Whocopied.me protects this content
Arbejdstøj Får Nyt Liv

Arbejdstøj får nyt liv

Herning Kommune ønsker at gøre en ekstra indsats for både at værne om miljøet og bidrage til lokal virksomhedsudvikling – derfor var det naturligt for kommunen at melde sig til Rethink Business; et bæredygtigt projekt, som blev igangsat for at udforske cirkulær økonomi og forstærke en grøn omstilling.

Samarbejde med Rethink Business

Proceduren i Herning Kommune, når en nyansat startede, var at indkøbe nyt tøj. Tøjets forskellige farvekombinationer og logostørrelser har nemlig hidtil gjort det umuligt at genbruge for ansatte uden for Herning Kommune. Men måske var en kommerciel genanvendelse af det kasserede tøj en mulighed? Derfor indgik kommunen et samarbejde med Rethink Business.

Arbejdet med at etablere cirkulær økonomi betød dog, at der undervejs opstod flere udfordringer. Blandt andet var det ikke muligt at opfylde kriterierne for kommerciel anvendelse på trods af et samarbejde med studerende fra VIA Design, der udviklede over 100 forskellige, gode bud på genanvendelse af tøjet. Kommunen fandt ud af, at et kommercielt tiltag krævede rigtig meget tid og udviklingsarbejde.
Projektet tog derfor en ny drejning, og man satte i stedet fokus på at implementere en metode, der sikrer genbrug af arbejdstøj internt. FORCE Technology, der er en international rådgivnings- og udviklingsvirksomhed, har gennem en økonomisk analyse påvist store besparelser ved at genbruge arbejdstøjet internt.

Analysen viste, at en kontrakt på fire år med De Forenede Dampvaskerier, der inkluderer vask, leje og vedligeholdelse, udgør en besparelse på 1.012 ton CO2 og ca. 50.000 kr. Desuden viste analysen, at et tættere samarbejde mellem kommunerne i Det Kommunale Udbudsfællesskab kan skabe yderligere besparelser på op mod 715.000 kr. og 16.800 ton CO2 – endnu mere, hvis kommunerne eksempelvis udarbejder en fælles logostørrelse.

Projektresultater

Projektet gav Herning Kommune en solid viden om de muligheder og udfordringer, der følger med genbrug af arbejdstøj. Kommunen er nu i stand til at lave objektive kriterier for, hvordan reel genbrug og kassering af arbejdstøj skal finde sted.

”Et godt projektresultat er betinget af, at det juridiske er på plads, og at de udbudsretlige regler overholdes, så projektet kan anvendes og skaleres ud i andre kommunale sammenhænge,” siger klimakoordinator Trine Bjørn Olsen, der er en del af projektets styregruppe. Derfor er der nu lavet en vejledning til etablering af cirkulær økonomi i offentlige indkøb. Vejledningen kan bruges som støtte til indkøb af alle fysiske produkter – også af andre kommuner, som her får en formel, der kan benyttes fra start.

Konkrete resultater og læring

Projektet var komplekst, men gav en del konkrete resultater og læring:

  • Genbrug af kasseret arbejdstøj kan betale sig, viser en økonomisk analyse fra FORCE Technology.
  • Der er potentiale i at skabe innovation sammen med lokale uddannelsesinstitutioner.
  • Virksomhederne vil gerne mødes og tale åbent om genanvendelsesmuligheder.
  • Kommercielle genanvendelsesløsninger kræver et større materiale-flow, end der kan genereres i én enkelt kommune.
  • Udvikling af en ny kommerciel forretningsplan kræver analyse og tid.
  • Der er gode muligheder for at skalere principperne for cirkulær økonomi til andre indkøbsområder og kommuner.
  • Udvikling af klare, objektive og målbare kriterier for genbrug og kassering af arbejdstøj giver sikkerhed for kvalitet.
  • Udarbejdelse af objektive kriterier for genbrug og kassering af arbejdstøj – kvalificeret af Teknologisk Institut.
  • Udarbejdelse af en vejledning for implementering af cirkulær økonomi i offentlige indkøb – kvalificeret af eksterne juridiske eksperter.
  • Bred formidling til erhvervsvirksomheder om cirkulær økonomi som drivkraft for innovation og indtjening.

Om Rethink Business

Region Midtjylland har igangsat Rethink Business for at skabe grøn innovation og vækst i regionen.

Mere end 30 virksomheder deltog i projektet, der blev afviklet fra oktober 2012 til december 2014. Development Centre UMT er projektoperatør på vegne af Region Midtjylland, og UMT har indgået en underleverandøraftale med COWI A/S og Vugge til Vugge ApS. Konsulenter fra COWI og Vugge til Vugge udgør det virksomhedsrettede team, som vejleder virksomhederne individuelt gennem tre faser; innovationsfasen, afprøvningsfasen og omstillingsfasen.

Læs mere om Rethink Business og det afsluttede projekt

 

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com