Whocopied.me protects this content
Webbanner Tekstilsymbiose

Herning vil løse Danmarks tøjspild

Pressemeddelelse, august 2021

Ambitiøst projekt skal give viden og erfaring om anvendelse af tekstilaffald – og give danske virksomheder et internationalt forspring, før EU-krav slår igennem

Danmark har et internationalt ry som et mode- og tekstil-producerende land. Men medaljen har en bagside. Der produceres alt for meget tøj – og en alt for stor del af det ender som affald, der afbrændes.

Med projektet Tekstilsymbiose Herning, vil et lokalt initiativ skabe rammerne for at sikre, at ingen tekstiler går op i røg og dermed medvirke til at nedbringe Danmarks CO2 aftryk.

I et samarbejde mellem den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster og Herning Kommune er der etableret et projekt, der skal omfatte både borgere, virksomheder, innovatører, vidensinstitutioner, erhvervsorganisationer og NGO’er.

Målet er at kortlægge både udfordringer og muligheder i håndteringen af tekstilaffald, som senest i 2025 skal indsamles fra samtlige husstande. Der indføres på EU-niveau indsamling af tekstil-affald i 2025, men vi har i Danmark besluttet, at være klar 1. juli 2023.

Derfor skal der inden da arbejdes grundigt med at finde de rigtige løsninger.

– Vi skal sammen med en række dygtige projektpartnere arbejde på at gøre tekstil-affald til en ressource frem for et problem, siger direktør i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen, der venter, at erfaringer og viden kan bruges i hele landet. Tekstilaffald og genanvendelse på bedste vis bliver en af fremtidens helt store temaer, og derfor vil projektet også med til at fremtidssikre virksomheder, der ønsker at afprøve nye måde at arbejde med at udvide levetiden, benytte genbrugsmaterialer og genanvende udtjente tekstiler.

– Det kan give de modigste virksomheder et internationalt forspring, hvis vi lykkes med at udvikle løsninger, som kan bruges i andre lande, siger Betina Simonsen.

En sejr på hjemmebane

Danmark har forpligtet sig til at nedbringe sit CO2 aftryk med 70% inden 2030. Hvis der ikke sker noget på affaldsområdet, vil det i 2030 stå for 5,7% af de nationale CO2-udledninger.

Så potentialet er stort. Omkring 50.000 tons tekstiler sendes årligt til forbrænding i Danmark. Dermed går der værdier for 90-110 mio. tabt årligt, da tøjet faktisk kunne være gensolgt.

Netop tekstilområdet har potentiale til at bidrage positivt til den nationale klimaplan. Genanvender man et ton tekstilaffald i stedet for at brænde det, medfører det en global reduktion på ca. 20,4 tons CO2.

Der er således store nationale gevinster at hente ved projektet, og borgmester i Herning, Dorte West (V) finder det helt naturligt, at det bliver i Herning og Ikast-Brande, at initiativet tages med udgangspunkt i det, der betragtes som dansk tekstilindustris vugge.

– Der er så meget viden forankret lokalt her i området. Historisk set er vores egn bygget op omkring tekstilindustrien, og derfor har vi også en lang og stolt historie for at være Danmarks tekstilcentrum. Vi tager vores aner alvorligt, og i Herning Kommune vi vil gøre vores for at understøtte udviklingen af nye, innovative løsninger, der kommer tekstilbranchen og ikke mindst vores klima til gode. Der er mange spændende aktiviteter i Tekstilsymbiosen, hvor vi på tværs af aktører skal finde de bæredygtige løsninger – sammen, siger borgmester Dorte West.

Projektet bliver officielt skudt i gang tirsdag 24. august kl. 8.30-10.00 på Herning Tekstilmuseum.

Se program her

Yderligere oplysninger:

Dir. Betina Simonsen                                        Borgmester Dorte West

29360090 – betina@ldcluster.com                  40259666 – borgmester@herning.dk

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com