Hos International Furniture A/S i Ørum på Djursland laver man ikke kun møbler til mennesker. Også miljøet nyder godt af virksomhedens grønne produkter, som snart kan bære Svanemærket – i hvert fald hvis det står til direktør Henrik Nielsen.
Den grønne omstilling er rykket tættere på end nogensinde før hos International Furniture A/S, hvor man arbejder hårdt og målrettet på at nedbringe virksomhedens negative effekt på miljøet.
– Arbejdet med Ressourceprofilen, som var en del af projektet Fokuseret Værdikædesamarbejde, har givet os et godt overblik over de forskellige indsatsområder: Hvor skal vi fokusere som det næste og hvor langt er vi på de forskellige områder, forklarer Henrik Nielsen, der overtog virksomheden i 2006.
Siden har International Furniture gjort sig fortjent til Norddjurs Kommunes miljøcertifikat GMC ved blandt andet at fokusere på områder som emballage, affald, transport, social ansvarlighed, rent vand og ren energi. Projektets ide reducerer på 2 år CO2-udslippet med 14 tons og energiforbruget med 421 MWh.
Et nyt mål for virksomheden er at få Svanemærket en produktserie. Og på længere sigt skal alle produkter ifølge direktøren være certificeret med enten Svanemærket eller en Cradle-to-Cradle-certificering. Det stiller store krav til møblernes design, materialekvalitet og – ikke mindst – produktion.
Svanemærket gavner konkurrenceevnen
Svanemærket er et godt værktøj at arbejde med for International Furniture, som gerne vil markedsføre møbler, der kan indgå i den cirkulære økonomi. Virksomheden har valgt Svanemærket netop fordi kravene hertil inkluderer hele produktets livscyklus – fra råvarer til produktion, brug og recirkulering.
– Vores værdier siger, at vi skal opføre os ordentligt og gerne være førende i branchen, fremhæver direktøren.
Ved at fokusere på hele produktets livscyklus vil møbelvirksomheden kunne fremme ressourceeffektiviteten samt skabe nye forretningsmodeller og innovative løsninger. På den måde vil processen også styrke International Furniture A/S’ konkurrenceevne.
Grønne møbler holder længere
I Svanemærkede produkter er der fokus på, hvordan tiltag i én fase har effekt flere steder i livscyklussen – så man undgår blot at flytte en negativ miljøeffekt fra en fase til en anden.
Satser man eksempelvis endnu mere på kvalitetsmaterialer i produktionen, kan man holde et møbel endnu længere i brugsfasen, hvilket er et omdrejningspunkt for cirkulær økonomi. Samtidig giver høj materialekvalitet ofte gode muligheder for genbrug – blandt andet ved at sikre, at materialerne er uden problematisk kemi. Derved undgår man at sende giftige materialer i cirkulation.
Vil være selvforsynende med elektricitet
Ressourceprofilen har ligeledes afdækket, at International Furniture A/S årligt udleder 27 t CO2 på kontoret og lageret i Ørum.
Et tal, som virksomheden nu har halveret – blandt andet ved at få monteret et nyt solcelleanlæg på taget. I 2017 regner virksomheden desuden med at være selvforsynende med energi.
En del af strategien
Miljøområdet er et strategisk fokusområde for virksomheden, der har som vision, at alle virksomhedens møbler skal optimere livskvaliteten uden at påvirke verden negativt.
Og den vision stræber International Furniture A/S efter ved blandt andet at levere bæredygtige møbler til deres professionelle brugere i både det offentlige og private.
“Det er en spændende og lærerig proces, som vi glæder os til at arbejde endnu mere med fremadrettet, så vi kan være med til at sætte standarden for miljørigtige møbler i fremtiden,” siger Henrik Nielsen.
Afslutningsvis påpeger direktøren, at svanemærkede møbler er det sikre valg til fx skoler og andre institutioner, hvor indeklimaet i mange år har været udskældt – bl.a. i medierne. Hvor stor en synder møbler er i den forbindelse, er ikke påvist, men med Svanemærket går International Furniture forrest og viser de øvrige leverandører af skoleinventar den rigtige vej.
Seks parametre for mærkning
Kravene til Svanemærkede produkter inkluderer blandt andet disse seks parametre:
- Krav til fornybare, recirkulerede og bæredygtige råvarer
- Skrappe kemikaliekrav
- Reduceret brug af ressourcer og energi
- Kvalitetskrav og levetid
- Krav til produktdesign, demontering og reparérbarhed
- Krav til optimal affaldshåndtering
Svanemærkning af møbler indebærer desuden, at møblerne bl.a. bliver testet for styrke, sikkerhed og stabilitet, samt om de kan tåle slid. Det sker ved hjælp af anerkendte internationale testmetoder.