Strømper og strømpebukser af nylon er skidt for miljøet, faktisk rigtig skidt, men nu kaster en dansk virksomhed sig med stort mod og høje ambitioner ind i kampen for at skabe en mere bæredygtig fremtid
Hvert år produceres, bruges og kasseres mere end to milliarder par strømpebukser.
Alle par fremstilles med petroleum, kemikalier samt et stort forbrug af vand og energi, og når de smides væk, opløses de til mikroplast, som forurener grundvandet og verdenshavene.
I øjeblikket findes der ingen bæredygtig løsning til genbrug af strømpebukser, men Dear Deniers unikke ”Recycling Initiative”, som er det første af sin slags på verdensplan, gør nu klar til at sætte ind over for det massive problem med en lovende, ny teknologi.
Dear Denier lancerede initiativet i 2020, hvor de løbende modtager strømpebukser fra retail-partnere og privatkunder. Bare et par nylonstrømpebukser reddet fra forbrænding sparer klimaet for 0,8 kilo CO2, hvilket svarer til omkring ti kilometer i en benzinbil.
Samler Dear Denier 8000 nylonstrømper ind til genanvendelse, svarer det til udledningen fra en køretur to gange rundt om jorden, viser udregninger fra et innovationsprojekt gennemført sammen med Teknologisk Institut.
Æstetik og kvalitet
Katrine Drost Lewinsky står bag Dear Denier, som hun stiftede i 2012 på en bund af 15 års salgsarbejde i modeindustrien,
I dag er hendes mand Frederik også en del af virksomheden, der har som et ultimativt mål at fremstille nye strømpebukser af brugte uden at gå på kompromis med æstetik og kvalitet.
– Vi arbejder tæt sammen med forskere inden for bæredygtighed samt innovative garn- og strømpeproducenter med henblik på at finde den bedste og mest bæredygtige måde at genanvende strømpebukser på. Indtil vi har fundet løsningen, bruger vi kasserede strømpebukser til genbrugseksperimenter og til fremstilling af andre bæredygtige produkter, fortæller Katrine Drost Lewinsky.
Længerer holdbarhed
Hun glæder sig til at præsentere Dear Deniers Recycling Initiative og deres produkter på CIFF, og her bliver det også muligt at høre mere om virksomhedens nylonstrømper og -strømpebukser, som er designet til længere holdbarhed end konventionelle strømpebukser.
– Vi bruger genanvendt polyamid og genanvendt elastan, og det samme gælder for vores kollektion af ”activewear”, som vi lancerer i år. Polyamiden kommer fra pre-consumer spild fra vores producenter, restproduktion samt spild fra andre industrier, som anvender nylon i deres produkter, siger Katrine Drost Lewinsky.
Dear Deniers Recycling Initiative er målrettet netop dette materiale-blend, så en så stor del som muligt af virksomhedens produkter kan indgå i samme takeback-system. På sigt er håbet, at det bliver muligt at genanvende strømpebukser og andre polyamid/elastan-baserede produkter til at lave nye Dear Denier-produkter.
– Jo større en del af vores produktportefølje der kan produceres i samme materialeblend, jo større en del af vores forsyningskæde har potentiale til at blive cirkulær.
Så bæredygtigt som muligt
Den overordnede målsætning for Dear Denier er at overvinde de miljømæssige og etiske udfordringer ved traditionel strømpeproduktion – det handler om at lave så bæredygtige produkter som muligt.
– Vi forener mode og videnskab, og vi bruger genanvendt nylon og bæredygtige materialer, vores produktion er zero-waste med effektiv styring af vand- og energiforbrug, og vedvarende energi er en naturlig del af vores produktion, siger Katrine Drost Lewinsky på vegne af Dear Denier, hvor heller ikke tungmetaller eller farlige kemikalier bruges i indfarvningsprocessen.