For modebrandet ELSK har deltagelsen i Region Midtjyllands projekt Rethink Business – Fokuseret Værdikædesamarbejde medført øget indsigt i og gode ideer til at sætte nye standarder for bæredygtighed.
ELSK udfordrer modebranchen
ELSK ApS i Hanstholm er etableret i 2013 og er et modebrand inspireret af sine rødder i Thy og med et stærkt fokus på bæredygtighed. ELSK designer, får produceret og sælger herre- og dametøj gennem egen webshop og et begrænset antal butikker i Danmark med den rigtige profil.
Virksomheden har en strategi om at designe kvalitetsprodukter, som belaster miljøet så lidt som muligt. Produkter i sunde materialer med lang levetid, som er nemme at genanvende og som giver value-for-money.
Virksomheden valgte i efteråret 2017 at deltage i Rethink Business projektet.
Direktør Lars Riis fortæller:
– ELSK har bæredygtighed som en del af sin DNA og havde allerede inden projektet gennemført en lang række tiltag på området. Men ELSK vil gerne gå fra at gøre det bedst mulige til at sætte nye standarder for, hvor bæredygtigt tøj kan produceres og samtidig sikre en åbenhed og fuld transparens om alt, hvad vi laver. Det var derfor naturligt for os at gå med i projektet.
ELSK arbejder f.eks. med få og små kollektioner, der gør kollektionerne mere eksklusive og samtidig sikrer, at alt bliver solgt.
– Ved at deltage i projektet ønskede vi at få andre øjne på vores nuværende indsats og inspiration til at træffe de rigtige valg for fremtiden, så vi konstant hæver vores egen overligger og dermed holder forspringet til vores konkurrenter.
Gennem vores fortsatte fokus på bæredygtighed, storytelling, autenticitet og direkte kommunikation, kan vi også bedre adskille os fra udenlandske konkurrenter og gøre det nemmere at opstarte eksport i 2018, mener Lars Riis.
’ELSK vil gerne gå fra at gøre det bedst mulige til at sætte nye standarder for, hvor bæredygtigt tøj kan produceres’
ELSK har allerede gjort meget
ELSK arbejder i forvejen med bæredygtige materialer f.eks. naturlige materialer, genanvendte materialer og økologisk bomuld. Tøjet produceres på fabrikker, der opfylder kravene i eller er certificeret efter den ledende certificeringsstandard for økologiske tekstilfibre GOTS (Global Organic Textile Standard).
Desuden har ELSK tilsluttet sig 1 % for the Planet, som er en global organisation med over 1200 medlemsvirksomheder. En global organisation, der indsamler ressourcer (kroner og frivilligt arbejde) til godkendte miljøorganisationer f.eks. Plastic Change.
ELSK er også gået med i 2020 Circular Fashion System Commitment, som blev etableret ved Copenhagen Fashion Summit 2017, og som stiller krav om øget materialegenbrug frem mod 2020.
Udvikling af en bæredygtig udviklingsplan
Undervejs i projektet blev der diskuteret mange muligheder og ideer til at forbedre indsatsen.
– Vi begyndte processen med at kortlægge vores nuværende indsatser og strategier inden for bæredygtighed. Det anvendte vi som afsæt for at udvikle vores nye, bæredygtige udviklingsplan, som beskriver vores indsatser og visioner i de kommende år frem til 2023, fortæller Lars Riis.
– Vi har f.eks. i 2018 iværksat arbejde med at få en T-shirt og en skjorte Svanemærket som bevis på, at vores materialer er bæredygtige. Vi vil også undersøge mulighederne for at blive 100 % CO2-neutrale og at hjælpe en potentiel producent i Indien med at leve op til vestlige standarder.
I år og de kommende år vil vi arbejde for, at det meste af vores kollektion er baseret på cirkulære designprincipper. Herunder anvende nye bæredygtige materialer, anvende genbrugte tekstilfibre og tilbyde vores kunder mulighed for at returnere vores tøj, så det kan blive gensolgt på vores web. Hovedparten af denne omsætning vil vi give til NGO’er, der arbejder med miljøbeskyttelse.
På lang sigt er det målet at opnå en GOTS-certificering og at sikre, at hovedparten af kollektionen lever op til kravene i Svanemærket. Desuden vil vi udarbejde og indføre vores egen Code of Conduct med krav til f.eks. mindsteløn, vandforbrug m.v. ved vores leverandører, slutter Lars Riis.
ELSK har også gennem projektet fundet ud af, at virksomheden er meget tæt på at blive CO2-neutral, idet de køber vindmøllestrøm og deres lokale fjernvarme produceres næsten 100 % med vedvarende energikilder (flis, overskudsvarme og el).
Vi ønsker total transparens
Elsk ønsker at blive totalt transparente ved at synliggøre hvilke materialer, de anvender og deres fordele og ulemper. Endvidere vil ELSK på deres web synliggøre, hvor de får produceret tøjet, og hvem de anvender til transport.
Lars Riis siger– Det er planen at lægge vores nye bæredygtige udviklingsplan på vores web, så alle kan se vores kort- og langsigtede mål og indsatser inden for bæredygtighed.
Udvikling af nyt forretningskoncept
Som led i projektet har ELSK også arbejdet med ideer til nye bæredygtige forretningsmodeller. ELSK valgte at arbejde videre med udvikling af nye produkter i nye bæredygtige materialer.
Lars Riis fortæller: – Vi vil gerne udvikle nye innovative produkter f.eks. i genanvendte eller nye, miljøvenlige materialer, der adskiller ELSK i branchen og sikrer, at vi holder forspringet. Genanvendte materialer er lidt dyrere i indkøb og kræver, at vi bruger ekstra tid til design og produktudvikling.
Ved ELSK er der ikke langt fra tanke til handling, så allerede under projektet har ELSK arbejdet med udvikling af nye dessiner i recyclede materialer. Det er sket i samarbejde med de nuværende fabrikker i Tyrkiet og Portugal.
ELSK har således i september 2018 lanceret sine første trøjer i recycled garn (95 % bomuld) og de første T-shirt i upcyclede materialer, bestående af 52 % upcycled bomuld og 48 % upcycled polyester.
Produkterne sælges til samme pris som tilsvarende produkter i f.eks. økologisk bomuld.
Forretningsmæssige resultater
ELSK har investeret en del timer i projektet og i at udvikle nye dessiner i recyclede materialer.
– Vi tor på, at vores anderledes brand med fokus på design, bæredygtighed, kvalitet og lang levetid
er fremtiden, og har betydning for vores kunder. Vi ønsker ikke alene at sælge tøj, men også vores værdier. Vi ønsker derigennem at være nærværende og personlige, tæt på slutbrugerne og med et selvstændigt udtryk, der giver value for money, – fortæller Lars Riis.
– Vi har gennem projektet fået bedre struktur på vores processer og fået belyst vores nuværende miljøpåvirkninger. Endvidere har vi fået gode ideer til, hvordan miljøpåvirkningerne i hele værdikæden kan reduceres eller fjernes. Samtidig har vi fået forbedret vores muligheder for at kunne kommunikere effektivt med vores omverden om vores bæredygtige rejse.
– Vi har fået rigtig god støtte og inspiration fra vores konsulent fra Milestone Pro og gennem netværket med Lifestyle & Design Cluster samt de andre deltagende virksomheder, slutterLars Riis.