Whocopied.me protects this content
Vi Forbruger For Meget – Og Genbruger For Lidt

Vi forbruger for meget – og genbruger for lidt

Ny rapport viser, at Danmark halter gevaldigt efter i den cirkulære omstilling

Danmark er kun 4 procent cirkulær. Det er altså kun en meget lille del af de ressourcer, som vi forbruger, der har været brugt før. Dermed er Danmark dårligere til cirkulær økonomi end flere andre europæiske lande, viser ny rapport. Udviklingen kalder på handling, mener en bred alliance af aktører.

For første gang er der udarbejdet en såkaldt Circularity Gap Report, som giver en samlet status for dansk cirkularitet, Danmarks ressourceforbrug, og de påvirkninger forbruget har såvel nationalt som globalt.

Opgørelsen fremgår af en såkaldt Circularity Gap Report, som den hollandske konsulent-virksomhed, Circle Economy, står bag. Rapporten er blevet til på initiativ af en bred alliance af danske aktører bestående af Industriens Fond, Dansk Industri, IDA, DTU-Miljø, Teknologisk Institut, Dansk Design Center og Lifestyle & Design Cluster. 

Vi forbruger for meget – og genbruger for lidt

Rapporten viser, at kun 4 procent af de materialer, vi forbruger i Danmark, bliver recirkuleret.

Det skal ses i det lys, at Danmark samtidig har et materialeforbrug, der er blandt de højeste i verden. På globalt plan recirkuleres 7,2 procent af materialerne. Et tal, der desværre også er blevet fortsat lavere de seneste år.

I Danmark forbruger vi, hvad der svarer til knap 24,5 tons materialer pr. indbygger hvert år. Det er et godt stykke over EU-gennemsnittet på 17,8 tons pr. person. Og det er mere end tre gange højere end det anslåede bæredygtige forbrugsniveau på 8 tons pr. indbygger, som vi helst skal ramme.

– Det er særligt vores høje ressourceforbrug, som presser Danmarks cirkularitets-score nedad, konstaterer Laura Klitgaard, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Vi skal derfor sikre smartere brug af jordens ressourcer ved at genbruge, genanvende og forlænge produkters levetid gennem helt nye forretnings- og forbrugsmodeller. Vi skal ikke bare handle hurtigt, men også gennemgribende på alle niveauer, siger hun.

Tekstilindustrien har taget fat

Tekstilindustrien er blandt de store klimasyndere, erkender direktør i erhvervsklyngen Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen.

– Vores store overforbrug og træk på ressourcer giver ikke kun store affaldsmængder i Danmark, det har også konsekvenser langt ud over de danske grænser. Når materialer udvindes og forarbejdes, udledes bl.a. store mængder af CO2. De udledninger skal vi også tage ansvar for gennem cirkulær omstilling i Danmark, og det arbejder erhvervsklyngens samarbejdspartnere indenfor både mode- og møbler på med en lang række initiativer, siger hun.

Formand for det frivillige sektorsamarbejde i tekstilindustrien, direktør, Maria Glæsel, AIAYU, ser med alvor på tallene i rapporten, men glæder sig samtidig over den bevægelse, der i netop tekstilindustrien.

– Som denne rapport viser, lægger lineære forretningsmodeller i tekstilbranchen for stort pres på klodens ressourcer, siger hun. De måder, vi arbejder på, skal derfor tilpasses en mere cirkulær økonomi. Sektorsamarbejdet for cirkulære tekstiler er et vigtigt skridt hen mod at vejlede, understøtte og overvåge den uomgængelige omstilling blandt små, mellemstore og store virksomheder i Danmark.

I sektorsamarbejdet for cirkulære tekstiler arbejder konkurrenter side om side og udveksler viden, rapporterer om årlige fremskridt i forhold til cirkulære mål og identificerer muligheder for innovation og huller i vores viden med det formål at fremskynde udvikling og anvendelse af et tekstil-til-tekstilt kredsløb.

Endelig står dette samarbejde, som foregår i tæt dialog med Miljøministeren og Miljøstyrelsen, som en fælles stemme mellem industrien og lovgiverne, og det sikrer udvikling af effektiv og gennemførlig EU-lovgivning, som vil gøre os alle til ansvarlige spillere, siger hun.

Nu ved vi, hvor skoen trykker

Hvis Danmark skal være et grønt foregangsland, skal vi derfor blive bedre til at udnytte vores ressourcer bæredygtigt og få produkter til at leve længere, mener den brede alliance af aktører.

– Selvom rapportens konklusioner ikke just er opløftende læsning, skal vi glæde os over, at vi nu har et klart billede af, hvor skoen trykker og dermed også et godt udgangspunkt for at sætte barren højere og målrette indsatsen, siger Thomas Hoffman Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Cirkulær produktion er for mange – især mindre virksomheder – en svær størrelse at få armene rundt om, og derfor skal vores rapport bruges aktivt til at gøre beslutningstagere og virksomheder klogere, når det handler om at reducere affaldsmængderne og udvikle cirkulære forretningsmodeller og løsninger, siger han.

Ny viden skal der til

Bestyrelsesformand i TRACE og vicepræsident i Novo Nordisk, Dorethe Nielsen mener også, at tallene i Circularity Gap Report Denmark taler for sig selv, og at det kræver både forskning og flere midler at rykke på balancen.

– Vi skal få mere fart på omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark. TRACE-partnerskabet består af flere end 90 partnere fra universiteter, vidensinstitutioner og offentlige og private virksomheder. De har sat sig sammen for at kickstarte en række projekter, der skal sikre, at plastik og tekstiler bliver genanvendt for at nå de danske 2050-klimamål. Der er netop blevet udarbejdet en ambitiøs køreplan, som skal understøtte tildeling af investeringer i de mest lovende forsknings- og udviklingsprojekter. Jeg er sikker på, at TRACE vil kunne bidrage til, at Danmark bliver mere cirkulær i plastik- og tekstilværdikæden, siger hun.

Kæmpe udfordring og stor mulighed

 – Det er en kæmpe udfordring, men også en stor mulighed for at nytænke den måde, vi producerer og forbruger på. De løsninger, vi allerede kender, skal i spil, men der er også behov for at udvikle nye teknologier og løsninger, som bevarer ressourcerne i kredsløbet og begrænser behovet for nye. Omstillingen vil givet kræve nye kompetencer og ikke mindst et vedvarende fokus fra politikerne, som skal sikre rammerne for, at vi som samfund kommer i balance med den planet, vi bor på,” siger Laura Klitgaard, IDA.

Rapport og executive summary er vedhæftet

Yderligere oplysninger om tallene i Circular Gap Report indenfor tekstilområdet:

Betina Simonsen – CEO
Mail: betina@ldcluster.com
Mobil: +45 29360090

Lifestyle & Design Cluster
Øvrige oplysninger, kontakt:
Presse- og kommunikationschef i Industriens Fond: Anders Brandtoft
Mail: ab@industriensfond.dk Mobil: 31 12 27 43
Presserådgiver i DI, Camilla Weigel
Mail: cawe@di.dk Mobil: 28 34 53 66
Presserådgiver i IDA, Ole Haun
Mail: oha@ida.dk Mobil: 22 15 46 16

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com