Eilersen, Paustian, Kähler Design, Skovby Møbelfabrik og Innovation Living fik talenter ad libitum ved Lifestyle & Design Clusters Talentprogram. Unge designere vandt priser for bidrag til nye ideer og produkter hos de etablerede virksomheder.
Kähler Design og Skovby Møbelfabrik er blandt dem, som senest har deltaget i Lifestyle & Design Clusters Talentprogram, der matcher danske designuddannelsers talentfulde studerende med velrenommerede møbel- og interiørvirksomheder. Der blev uddelt en hovedpræmie samt fem særlige priser ved afslutning af Talentprogrammet.Hovedpræmien gik til fire studerende, som havde samarbejdet med Paustian. De studerende, der havde arbejdet med Kähler, fik prisen for ”bedste visualisering og præsentation”, og gruppen hos Skovby Møbelfabrik løb med prisen for “Bedste design og æstetik”.
Hos Kähler er produktudviklingschef Camilla Christensen begejstret for deltagelsen:
”Som virksomhed er det super vigtigt at vide, hvad næste generation af designere arbejder med. Vi skal følge med i, hvad de unge inspireres af, for vi er jo selv nogle dinosaurer i vores tid,” siger hun og fremhæver, at Talentprogrammets styrke er, at de studerende kommer fra flere forskellige designuddannelser og samarbejder på tværs. Dermed oplever virksomhederne flere arbejdsprocesser og får nye vinkler på, hvordan man kan gå til en designopgave.
Dynamik på tværs af skoler
”Det var rigtig interessant at opleve fem forskellige designmetoder; hvad man dykker ned i og hvilken designretning, der vælges. De studerende kom med hver deres metodik og dermed hver deres tilgang til løsningen. Det blev så tydeligt, at uddannelserne bidrog med noget forskelligt. Det skabte en ganske særlig dynamik, og det var sjovt at se, hvordan de komplementerede hinanden på fineste vis,” forklarer Camilla Christensen.
Kähler havde bedt de studerende om at nyfortolke virksomhedens historiske sparedyr. Det kom der en æstetisk fin løsning ud af, der er taktil stimulerende, og hvor kombinationen af farvetoner binder den nye tid sammen med det historiske.
Man planlægger dog ikke at sætte ideen i produktion.
”Vi synes, det er mest troværdigt, at vi fastholder sparedyret i sin oprindelige version. Men det var heller ikke selve opgaven, som var interessant for os. Vi ønskede at indgå i processen, og det blev meget inspirerende at se, hvordan de unge arbejdede. Det førte til nye vinkler, som vi nu kan arbejde videre med i Kähler,” siger Camilla Christensen.
Nyt møbel på vej
Også Skovby Møbelfabrik er glad for deltagelsen, og her er man i gang med forberedelserne til en produktmodningsproces på baggrund af de studerendes forslag.
Virksomheden havde ønsket fokus på moderne familiemønstres betydning for indretning. Det førte til ideen om opbevaringsmøblet Bow; et cylinderformet møbel i et enkelt design; et fint bud på ’næste generation’, idet designet skubber til Skovbys vanlige produkter, men stadig holder fast i brandets klassiske stil.
”Vi søgte et mindre produkt, som bl.a. kan passe ind hos interiørbutikkerne, og vi er rigtig glade for resultatet, der både er nyt og anderledes, men som vores målgruppe alligevel kan se sig selv i,” siger direktør Preben Rasmussen, der har oplevet nogle meget engagerede studerende.
”Vi mødtes over flere weekender på Designskolen Kolding for at fordybe os i designprocessen. Blandt andet undersøgte vi, hvordan de 37 forskellige danske familietyper påvirker den moderne familiebolig og måden at være sammen på,” fortæller Nicoline Brock Jensen, som er studerende på Designskolen Kolding og en del af den gruppe, der arbejdede med Skovby Møbelfabrik.
Hun forklarer, at de studerende har fået meget ud af at komme tæt på praksis i virksomhederne. Samtidig har det været en fordel at få indsigt i, hvordan der arbejdes og undervises på tværs af designuddannelserne.
”Jeg har lært rigtig meget af at samarbejde med studerende fra de andre skoler. Vi har alle forskellige måder at gribe en designopgave an på, og det førte til et godt og gennemarbejdet resultat,” forklarer Nicoline Brock Jensen.
Talentprogrammet
Lifestyle & Design Clusters talentprogram matcher danske designuddannelsers talentfulde studerende med velrenommerede danske møbel- og interiørvirksomheder for at skabe nye produkter og innovation. Målet er desuden at skabe større integration, vidensdeling og samarbejde mellem uddannelser og virksomheder samt illustrere nye typer samarbejder.
Talentprogrammet er en årligt tilbagevendende konkurrence, som bedømmes af en ekstern jury.