På den eksperimenterende systue Sylab sidder dagligt 11 iværksættere, der opbygger og udvikler deres virksomheder i et kreativt miljø. Tekstilproducenten Thygesen & Birk Fabrics sørger for, at symaskinerne kan arbejde på højtryk, for virksomheden hjælper designerne godt på vej ved at levere rullevis af tekstiler, som kan bruges til at sy kollektionsprøver af.
To unge iværksættere udfolder deres virksomhed i nytænkte rammer på Sylab. Med innovative materialevalg tager de kampen op mod smid-væk-kulturens massespild.
Uld og videobånd
En af iværksætterne hos Sylab er Stine Sandermann, der med sin MA fra Chelsea College of Arts har specialiseret sig i bæredygtigt design. Gennem sin studietid fandt hun sin design-dna i spildmaterialer. ”Under min Bachelor fandt jeg ud af, at uld fra slagtefår brændes, når dyrene et par gange om året klippes, fordi ulden er meget grov og virker ubrugelig. Det satte jeg mig for at modbevise,” fortæller Stine Sandermann, der i sit masterprojekt sammenkoblede uld med film fra gamle videobånd. I projektet udviklede hun performancetøj til den dansk-japanske artist Ida Kudo, hvor hendes todelte etnicitet og det kulturelle clash blev designudgangspunktet.
”Jeg lavede to outfits, som tilsammen sætter fokus på kontraster. Det ene er inspireret af japansk kimono-mønster og lavet i uld, mens det andet trækker tråde til dansk bronzealdertøj og er syet af videobåndsfilm,” forklarer den unge designer om tankerne bag. Begge outfits er lavet med nul spild, og Ida Kudo bar det ene under sin koncert på den københavnske festival ’Uhørt’. Masterprojektet satte gang i en masse idéer, som Stine Sandermann nu afprøver på Sylab. ”Mit ønske var at arbejde videre med videobånd og transformere materialerne til kommercielle metervarer. Jeg vil gerne følge op på mine idéer og gøre dem mere brug- og salgbare,” afslutter den bæredygtige designer.
Kunstigt åndedræt til slidte materialer
Stine Dengsø har altid gået med tanken om at blive selvstændig. Nu sidder hun på Sylab og genopliver sygehusenes gamle og brugte sengetøj. Ordren kommer fra Niels Mikkelsen Trikotagefabrik i Ikast, der leverer patient- og undertøj til de danske sygehuse. Iværksætterne i Sylab arbejder både med egne brands, men producerer også udefrakommende ordrer. Stine Dengsø puster nyt liv i det traditionelle, blåstribede hospitalssengetøj, når hun omdanner det til fint børnesengetøj.
”Jeg forsøgte at stryge små transfer-billeder på, men efter prøver med vask og rens, fungerede det ikke optimalt, fordi sengetøjet skal tåle stærkere kemikalier end dem i private husholdninger. Derfor har jeg holdt designet helt enkelt i overensstemmelse med det oprindelige udtryk, ligesom kunden ønskede,” siger Stine Dengsø om børnesengetøjet. Genbrugsteknikken har hun desuden brugt til at kreere indkøbsnet og muleposer ud af gamle bannere fra Messecenter Herning. ”Til taskerne har jeg blandt andet brugt hestebannere og bannere fra EM i håndbold. De er jo forældede nu, men ved at bruge dem i en helt anden sammenhæng kan de tage en omgang til,” fortæller designeren og fortsætter: ”De er meget farverige, men på muleposerne har jeg lavet et anderledes design, hvor man ikke kan se hele motivet, men eksempelvis kun en hånd eller et hoved.” Det er blevet til 300 stk., som deles ud til events rundt om i landet. Under Københavns modeuge fik 100 gæster muleposerne som goodie bags.
Om Sylab
Sylab er en innovativ systue, hvor den nyeste teknologi skal booste tekstilproduktion i Danmark ved at producere til gavn for iværksættere og mindre virksomheder. Projektet er igangsat på initiativ af Lifestyle & Design Cluster, der arbejder målrettet for at fremme væksten inden for bolig- og beklædningsbranchen. De står bag en lang række aktiviteter, som har til formål at styrke branchevirksomhedernes innovationsevne. Partnerne i projektet, Robocluster, Censec og VIA Design bidrager alle med indsigt i og kortlægning af muligheder for:
1) at udvikle en sy-robot
2) at gøre produktionen effektiv
3) at samle og benytte de få produktionskompetencer, der er tilbage i Danmark
4) at hjælpe nye og mindre virksomheder med at udvikle nye idéer og produktion af små serier Læs mere om Lifestyle