Kay Bojesens abe fylder 70 år og Kay Bojesen Denmark har nu genskabt den i genbrugstræ
Mon ikke de fleste i Danmark kender design-ikonet Kay Bojesens abe, der har svunget sig i reolkanter og ledninger, klamret sig til billedrammer, eller hvor familier siden 1951 har haft kreativitet til at give aben legeplads.
Og nu er aben med hjælp fra Kay Bojesen Denmark sprunget ind i et nyt årti, hvor den også er blevet bæredygtig og skabt af resttræ.
– Vi var i kraft af vores samarbejde med Upcycling Forum kommet i gang med at se mere på, hvordan nogle af vores produkter kan blive mere cirkulære, siger CSR-manager Eva Samuelsson.
Og her var produkter af træ nærliggende, selv om det kan give udfordringer at skulle producere noget i resttræ, da man ikke kan være sikker på at få den samme slags træ hver gang.
Derfor har man valgt en stribe lyse og mørketræsorter, som kan kombineres så det skaber en smuk mosaikeffekt.
Forbrugerne har taget godt imod den nye abe. Efterspørgslen har været massiv, og de store aber i limiteret udgave blev hurtigt udsolgt. Men aben fås i butikker, så den recirkulerede abe skal også nok få lov at svinge sig i mange nye hjem.
– Det har været en spændende proces, og det er helt sikkert ikke det sidste produkt, vi kommer til at se på, siger hun.
Respekt for tradition og miljø
Innovation, skaberglæde og respekt for dansk designtradition er nøgleordene bag Rosendahl Design Group, som står bag Kay Bojesen Denmark brandet. Det er virksomhedens ambition at skabe nyt, holdbart design i den kvalitet, dansk design er kendt for verden over – og samtidig profilere og værne om dansk designskat ved at genopdage klassikere.
– Vi er stolte af at repræsentere en brandportefølje, der favner nytænkende design til hjem og bord og en række af dansk designs elskede klassikere, siger Eva Samuelsson.
Ud over Kay Bojesen Denmark-brandet er Rosendahl også et af de ni designbrands i Designhuset Rosendahl Design Group. Virksomheden arbejder også med cirkulære produkter, herunder en serie i Rosendahl-brandet af urtepotteskjulere og fugleprodukter i recirkuleret plast, der kommer fra plast, der er indsamlet, forarbejdet og støbt i Danmark. Det er et materiale, som Rosendahl meget gerne vil bruge mere af, men da mange af produkterne på virksomhedens program anvendes til fødevarer, er det ikke muligt at bruge genanvendt plast til disse varer grundet høje dokumentationskrav.
Samtidig er Rosendahl kendt for en høj kvalitet i produkterne, så der bliver ikke gået på kompromis med design og kvalitet.
– Vi tester nye løsninger på mange områder, siger Eva Samuelsson. Et af dem er glas, som indgår i mange af produkterne. Her undersøger Rosendahl mulighederne for alternativer, der kan være mere bæredygtige samtidig med, at æstetikken og kvaliteten fastholdes.
Rosendahl Design Group er medlem af Upcycling Forum, der giver gode indspark til mulighederne i at aftage og afgive affaldsressourcer til nyt liv.
Virksomheden har lige afdækket sit klimaaftryk for første gang, og skal til at arbejde med at nedbringe dette fremadrettet.
– I den proces er fokus højt på cirkularitet, og vi udforsker løbende nye materialer og produktions setup, siger Eva Samuelsson.