Whocopied.me protects this content
Textile Web

Miljøsvineriet fra tekstilindustrien kan nærme sig en kraftig nedgang

De ved det godt, tekstilindustrien. De forurener. Meget.

Af selv samme grund har flere forskellige aktører de senere år arbejdet målrettet på en løsning, der forhåbentligt kan minimere den forurening og generelt nedsætte behovet for nye tekstiler. Med en stigende totalbefolkning på jorden, og stadig flere og flere i middelklassen, vil der stadig være brug for flere og flere tekstiler.

Måske skal disse tekstiler slet ikke produceres men blot genanvendes. Spindes til nye tråde, garner og stoffer, der kan laves til nyt tøj.

Ovenstående er den løsning, vi hos Lifestyle & Design Cluster arbejder på. Sammen med andre kompetente folk på området er vi teknologisk set i mål. Det, vi kalder en tekstilmølle, er realiseret.

Tekstilmøllens berettigelse
Hvad kan den så, denne tekstilmølle? Hvorfor er det revolutionerende?

Fordi den på lang sigt kraftigt reducerer produktionen af nye tekstiler. Det kræver dog investeringer fra parter, der er interesserede i at udvikle forretningsmodeller, som kan understøtte den teknologiske løsning.

I praksis foregår det på den måde, at aflagt tøj og tekstiler sorteres. Via et transportbånd og en såkaldt individualiseringsenhed adskilles de forskellige stykker tøj fra hinanden, hvorefter de bliver sorteret efter materialer. Herefter puttes de i en såkaldt ”shredder”, der flår tøjet til bittesmå stykker, så der kun resterer fibre af det oprindelige tøj. Hvorvidt der skal være tale om lange fibre, som kan bruges til at spinde garn til nyt tøj, eller korte fibre, der primært bruges som fyld til andre produkter, er helt op til aftagervirksomhedens ønsker.

De lange fibre, der er de mest interessante, sendes derefter til en samarbejdspartner, der spinder disse til nyt garn, der dermed kan indgå i en produktionsproces på lige fod med garn af jomfruelige produkter.

Den tekniske proces er altså på plads. Men forretningsmodellerne mangler stadig.

Fremtiden venter – hvornår starter vi?
Tekstilmøllen puster til debatten om vores overforbrug og laissez-faire tilgang til jordens velvære. Hvis vi kan genanvende tekstiler, vi allerede har produceret én gang, så kan vi jo slippe for at producere mere af det samme.

– Det giver mening at udvikle forretningsmodeller, der ansporer firmaer til at tænke i de cirkulære baner. Teknologien er der, men en udbredelse i stor skala kræver selvfølgelig, at virksomhederne tager teknologien til sig og inkorporerer den i virksomhedens forretningsmodel, siger Svend Erik Nissen, projektleder hos Lifestyle & Design Cluster, der har været primus motor på ideen om tekstilmøllen.

Hvis tekstilmøller skal være standard i fremtiden, så kræver det en klarlægning af, hvordan markedet ser ud. Derfor forsøger Lifestyle & Design Cluster samt samarbejdspartnere i øjeblikket at skaffe kapital til en markedsmodningsundersøgelse, der skal klarlægge, hvordan et stabilt marked ser ud for genanvendte tekstiler.

– Vi er naturligvis nødt til at have et konkret produkt, vi kan vise frem, hvis vi vil tiltrække kunder og vise dem, at det giver mening at producere i genanvendte tekstiler fremfor jomfruelige. Der skal være både en grøn og en sort bundlinje, der kan optimeres for de interesserede virksomheder, siger Svend Erik Nissen.

I fremtiden vil der være forskellige udbydere af tekstilmøller forskellige steder i Europa. Det vil give arbejdspladser, samtidig med at de forskellige tekstilmøller kan fokusere på at fremstille de produkter, der er størst efterspørgsel på i deres lokalområde. Det vil også reducere co2-udledningen.

 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: