Flere studerende var i juli måned dybt engageret i BaltSe@nioRs Innovation Camp i Herning, hvor de sammen dygtiggjorde sig via nye arbejdsmetoder, kulturer og input fra virksomheder i branchen.
Virksomheder, studerende og undervisere fra Sverige, Polen, Litauen, Letland, Estland og Danmark var i juli måned samlet på VIA Design i Herning, hvor de under fanerne for Interreg-projektet BaltSe@nioR arbejdede tæt sammen om det fælles mål:
At skabe godt, vedkommende design til den kommende generation af seniorer i Østersø-regionen.
Blandt de deltagende studerende fra Danmark var Matilde Nyeland, der til daglig studerer industrielt design på Designskolen Kolding.
Selv om hun egentlig havde sommerferie, så havde hun prioriteret at være med til BaltSe@niors Innovation Camp.
– For mig giver det god mening at deltage. Det er en blanding af et interessant emne og segment. Der findes jo allerede mange hjælpemidler til seniorer, men min opfattelse er, at der tidligere ikke er blevet brugt så mange kræfter på det æstetiske til netop den målgruppe. Målet er derfor at forene det funktionelle med det æstetiske her, hvilket tiltaler mig, forklarede hun.
Brug for design til seniorsegmentet
Netop den tilgang bliver der i høj grad brug for i en fremtid, hvor seniorerne er i besiddelse af en langt højere købekraft end tidligere, samtidig med at de også er blevet langt mere specifikke og kræsne i forhold til, hvilke ting de vil omgive sig med i alderdommen.
Det fortæller Joan Knudsen, der agerede tovholder på BaltSe@nioR-campen og til daglig er projektleder hos en af partnerne bag projektet, nemlig Lifestyle & Design Cluster.
– Alle statistikker viser os, at mennesker generelt bliver ældre i dag end for blot 20 år siden. Samtidig har vi med en generation at gøre, der har oplevet at have langt større indflydelse og flere muligheder end tidligere generationer af ældre. Derfor er de også langt mere selektive i forhold til deres møbler, hjælpemidler og andre ting i hjemmet. Et hjem, hvor de i øvrigt bliver i længere tid, da et stigende antal seniorer bor i eget hjem så længe, det er en mulighed. Alt sammen faktorer, der gør, at design specifikt til seniorerne er et marked med stort potentiale, og et marked hvor der endnu ikke er så mange udbydere
Det store potentiale var også en væsentlig motivationsfaktor for Matilde Nyelands deltagelse i BaltSe@nioRs Innovation Camp.
– Det er et fokuseret projekt med en masse forskellige egenskaber, jeg kan tilegne mig fra de andre studerende, der deltager. Vi arbejder i grupper i forhold til at løse konkrete udfordringer for fremtidens ældre, hvilket gør det sjovt og realistisk. Markedet for løsninger specifikt til ældre er i stor vækst. Allerede nu kan vi se, at man kan nå langt med en problemstilling på kort tid, når man ser forskelligt på udfordringen. Og så gør de kulturelle forskelle det også spændende, forklarer hun med henvisning til de studerende fra andre lande.
En mulig karrierevej
Med markedets udvikling i retning af noget mere kommercielt og ikke mindst æstetisk funderet, så har Matilde Nyeland fået rokket lidt ved sine ideer om, hvad hun skal beskæftige sig med, når hun engang er færdiguddannet.
– At arbejde med design til seniorer, når den tid kommer, er helt klart en mulighed. Jeg tror ikke, det er ønsker mig. Der er et potentiale i at designe til seniorerne, et behov, noget innovativt, og så tror jeg på, at jeg med design til dette segment gør en forskel som designer, siger Matilde Nyeland.
Netop det at få de studerende til at tænke over senior-segmentet var også et af formålene med BaltSe@nioRs Innovation Camp.
– Der er tale om et marked, som kun vokser sig større og større i de kommende år, mens der samtidig også er stigende krav fra seniorerne til både design, funktionalitet og kvalitet i deres møbler, hjælpemidler og andet, de omgiver sig med. Derfor giver det god mening, at de unge designere beskæftiger sig med disse behov og ønsker, forklarer Joan Knudsen.
Alderen stopper ikke havearbejdet
Matilde Nyeland og hendes internationale ”kolleger” fra de andre skoler og deltagende virksomheder arbejdede under Innovation Campen intensivt på at blive færdige med deres bidrag til, hvordan man som seniorborger får mest ud af alderdommen, når mobiliteten ikke længere er, hvad den var engang.
Det fødte ideen om en slags urban have, som er nem at arbejde på, da den ”opholder” sig i et andet niveau, end vi kender det fra almindelige haver.
Gruppen har nemlig løftet haven op og placeret den i en futuristisk udseende plantekasse, der gør det nemmere for seniorerne at klare havearbejdet, da de ikke skal bukke sig eller placere sig i en stilling, der belaster kroppen mere end højst nødvendigt.
– Ergonomisk er vores løsning bedre for seniorerne, der ikke har samme udfordringer med havearbejde på denne måde, som de vil opleve ved almindeligt havearbejde. Det har været rigtig godt at samarbejde med de deltagende virksomheder, som allerede er på markedet for seniorer. De har leveret gode indspark og sparring. Det gør også, at jeg som designer er glædeligt overrasket over, at virksomhederne ikke bare kigger på indtjening, men også på de sociale aspekter af arbejdet med at designe til seniorerne. Alt i alt har det været rigtig sjovt at arbejde på kryds og tværs på denne måde, slutter Matilde Nyeland.