Whocopied.me protects this content

EU-millioner til projekt om reducering af vinduers varmetab

Innovationsnetværkets konsortiepartner; Teknologisk Institut, har netop fået bevilget cirka 28 mio. kr. til projektet ”Winsmart”

vinduerProjektet skal udvikle en prototype på et vindue, som kan bruges i fremtidens byggeri. Målet er at komme ned på en U-værdi på 0,3 og samtidig designe en konstruktion, der reducerer vægten af vinduerne.

For at nå målene skal der arbejdes med forbedringer af både rude og ramme. Moderne energiruder er fyldt med gas, som isolerer bedre end almindelig luft, men man vil kunne opnå endnu bedre isoleringsevne ved at skabe vakuum mellem glassene. Desuden skal der arbejdes med andre områder; eksempelvis lysindfald og ikke mindst udvikling af en ramme, hvor forskerne vil anvende nye højisolerende materialer sammen med træ eller andre biobaserede materialer.

”Winsmart” forventer at have vinduer færdigudviklede og klar til produktion indenfor fem til ti år. Projektet var i konkurrence med 21 andre projekter fra hele Europa. Centerchef Niels Morsing fra Træ & Miljø hos Teknologisk Institut mener, at en væsentlig grund til, at ”Winsmart” løb med millionerne er, at Teknologisk Institut har formået at stille et internationalt konsortium op med stor faglig dybde og bredde, hvilket er nødvendigt for at nå de ambitiøse mål.

”Vi har både glas- og vinduesproducenter med samt forskningsinstitutioner med virkelig dybdegående viden omkring både ruden og rammen,” forklarer Niels Morsing, og fortæller, at projektet samarbejder med virksomheder og forskningsinstitutioner i bl.a. Danmark, Tyskland, Schweiz, Slovenien og Belgien.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: