Klumme: Køb nu dansk og støt danske platforme
Skrevet af: Betina Simonsen, Direktør for Lifestyle & Design Cluster
Det er vemodigt at se på CNN, at Amazon opruster med 100.000 nye medarbejdere, når så mange danske livsstilsvirksomheder lider og må fyre folk på trods af hjælpepakker og diverse støttende tiltag fra erhvervsfremmesystemet.
Foruden fødevarer og underleverandører til byggemarkeder er alle andre virksomheder i en af deres største kriser nogensinde.
I december 2019 udgav vi i samarbejde med Træ og Møbelindustrien (TMI) en rapport, som tog temperaturen på møbelbranchen 10 år efter finanskrisen.
Her så vi en møbelbranche, som havde det svært – ikke kun under, men også flere år efter finanskrisen. Dog viste rapporten også, at størstedelen af branchen nu er bedre rustet end nogensinde før takket være en større spredning af afsætningsmarkeder, dansk/new Nordic designprodukter til flere segmenter, benyttelse af flere salgskanaler – ikke mindst de digitale og dermed endnu større global branding og positionering af dansk design og livsstil. Flere af de traditionelle møbelvirksomheder, som før hovedsageligt fokuserede på ”home”-segmentet har i flere år opbygget gode erfaringer med kontraktmarkedet – herunder kontormiljøer og offentlige rum. Her vinder de hjemlige produkter med et blødt udtryk indpas, da der i højere grad end tidligere stræbes efter en mere afslappet og indbydende stemning. Derfor bliver et af regeringens indsatsområde med at opruste offentlige indkøb særligt vigtigt for den danske møbelbranche.
Selvom vi lever i en global verden og vi ikke bare kan ”hytte” vores eget skind – vil der dog herfra lyde et STORT brøl – køb danske varer, og køb på danske online platforme. Det kan godt være, at der er et bedre udvalg, bedre priser og leveringsbetingelser på de store globale platforme, men når nu, du alligevel sidder foran skærmen og har god tid til at browse rundt –mon ikke der så er lige så gode muligheder på de mindre danske platforme.
I modebranchen er der afregning ved kasse 1 – vi kommer ikke i butikkerne og bliver ikke fristet til køb. Alle sociale sammenkomster og andre arrangementer, hvor vi har brug for en ny skjorte, kjole m.m. er aflyst, og hjemmearbejdet kan gøres i joggingtøj med en fin overdel, når vi skyper med forretningsforbindelser. Danske virksomheders forsinkelser i forsendelser fra Asien, aflyste leveringer fra deres kunder og manglende salg på egne og danske platforme gør, at der allerede er mange livsstilsbrands, der bløder og hver dag må afskedige dygtige medarbejdere.
Vi er SÅ bekymrede for jer iværksættere, som stadig er i etableringsårene herunder de iværksættere i vores inkubatormiljøer, Sylab i Ikast og HEADSTART Fashion House i Aarhus, samt de mange mange iværksætterer i vores netværk. Mange af disse Iværksætterne har endnu ikke fået aftaler med de store danske e-handelsplatforme. De har deres egne salgskanaler og deltager på de mindre platforme, som ikke har store markedsføringsbudgetter. Salget er næsten helt stoppet. De selvsamme iværksættere er vækstlaget til vores næste store anerkendte livsstilsbrands.
De sidste tre år har jeg i mit oplæg ”Faktorer der påvirker livsstilsbranchen fremadrettet” haft et par slides omkring HUB-økonomien. Disse slides viser de store online giganter og den proportionale kundegruppe, de opbygger, hvilket gør det svært for andre platforme at overleve. Et scenarie som dette er ikke utænkeligt, men for mig at se, vil det være meget ærgerligt, hvis vi fremadrettet kun har fire online platforme, som står for salg af livsstilsprodukter.”