelsbyer. Alle kigger på citychefen for at få vækst i byen, og nu har de værktøjerne til at vise deres bestyrelser, hvordan det kan gøres, siger hun.

Udnyt teknologien
Især det teknologiske aspekt har været brugbart for Micael Duncan.

– Personligt tror jeg, at data kan være med til at udvikle dansk detailhandel rigtig meget. På turen til Hamburg kunne vi se, at de dernede måler på stort set alt, bl.a. kundetrafik eller synergier mellem shoppingcentre og bykernen. Det kan vi få rigtig meget ud af at implementere i danske handelsbyer, mener han.

– Business improvement district er en amerikansk model, implementeret i Hamburg for 10 år siden, og vi lærte utrolig meget af at besøge eksperter og virksomheder, der arbejder med det. De har her knækket koden til et offentligt og privat samarbejde, en metode, som gør, at forskellige interesseorganisationer kan samarbejde bl.a. for at udvikle rammerne for god detailhandel. Spændende at se hvordan CityChef 2020-holdet finder deres egen model for dette, siger Heidi Svane Pedersen.

Det er Micael Duncan enig i. Han hæfter sig især ved brugen af data.

– En af mine store øjenåbnere var data. Det skal vi bruge meget mere, for vi har det allerede. Lad os udnytte den teknologi, der er til rådighed, så vi kan skabe vores egen model for, hvordan fremtidens danske detailhandel skal se ud.

Byfornyelse som en del af løsningen
Gentrificering.

Et fint ord for byfornyelse. Ikke desto mindre et ord, der virkelig bør ofres opmærksomhed på hos de deltagende City Chefer.

I Hamburg, og Tyskland generelt, har de nemlig de senere år forsøgt at tænke handelslivet ind i gentrificeringen af områder i bybilledet, når det offentlige alligevel skulle renovere et område.

– Det virker i Tyskland, og jeg tror på, det også kan inkorporeres i Danmark. Både KL og Realdania har afsat penge til at dykke ned i, hvorvidt man kan bruge butikkerne aktivt i byrumsudviklingen. Jeg, og de andre deltagere, håber rigtig meget på, at vi i Danmark kan udvise samme vovemod som tyskerne i forhold til at udvikle bybilledet for de handlende og erhvervsdrivende. Tyskerne gør det fuldt ud, og derfor får de også den fulde effekt af indsatsen, siger Micael Duncan.

Hjem til Slagelse – hjem til arbejdsbordet
Vestsjællandske Slagelse skal snart have en makeover i bykernen.

Her vil Micael Duncan forsøge at påvirke processen i den retning, som CityChef2020-projektet har overbevist ham om.

– For mig er der ingen tvivl om, at jeg skal forsøge at præge udviklingen, så vi i Slagelse både tænker data, byfornyelse og teknologi ind i byens fremtidige DNA. Vi samler op på erfaringerne og sætter det i spil, når der skal udarbejdes en masterplan for torve og stræder i Slagelse.

Andre tiltag har også Micael Duncans bevågenhed. Hamburg-turen ledte ham og de andre deltagere forbi den hypede cafe og butik Mutterland, hvor udvalget i vid udstrækning består af lokal producerede varer. Et koncept, som Slagelse godt kunne hente inspiration i, mener han.

– Vi har rigtig mange gode, lokale råvarer på Slagelse-egnen, og det er et godt koncept. Det område vil jeg da animere for, at vi fokuserer på som handelsby, Micael Duncan og fortsætter:

– Jeg kan kun anbefale at deltage i et projekt som dette. Du bliver selv inspireret, du inspirerer andre. Lærer, at det ikke kun er dig og din by, der har udfordringer, men vigtigst er det, at udfordringerne kan løses. Det får man redskaberne til her.

 

FAKTABOKS
Digitaliseringen udfordrer alle, men detailhandlens små og mellemstore byer kigger mod deres cityforening for svar til en levende midtby. Dog er disse foreninger båret af små budgetter, ildsjæle og frivillige kræfter.

Derfor inviterede Service Platform citychefer, formand i handelsstandsforeningen og andre i ledende roller inden for detailhandelsforeninger til et udviklingsforløb – under navnet CityChef 2020.

Forløbets formål er at kompetenceudvikle, opruste og facilitere en erfaring- og vidensdeling mellem deltagerne for i sidste ende at klæde dem på til at vækste den lokale detailhandel i det digitale paradigme.

Gennem inspiration udefra, erfaringsudveksling og Best Practice skabes en unik mulighed for styrkelse af de involverede deltagere for bedre at ruste dem til at løfte foreninger fra diskussionen og åbningstider til udvikling af oplevelser og en levende midtby.

Ved at give 20 citychefer indsigt og tilføre væsentlige nye kompetencer gennem forståelse for digitalisering og fremtidens detailhandel – forventes det at styrker 20 cityforeninger der vil være mere parate til at teknologien ændre praksis og søger nye muligheder.

CityChef 2020 bestod af tre møder og en studietur til Hamburg. Møderne havde disse rammer; Netværksmøde 1: Digitale paradigme og Forretningsmodeller og Business model canvas. Netværksmøde 2: Shopperen og metoder til brugerinddragelse og brugerundersøgelser. Netværksmøde 3: Data og Åbningstider – erfaringer fra Kundetrafik-projekter. Netværksmøde 4: Værditilbud og Byens DNA – indsigt i Hamburgs metodegreb Business improvement Districts

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com