Whocopied.me protects this content
Future Of Fashion: Fashion Tech- Standen Leverede Et Kig I Spåkuglen For Fremtidens Tøj

Future of Fashion: Fashion Tech- standen leverede et kig i spåkuglen for fremtidens tøj

Modeugen er ikke udelukkende tøj, der bliver ”the talk of town” de kommende par sæsoner. Det var i august måned også tøj, der bliver stort i fremtiden i et bredere perspektiv. ”Smart textiles” og ”smart clothes” bliver i højere og højere grad noget, forbrugerne skal begynde at vænne sig til, for inden alt for længe ligger tøjet på hylderne i butikkerne.

Netop potentialet i det funktionelle tøj var udslagsgivende for, at Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med både vidensinstitutionen VIA Design og flere fremtrædende danske virksomheder under denne sæsons modeuge havde taget de nyeste eksempler på, hvad der kan ske, når man sætter nytænkende studerende sammen med danske modebrands, der også ønsker at skubbe til udviklingen.

Lysende strømpebukser og sko af bæredygtigt fiskenet

Med på standen Future of Fashion – Fashion Tech var blandt andre de to modebrands MP Denmark og Gudrun&Gudrun. MP Denmark er primært kendt for at producere strømper, strømpebukser og lignende, mens færøske Gudrun&Gudrun har sin force i strik i forskellig art og gerne med fokus på bæredygtighed.

De erkender, at teknologi og mode hænger sammen i dag, og umiddelbart ser det kun ud til, at teknologien kommer til at udgøre en mere dominerende faktor i fremtiden. Derfor kunne de lige så godt lege med, nu hvor de kunne gøre det i eget tempo, på egne præmisser og ikke mindst involvere studerende og dimittender i processerne, så de kan skabe tøj, der er langt mere avanceret i dag, end det var engang.

– Da jeg var dreng, løb vi alle rundt med en rektangulær refleksbrik, og man skulle være noget heldig, hvis lyset fra en bil skulle ramme den. Her er der et sikkerhedsmæssigt aspekt, hvor man bliver synlig i en hel anden grad – til glæde for børn og medtrafikanter, siger Morten Bundgaard, der er administrerende direktør i MP Denmark, om de lysende strømpebukser, virksomheden har udviklet i samarbejde med designstuderende.

Hos Gudrun&Gudrun kunne de præsentere sko lavet af bæredygtigt fiskeskind og fiskenet, som tilmed var holdt fri for farvestoffer og andre kemikalier.

Hos Gudrun&Gudrun har de vægtet den bæredygtige del af teknologien højt, mens man hos MP Denmark er gået benhårdt efter at integrere teknologi i tøjet. Ikke kun ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv, for tøjet skal også kunne prikke til de nysgerrige børn i forhold til leg. Derfor kan tøjet også lyse op ved berøring.

 

– En anden funktion er et mere socialt element, hvor vi forsøger at føre elektronikken over i den fysiske leg, hvor børn interagerer med hinanden, siger Morten Bundgaard.

Stor tilfredshed hos parterne 

Betina Simonsen, direktør hos Lifestyle & Design Cluster, var meget tilfreds med udstillingen, der foruden MP Denmark og Gudrun&Gudrun havde Matinique, Hummel og Gabba som deltagere. Hvert brand havde sammen med studerende og dimittender fra Designskolen Kolding og VIA Design udviklet styles til standen med fokus på innovation i den ene eller anden afskygning.

– Vi er meget begejstrede for, at det er lykkedes at samle både virksomheder, vidensinstitutioner og studerende i et projekt, hvor vi arbejder på at skabe fremtidens tøj på den facon, vi forventer at tøj skal se ud og fungere i den nærmeste fremtid. Det er stadig ikke mainstream, men den moderne forbruger begynder at have forventninger til deres tøj i retning af mere end ”bare” beklædningsdelen, hvilket også er den helt centrale faktor for os i forhold til at initiere sådan et projekt. Som innovationsnetværk er det vores pligt at bidrage til det at vise og eksperimentere, så vi inddrager flere elementer, som kan give mening i den teknologiske udvikling, forklarer Betina Simonsen.

Også Poul-Erik Jørgensen, der forsker i tekstiler hos VIA Design og viste rundt på standen under modeugen, var tilfreds med setuppet:

– Set med forsknings-øjne er det afgørende, at vi som uddannelsesinstitution får de studerendes ideer integreret med etablerede virksomheders produktionsapparater og ikke mindst knowhow. At de så i samarbejde kan udvikle prototyper som disse er jo helt fantastisk for både de involverede parter men også dansk modeindustri som helhed. Selvfølgelig er der tale om prototyper, der ikke direkte kan sendes på markedet, men innovationen og læringen er uhyre vigtig at tage med fra sådan et projekt, siger Poul-Erik Jørgensen og fortsætter:

– Virksomhederne har allerede tilkendegivet, at de har været meget positivt overraskede over dimittenderne og de studerendes ideer og vilde tanker. Flere har givet udtryk for, at de studerende har tænkt på måder, de ikke havde overvejet, og det har givet dem ny næring til arbejdet som en kommerciel virksomhed, der skal producere kollektioner, der kan sælges til den brede befolkning. Flere virksomheder har meldt, at de gerne deltager igen, og de virksomheder, der ikke blev plads til denne gang, har sagt, at de vil være med næste gang, slutter han.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: