Whocopied.me protects this content

Internationalt fodfæste kræver vedholdenhed og vikingeblod

Portræt af dialogvirksomheden Novotex.

[br] Novotex i Ikast har tænkt miljø og bæredygtighed siden etableringen i 1980’erne. Virksomhedens tekstilkoncept, Green Cotton, er et helstøbt billede på, hvordan design, kvalitet og miljøvenlighed kan understøtte hinanden, så man skaber et brand, der er attraktiv i hele verden. Forleden fortalte virksomhedens direktør om erfaringerne med at sælge i Japan

Da nu afdøde Leif Nørgaard i 1983 etablerede Novotex, så han hurtigt en trend blafre i horisonten og satte fuld fokus på miljøvenlige tekstiler. Virksomheden har siden da modtaget mange priser for sit målrettede pionerarbejde med at skabe balance i alle livscyklusfaser, når der produceres tekstil.

I dag er det administrerende direktør og partner Lasse Simonsen, der står i spidsen for Novotex, som med tekstilkonceptet Green Cotton og børnemærket Fred’s World eksporterer til hele verden. Lasse Simonsen var inviteret med som ekspert, da projekt Created4Kids holdt seminar om, hvordan danske børnevirksomheder kan lande på benene, når de vil ind på fjernmarkeder. Her delte direktøren beredvilligt ud af sine erfaringer med salg i Japan.

En samurai står ikke tilbage for en viking

”Det tager ekstremt lang tid at få fodfæste, så man skal væbne sig med stor tålmodighed; både mentalt og økonomisk. Hvis man vil etablere sig på fjernmarkeder, skal man virkelig være vedholdende. Vi startede op i Japan i 90’erne, havde stilstand i 00´erne og skulle bare overleve i 10’erne. Nu handler det om udbygning og positionering, og mit gæt er, at vi skal hen til 30’erne, før vi for alvor forankres,” fortalte Lasse Simonsen og beskrev levende, hvordan en japaner for ca. 20 år siden lagde en meget stor ordre hos Novotex, fordi han troede fuldt og fast på Green Cotton. [br] [br] Men salget gik skidt, og japaneren blev af sin ledelse holdt personligt ansvarlig for fiaskoen og måtte de næste år selv forsøge at sælge varerne. Det gik imidlertid ikke, og Novotex tog nogle af varerne retur til dækning af ubetalte regninger. I den forbindelse mødte Lasse Simonsen en investor, som stod bag japanerens fejlslagne indkøb. [br] [br]”I Japan er netværk ekstremt vigtigt. Der er kontakter på kryds og tværs, som man ikke opdager ved første blik. Denne investor var en værdifuld døråbner for mig, så det gjaldt om at komme ind på livet af ham. Her valgte jeg at holde rigtig meget fast i, hvem jeg er som person, og det blev afgørende. Vi var ude sammen rigtig mange gange, og selv om det ikke var mjød, vi drak, så fik jeg sendt nogle klare vikinge-signaler. Han var meget fascineret af min danske baggrund, og så sig selv som samuraien, der ikke ville stå tilbage for en viking. Så han besluttede sig til fortsat at investere i vores virksomhed, og det har han siden måttet gøre i flere omgange. [br] [br] Jeg er ikke i tvivl om, at den personlige relation, som han og jeg har opbygget, har båret Novotex et langt stykke vej i Japan,” fortalte Lasse Simonsen.

Dansk levevis er meget eksotisk

Det personlige og autentiske er i det hele taget meget vigtigt, er Lasse Simonsens erfaring. Han fortalte, hvordan han på et tidspunkt skulle holde et oplæg for et par tusinde mennesker i forbindelse med åbning af et butikscenter. Hjemmefra var en klassisk power point-præsentation om virksomhedens historie og produkter omhyggeligt blevet lavet, men da Lasse Simonsen lige løb den igennem sammen med butikscentrets direktør, mente denne straks, at danskerens præsentation var hel gal. ’De vil vide noget om dig’, sagde han, og gode råd var nu dyre. [br] ”Jeg havde heldigvis nogle få fotos med mig af børnene, familietur på stranden og sådan noget. Jeg tog en hurtig beslutning, skrottede min planlægning og viste i stedet de private billeder frem og fortalte om mig selv, og hvordan jeg og min familie bor og lever vores liv. Det blev en kæmpe succes og var lige sådan noget, de ville have. Asiaterne er ekstremt interesserede i at høre om, hvordan vi lever, for de synes, at det er meget eksotisk,” fortæller Lasse Simonsen og råder til, at man også i forretningssammenhæng giver en masse af sig selv, så japanerne mærker troværdighed og ægthed i mødet.

Vær ærlig – og del din danskhed

Men også som virksomhed skal man have styr på, hvem man er. ”Vi opererer både med Green Cotton og Fred´s World, og det har helt klart forvirret japanerne. Jo mere spot on, man er i sin kommunikation, inden man rykker ind, jo lettere er det at få skabt en platform,” sagde Lasse Simonsen, som dog kan glæde sig over, at virksomhedens miljøvenlige koncept til gengæld står knivskarpt. [br] [br]For at skabe synlighed valgte Novotex at lave en alliance i Japan med Mumitrold-brandet og det har været med til at booste Green Cotton. Det giver – også her – god mening at skabe synergi med et andet brand, men man skal være meget bevidst om, hvordan man kommunikerer – og forberedt på, at der let opstår misforståelser.

”Det kan være svært at styre sit koncept. Man tror, at man har lavet en klar aftale, og når man så kommer ud i butikkerne, opdager man en produktspredning, der pludselig giver sved på panden. Sådan noget er meget sværere at håndtere i den del af verden, fordi man skal passe på, at de ikke taber ansigt, mens man forsøger at forklare, at det her vist ikke var det, vi aftalte.” [br] [br] Lasse Simonsens oplæg foregik på et Created4Kids-seminar, hvor der arbejdes hen imod, at danske børnebrands i fælles flok drager ud på fjernmarkeder; et set-up, som Novotex kunne have haft stor gavn af, hvis det fandtes, da de gik i gang, fastslog Lasse Simonsen: ”Det er utrolig vigtigt at søge råd hos nogle med viden og erfaringer om de markeder, man vil ud på. Og så skal man være ærlig og formidle den danskhed, som karakteriserer netop os. Min erfaring er, at man ikke skal være for konceptuel, selv om man naturligvis skal holde grundigt fast i sit brand og image. Green Cotton er et mærke med danske holdninger, og derfor siger vi forbrugerne noget i Asien.”


Om Novotex

Novotex er førende producent af miljøvenlige tekstiler og har modtaget en lang række priser herfor, ligesom produkterne har alle vigtige certificeringer. Virksomheden ønsker at vise, at fashion og stærke farver sagtens kan gå hånd i hånd med miljøvenlige tekstiler.

Mærket ’Green Cotton’ indgår i masser af miljøvenlig beklædning fra vidt forskellige tøjmærker. ’Fred´s World by Green Cotton’ er Novotex´s eget børnetøjsmærke, hvor 99% af produkterne har den anerkendte GOTS-certificering.

Læs mere om Novotex

Læs mere om Green Cotton
Læs mere om Fred´s World

More Creative – Børneprodukter på fjernmarkeder

Direktør Lasse Simonsen delte ud af erfaringer fra Novotex på projektet Created4Kids/More.Creative, som arbejder med en nyskabende tilgang til eksport inden for play/learning/shopping/tasting og udvikler et retail/etail koncept til markedsføring på fjernmarkeder.

Læs mere om Created4Kids

 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com